Romekd pisze:
Dość pobieżnie, z uwagi na późną porę, przejrzałem notę katalogową wszystkich trzech rodzajów lampy 6P30B. Nie udało mi się znaleźć w niej informacji o przeznaczeniu drugiej anody. Jest jedynie informacja o tym, że wszystkie odmiany tej lampy są przeznaczone do stopni wyjściowych urządzeń elektrotechnicznych specjalnego przeznaczenia, oraz, że wersja z dwoma anodami ma jedną anodę mniejszą, a drugą większą (ciekawe w jakim celu?). Moc admisyjna 6W jest prawdopodobnie sumą mocy jaką można wytracać na obu anodach jednocześnie.
Na oko - nota dla 6P30B-R wygląda bardzo podobnie do 6P30B. Charakterystyki są prawie identyczne - nigdzie nie ma wyróżnionej drugiej anody.
W ogóle jedyne miejsce, gdzie widać różnice - to wyprowadzenia; muszę przeczytać całość - ale rosyjskiego uczyłem się baaardzo dawno - wiec to zajmie trochę czasu).
Wczoraj mimo niepewności - nie wytrzymałem - spiąłem obie anody razem - i punkt pracy lampy ustalił się na na katalogowy (podobny dla 6P30B i 6P30B-R).
zasilanie U1=134V
zasilanie U2=132V (siatka ekranująca)
Ua=120V
Ug2=131.6V
Rg2=220R, Urg2=0.260V, Ig2=1.2mA
Rk=330R, Uk=12.3V, Ik=37mA
Będę musiał tylko dodać trochę pojemności do zasilacza - pojawił się lekki brum prawdopodobnie wynikający z większego poboru prądu ze stopnia zasilającego anodę (właściwie to anody

).
marcin