Tak, wszędzie dzieje się dokładnie to samo.
UKF-u w tym odbiorniku nie ma.
W ogóle tutaj wszystko jest tak pokręcone, że trudnocokolwiek, gdziekolwiek złapać, ledwo na długich jedynke złapałem, a reszta... heh... jak się trafi, to święto
Co najlepiej się słyszy, to sporo trzasków i szumów...
Kręciłem tylko rdzeniem w cewce i kondami, które sa przylutowane do przełącznika i tylko dla długich próbowałem to ustawić, oczywiście bez dobrych rezultatów
No to się dopatrzyłem... filtr od długich na chassis - jeden rdzeń ukruszony, poza tym bardzo luźno wszystko sie trzyma, nie mam na zamiane rdzenia, oderwany jest jeden kondensator i drucik od cewki.
Najlepiej jakby ktoś miał cały filtr, to bym przechwycił, z tego trudno bedzie cokolwiek wydusić :/
Że jak na chassis?
Na chassis masz 2 filtry pośredniej częstotliwości. i są one do wszystkich fal.
Filtry do długich masz zamontowane na przełączniku zakresów, czyli przy klawiszach.
Może pokaż na fotach czym kręciłeś i jak jest to uszkodzone.
Uruchamianie zacznij od krótkich, bo tam masz najwi cej stacji, najlepszy odbiór, i do krótkich cewki mają grubszy drut itp. Długie zostaw sobie na koniec.
Dostałem filtr i kilka innych rzeczy.
Po wymianie filtru radio odbiera normalnie, tylko... cicho... próbuje coś z tym zrobić i:
1) dotykam paluchem kondensatora na przełączniku zakresów od fal długich, to gra bardzo głośno. (fot.1)
2) dotykam gniazda antenowego, zaczyna grac głośniej (fot.2) tutaj do chassis był przylutowany ten żółty przewód, tylko gdzie on szedł...
A co może być tego przyczyną?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Masz schemat tego radia? Jeśli takto zobacz gdzie w tamtej okolicy powinno być podłączenie z masą. Ten przewód idzie bezpośrednio do chasis? Jeśli tak, to nie ma uziemienia, a ty dotykasz palcem i uziemasz. Przy okazji robisz za antene. Jaką masz tam podłączoną antene?
Ja na twoim mejscu bym się bał wszystko po kolei dotykać palcem...
Nie wszystko po kolei, tylko te miejsca postanowiłem dotknąć, najpierw śrubokrętem, nastepnie palcem. Dotykając śrubokrętem też słyszałem mocniejszy sygnał, a paluchem... wszystko tak, jak być powinno.
Kabel jest bezpośrednio do chassis przylutowany. Schemat posiadam, tylko troche trudno wywnioskować skąd on jest
To już nie mam pomysłów. Może ktoś jeszcze sie wypowie?
Jaką masz antene?
Ten kondensator jest w obwodach wejściowych. Dotykając go albo robisz za antene, albo za pojemność. Więc albo masz za krótą antene, albo rozstrojony filtr wejściowy, w co wątpie.