Mam zamiar złożyc wzmacniacz na el34 w układzie SE (stereo) i zastanawiam się nad lampą prostowniczą. Mam do wyboru 5C4S (jak Az1) lub 5C4S prosta. Jeżeli macie zdjęcia chęcią obejrze. :D Chyba parametrami się nie różnią ;D
Parametry wzm:
Ua - 260V
Ja- 70mA (na jedną lampe)
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów
O ile dobrze widze, to jest to normalna 5C4S z cokołem oktalowym, tylko ze dodatkowo ma założoną przejsciówkę na bocznostykowca. Zapewne służyła za zamiennik jakiejś mniej popularnej lampy.
Bobekmaster pisze:O ile dobrze widze, to jest to normalna 5C4S z cokołem oktalowym, tylko ze dodatkowo ma założoną przejsciówkę na bocznostykowca. Zapewne służyła za zamiennik jakiejś mniej popularnej lampy.
Pozdrawiam
Wystarczył problem wymiany AZtki. W sklepie brak a ruskich lamp nie brakowało.
piotrekweb pisze:A tak z innej beczki pytanie. Jaka lampa prostownicza (pełnookresowa) na prąd anodowy około 300mA i napięcie 270V, oraz żarzenie 2A polecacie ?
Ciężko będzie 300mA z 2A żarzenia uzyskać. Tyle to ma RGN4004. Proponuje ci 5Ц8С lub dwie 5Ц4С połączone równolegle, ale to odpowiednio 5A lub 4A na żarzeniu.
Mam zamiar złożyc wzmacniacz na el34 w układzie SE (stereo) i zastanawiam się nad lampą prostowniczą. Mam do wyboru 5C4S (jak Az1) lub 5C4S prosta. Jeżeli macie zdjęcia chęcią obejrze. :D Chyba parametrami się nie różnią ;D
Parametry wzm:
Ua - 260V
Ja- 70mA (na jedną lampe)
A cożeś to tak się uparł na tę 5C4S
Wstaw 5C3S i po sprawie, wprawdzie nieco duża ale niezawodna i wydajna pradowo no i wizualnie ładniejsza niż 5C4S.
Chodziły na niej radiowęzłowce Ampli na 2x 6P3S (zamiennie 2x EL34) i nigdy nie było z nimi żadnych problemów.
Albo zapoluj na GZ34 - sprzęcik będzie bardziej "rasowo" wyglądać .
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/