Kena Fishera opinia na temat pętli efektów ....
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Kena Fishera opinia na temat pętli efektów ....
___//--RS--\\___
-
- 625...1249 postów
Re: Kena Fishera opinia na temat pętli efektów ....
"...Trainwreck amplifiers do not employ effects loops. Ken Fischer has experimented with many different types of effects loops, and has determined that there is an inherent degradation of sound quality when an effects loop is introduced into the circuitry of an amplifier with the tonal purity of a Trainwreck...."
Prawdę mówiąc będę tutaj advocatus diaboli. To zdanie w żaden sposób nie jest w stanie zmienić poglądów mojej (falenickiej) szkoły na używanie pętli. Efekty typu overdrive, kompresor, etc. na wejście; delay, chorus, reverb w pętlę. Zapewnę się narażę teraz strasznie ale uważam, że zbyt pomnikowo traktuje się postać Kena Fischera, kult jednostki po prostu.
A tymczasem dźwięk dla każdego brzmi inaczej, trzeba poszukiwać i eksperymentować szukając "swojego" brzmienia.
Teraz mi się dostanie...
Prawdę mówiąc będę tutaj advocatus diaboli. To zdanie w żaden sposób nie jest w stanie zmienić poglądów mojej (falenickiej) szkoły na używanie pętli. Efekty typu overdrive, kompresor, etc. na wejście; delay, chorus, reverb w pętlę. Zapewnę się narażę teraz strasznie ale uważam, że zbyt pomnikowo traktuje się postać Kena Fischera, kult jednostki po prostu.
A tymczasem dźwięk dla każdego brzmi inaczej, trzeba poszukiwać i eksperymentować szukając "swojego" brzmienia.
Teraz mi się dostanie...

Wojtek SQ2KRZ
-
- 3125...6249 postów
Zwróć uwagę, że Fisher nie miał nic przeciwko efektom, tylko uważał, że sama pętla psuje sygnał. Nawet, jeśli wepniesz w nią tylko sam kabel (zakładając, że ma bypass).whwp pisze:Efekty typu overdrive, kompresor, etc. na wejście; delay, chorus, reverb w pętlę.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Nie takie herezje tu wyglaszali ludziewhwp pisze: Teraz mi się dostanie...

To tak jak Morrisonem czy Hendrixem.whwp pisze: ...Zapewnę się narażę teraz strasznie ale uważam, że zbyt pomnikowo traktuje się postać Kena Fischera, kult jednostki po prostu.
-
- 125...249 postów
Czemuwhwp pisze:Teraz mi się dostanie...

Po prostu stwierdzisz sam, doświadczalnie, jak pętla się zachowuje
przy różnych topologiach wzmacniacza - a kto zabroni wyważać otwarte drzwi

___//--RS--\\___
-
- 1250...1874 posty
Ale chyba dobrze zaprojektowana pętla nie wprowadza żadnych zakłóceń do sygnału... ?
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 1875...2499 postów
Dokladniutko tak. Petla ma byc przezroczysta i raczej nie na lampach a z piasku.Wicker pisze:Ale chyba dobrze zaprojektowana pętla nie wprowadza żadnych zakłóceń do sygnału... ?
We wzmacniaczch typu Trainwreck petla faktycznie wplynie na brzmienie, te uklady sa opracowane z duzym uwzglednieniem wzajemnego oddzialywania poszczegolnych stopni.
Inna filozofie n.t. petli ma Dumble, u niego jest ona jednym ze stopni ksztaltujacych brzmienie.
Google "Dumbleator"
Aleksander Niemand
-
- 1250...1874 posty
Apropo Dumble, widzi mi się kopia Overdriva ze strony ceriatone z pętlą efektów na lampie i końcówce na EL84, czy zbezczeszczę w ten sposób ten wzmacniacz ?
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 125...249 postów
Pewnie nie bardziej niż Dumble FenderaWicker pisze:Apropo Dumble, widzi mi się kopia Overdriva ze strony ceriatone z pętlą efektów na lampie i końcówce na EL84, czy zbezczeszczę w ten sposób ten wzmacniacz ?

___//--RS--\\___
-
- 1875...2499 postów
W/g tej samej logiki KF zbezczescil MarshallaWincenty pisze:Pewnie nie bardziej niż Dumble FenderaWicker pisze:Apropo Dumble, widzi mi się kopia Overdriva ze strony ceriatone z pętlą efektów na lampie i końcówce na EL84, czy zbezczeszczę w ten sposób ten wzmacniacz ?

Ceriatone: ogladalem, obsluchalem ich kopie......wymagaja transplantacji niektorych organow, przede wszystkim transformatorow. Po operacji calkiem niezle. Tylko jak takie cos spadnie z paczki to chassie siada, to jest pieta Achillesowa.
Aleksander Niemand
-
- 1250...1874 posty
ale ja mówiłem tylko o turrecie z ceriatone : D de facto wszystko co trzeba to posiadam (chassis, trafo zasilające i głośnikowe-4xel84) szukam tylko odpowiednich schematów, ciekawe czy taki wzmacniacz nadawałby sie tez do cięższego grania ? : >
pozdrawiam,
Paweł
Paweł