Zasilacz poszedł na maila, DAC na procesorze i R-2R jest tutaj.traxman pisze:Poszukaj tych notatek, bo jak nie mam narysowanego schematu to się gubię.Tomasz Gumny pisze:(18 rezystorów po 0.06,-/szt.).
Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Tomek
-
- 125...249 postów
A tu jest cała oferta firmy: http://www.artronic.pl/produkty.phpefekt02 pisze: wyswietlacz 4x16 28zl z przesylka (maja jeszcze procki i kilka rzeczy, wiec z przesylka wyjdzie taniej)
http://allegro.pl/item479991336_art_now ... n_e_t.html
-
- 1875...2499 postów
Problemem nie jest znalezienie LCD. Niech mnie ktoś przekona, że konieczne (i czytelne) jest wyświetlanie nazwy parametru i jednostki:elektron pisze:A tu jest cała oferta firmy: http://www.artronic.pl/produkty.phpefekt02 pisze:wyswietlacz 4x16 28zl
Kod: Zaznacz cały
Uh=6.30V Ua=300V Ug1=-12.3V Ug2=300V
Kod: Zaznacz cały
6.30 300 12.3 300
Widzę, że sam muszę robić za skąpca.

Tomek
Chyba 4x40 ma E1/E2, 4x20 ma jeden.Tomasz Gumny pisze: Do tego wyświetlacz 4 liniowy jest droższy niż 2-liniowy i potrzebuje jednego sygnału Enable więcej.
-
- 1875...2499 postów
traxman pisze:Chyba 4x40 ma E1/E2, 4x20 ma jeden.

Dobra to może jakiś przybliżony kosztorys: /wg cen TME/
(poprawki, propozycje, uzupełnienia na PW):
1. trafo ~120VA: 230V/0.3A, 14V/2A 100,-
2. LCD 50,-
3. ATmega16 8,-
4. EEPROM 5,-
5. 330uF/400V 6,-
6. Rezystory * 60 4,-
7. IRF740 * 2 5,-
8. dlawik 1mH/2.8A 8,-
9. przyciski * 4 8,-
10. enkoder 7,-
11. obudowa 10,-
Już mamy 244,-,(brutto) zatem zostało do wydania 56,-
Ostatnio zmieniony wt, 18 listopada 2008, 14:14 przez Tomasz Gumny, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
-
- 1250...1874 posty
Tomasz Gumny pisze:traxman pisze:Chyba 4x40 ma E1/E2, 4x20 ma jeden.Faktycznie!
Dobra to może jakiś przybliżony kosztorys: /wg cen TME/
(poprawki, propozycje, uzupełnienia na PW):
1. trafo ~120VA: 230V/0.3A, 18V/2A 100,-
2. LCD 50,-
3. ATmega16 8,-
4. EEPROM 5,-
5. 330uF/400V 6,-
6. Rezystory * 60 4,-
7. IRF740 * 2 5,-
8. dlawik 1mH/2.8A 8,-
9. przyciski * 4 8,-
10. enkoder 7,-
11. obudowa 10,-
Już mamy 244,-,(brutto) zatem zostało do wydania 56,-
Dla mnie bomba

Zamiast IRF dałbym P6n60ZNF lub podobny, droższy o 1PLN ale izolowany i z diodą zabezpieczającą - łatwiej będzie to zamocować do jednego radiatora - 10PLN, bo te podkładki są droższe i upierdliwe w montażu.
Co do mechaniki to wydaje mi się, że płytka wyjdzie jednostronna - z "kilkoma" zworami, wyświetlacz i klawiatura podłączona przez złącza IDC/KK do płytki głównej.
Co do mechaniki to wydaje mi się, że płytka wyjdzie jednostronna - z "kilkoma" zworami, wyświetlacz i klawiatura podłączona przez złącza IDC/KK do płytki głównej.
-
- moderator
Witam.
Koledzy, uważam, że nie ma co oszczędzać na wyświetlaczu LCD. Różnica w cenie nie jest aż tak duża, szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę cenę całego urządzenia, a korzyści płynące z zastosowania dużego wyświetlacza LCD 4*20 są ogromne. Można wyświetlać jednocześnie więcej informacji (bez potrzeby przewijania), co powinno uprościć obsługę i sprawić, że wyświetlane wartości staną się bardziej czytelne. Również w przypadku dodania w przyszłości nowych funkcji, będzie je gdzie wyświetlić.
Pozdrawiam,
Romek
Koledzy, uważam, że nie ma co oszczędzać na wyświetlaczu LCD. Różnica w cenie nie jest aż tak duża, szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę cenę całego urządzenia, a korzyści płynące z zastosowania dużego wyświetlacza LCD 4*20 są ogromne. Można wyświetlać jednocześnie więcej informacji (bez potrzeby przewijania), co powinno uprościć obsługę i sprawić, że wyświetlane wartości staną się bardziej czytelne. Również w przypadku dodania w przyszłości nowych funkcji, będzie je gdzie wyświetlić.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1875...2499 postów
Nie znalazłem tego tranzystora, ale te w TO220ISO mają zwykle znacznie gorsze parametry termiczne i co za tym idzie - moc, a tutaj jej nie zabraknie. Podkładki wraz z tulejkami i śrubkami znajdziesz w każdym zasilaczu od PC.traxman pisze:Zamiast IRF dałbym P6n60ZNF lub podobny, droższy o 1PLN ale izolowany i z diodą zabezpieczającą - łatwiej będzie to zamocować do jednego radiatora - 10PLN, bo te podkładki są droższe i upierdliwe w montażu.
Tomek
Faktycznie więcej niż 30W to się nie da (katalogowo 40W ISO) ale to akurat drobiazg.
-
- 1875...2499 postów
Przejrzałem lampy serii P i napięcia żarzenia raczej nie przekraczają 17.5V. Czy da się zrobić zasilacz niestabilizowany, który na wyjściu da 17..20V przy obciążeniu 0..2A (2.5A)?
Tomek
Dla popularnych lamp szeregowych najwyższe żarzenie ma PL84 15V/0.3A nic innego nie przychodzi mi na myśl. Wyższe maja tylko końcowe pentody linii 27V np. PL500, PL36 itp PL504 i tak nie uciągnie zasilacz anodowy. Można więc zostawić 18V, (tylko dla nieczęsto spotykanej PCL85) a praktycznie 15V. Od "dołu" nie ma chyba sensu schodzić poniżej 6,3V. Bo 5V dla 300B nie da wiele gdy nie jesteśmy w stanie zrobić Ug1 =60V.
-
- 1875...2499 postów
Traxman się nie chwali, ale wziął się ostro do pracy z tym "budżetowym" testerem i mnie goni a ja nadal niewiele wiem jak ten przyrząd ma działać. Na pewno powinien umożliwić:traxman pisze:Ja wyświetliłbym to co jest potrzebne w mA, mA/V i to wszystko [...] Poprzestałbym na wyświetleniu wartości katalogowej parametru.
1. ręczne nastawienie napięć: Uh, Ug1, Ua, Ug2;
2. pomiar Uh, Ih, Ug1, Ua, Ia, Ug2, Ig2
Do tego ma wyliczać nachylenie i coś tam jeszcze...
1. co dokładnie ma wyliczać.
2. z jaką dokładnością?
3. w jakim punkcie?
4. co robić z tym co wyliczy a co z pamiętanymi danymi z katalogu?
5. czy jakieś działania powinny być blokowane (np. wyłączanie żarzenia przy załączonym anodowym)
6. jakie zdarzenia powinny wyłączać poszczególne (lub wszystkie) wyjścia?
Tomek
I kto tu kogo goni
Obsługę przyrządu trzeba rozgraniczyć na dwie funkcje:
- pomiar lampy poprzez wybór z bazy danych (Uh/<Ih>,<Ug2>/<Ua2>,<Ig2>/<Ia2>, Ua1/Ia, S, u, może Rw (zakładamy, że Ia odpowiada 100% emisji katalogowej?)
- pomiar lampy poprzez zadanie parametrów Uh, Ug1, <Ug2>/<Ua2>, Ua1
W pierwszym przypadku, ww. parametry odczytywane są z EEPROMA, mierzymy każdorazowo Uh/Ih, Ug1, <Ug2>/<Ua2> <Ig2>/<Ia2> , Ua1/Ia1 - na ich podstawie obliczamy S, u, Rw oraz % emisji i możemy je obliczeniowo porównać z danymi z bazy. Co do sposobu pomiaru nachylenia to wydaje mi się, że dodanie 1V (ew +0,5/-0.5V od punktu pracy) załatwi problem - ale może wypowiedzą się mądrzejsi.
Co do obsługi to przy punkcie pierwszym, potrzebny jest tylko kręcioł przewijający listę lamp + enter do wyboru, sugerujesz klawisze specjalne SEND/STOP działanie tłumaczy się samo. Trzeba zastanowić się nad obsługa przy wpisywaniu wartości - bo tej nie przewidywałem (tylko współpraca z bazą).
Co do działań dodatkowych, to kolejność podawania napięć jak w charakterografie. Zabezpieczenia przy przekroczeniu prądów ponad 30%, chociaż niektóre lampy maja początkowe prądy większe niż w katalogu.

Obsługę przyrządu trzeba rozgraniczyć na dwie funkcje:
- pomiar lampy poprzez wybór z bazy danych (Uh/<Ih>,<Ug2>/<Ua2>,<Ig2>/<Ia2>, Ua1/Ia, S, u, może Rw (zakładamy, że Ia odpowiada 100% emisji katalogowej?)
- pomiar lampy poprzez zadanie parametrów Uh, Ug1, <Ug2>/<Ua2>, Ua1
W pierwszym przypadku, ww. parametry odczytywane są z EEPROMA, mierzymy każdorazowo Uh/Ih, Ug1, <Ug2>/<Ua2> <Ig2>/<Ia2> , Ua1/Ia1 - na ich podstawie obliczamy S, u, Rw oraz % emisji i możemy je obliczeniowo porównać z danymi z bazy. Co do sposobu pomiaru nachylenia to wydaje mi się, że dodanie 1V (ew +0,5/-0.5V od punktu pracy) załatwi problem - ale może wypowiedzą się mądrzejsi.
Co do obsługi to przy punkcie pierwszym, potrzebny jest tylko kręcioł przewijający listę lamp + enter do wyboru, sugerujesz klawisze specjalne SEND/STOP działanie tłumaczy się samo. Trzeba zastanowić się nad obsługa przy wpisywaniu wartości - bo tej nie przewidywałem (tylko współpraca z bazą).
Co do działań dodatkowych, to kolejność podawania napięć jak w charakterografie. Zabezpieczenia przy przekroczeniu prądów ponad 30%, chociaż niektóre lampy maja początkowe prądy większe niż w katalogu.
-
- 1875...2499 postów
Proponuję przy wyborze lampy tylko pobierać z pamięci zestaw parametrów "na ekran", żeby nie trzeba ich wpisywać. Pobrane parametry można by modyfikować (z lub bez zapisywania zmian). Czy pomiar ma być wykonywany jeden raz, czy cyklicznie powtarzany?traxman pisze:- pomiar lampy poprzez wybór z bazy danych
- pomiar lampy poprzez zadanie parametrów [...]
W pierwszym przypadku, ww. parametry odczytywane są z EEPROMA,
[...]Trzeba zastanowić się nad obsługa przy wpisywaniu wartości - bo tej nie przewidywałem (tylko współpraca z bazą).
No i wraca sprawa wielkości LCD. Minimum to 20x2 - podstawowe parametry zmieszczą się na jednym a wyliczane na drugim ekranie. 20x4 to już luksus.
Traxman - czy mógłbyś zrobić aktualny kosztorys, żeby można zdecydować, czy "stać nas" na większy wyświetlacz?
Tomek