Cyfrowy tester/charakterograf lamp

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Cyfrowy tester/charakterograf lamp

Post autor: traxman »

Dzisiejsze popołudnie poświęciłem na dwie rzeczy:
- zrobienie obudowy:
Clipboard02.jpg
- podliczenie kosztów: ok. 1200PLN :shock: to suma kosztów włącznie w kosztami przesyłek i z dzisiejszymi zakupami profili aluminiowych oraz z wliczonym transformatorem anodowym,którego jeszcze nie mam.

Brakuje mi jeszcze kilku arkuszy blachy aluminiowej, ale nie mam gdzie kupić, jeżeli ktoś ma zbędną i co lepsze z możliwością docięcia to chętnie przygarnę - wymiary podam później.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

traxman pisze:Dzisiejsze popołudnie poświęciłem na dwie rzeczy:
- zrobienie obudowy:
Mniodzio! :)
traxman pisze: ok. 1200PLN
Łyżka dziegciu.
traxman pisze:Brakuje mi jeszcze kilku arkuszy blachy aluminiowej
Mam trochę 2mm, ale do cięcia - tylko brzeszczot...
Tomek
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Podaj wymiary blach. Może uda mi się dorzucić swoje trzy grosze do projektu :mrgreen:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
traxman

Z dobrych wiadomości: będzie dodatkowa bardzo przydatna funkcja, jednoczesne "ściąganie" charakterystyki z podwójnych triod małej mocy do Ia=40mA (np. ECC82). Jako drugie napięcie anodowe, wykorzystane zostanie Ug2, które do tej pory przy pomiarze triod nie było używane.
Na razie charakterograf przywracany jest do pracy - po zmianie obudowy.
Alek

Post autor: Alek »

traxman pisze:Dzisiejsze popołudnie poświęciłem na dwie rzeczy:
- zrobienie obudowy:
Clipboard02.jpg
- podliczenie kosztów: ok. 1200PLN :shock: to suma kosztów włącznie w kosztami przesyłek i z dzisiejszymi zakupami profili aluminiowych oraz z wliczonym transformatorem anodowym,którego jeszcze nie mam.
Czy należy się spodziewać, że to realna i ostateczna cena każdego kolejnego egzemplarza urządzenia?
traxman

Alek pisze:Czy należy się spodziewać, że to realna i ostateczna cena każdego kolejnego egzemplarza urządzenia?
I tak i nie.
taniej bo:
- koszty wysyłek zamawianych kilkakrotnie elementów to prawie 100PLN - tutaj powinien być jeden koszt, więc 100PLN w kieszeni.
- kilka razy zmieniała się koncepcja niektórych elementów - trzeba było robić płytki i kupować elementy kolejny raz,
- zamawiamy większe ilości elementów, układ był tak projektowany, aby było jak najmniej typów.
- ja mam dwa transformatory, można dać jeden większy będzie taniej, taka metoda przyspieszyła projektowanie i uruchamianie urządzenia,
- koszty niewymierne to robocizna, przekroczyła 100RH - teraz tego nie będzie wystarczy 8h aby to poskładać i uruchomić,

drożej bo:
- warto było by zlecić płytki do zakładu, w zasilaczach HV przydałby się solder,
- warto by było mieć obudowę nie ze złomu

Ale 1000PLN trzeba liczyć, to dosyć drogie urządzenie, ale i tak jak na dokładny sterowany 400VA zasilacz prądu stałego to niewiele :D

Na pocieszenie próba nowej funkcjonalności czyli pomiar Ig2/Ia2 przy współbieżnych napięciach Ua/Ug2 np. do pomiaru podwójnych triod, jako że nie mam jeszcze polutowanej podstawki na pomiar poszła 6p3s w połączeniu triodowym przez "zasilacze" tj. Ua=Ug2, przy Ug1=14V mierzone Ia,Ig2.
Clipboard03.jpg
traxman

Jeszcze jeden pomiar "na dobranoc" - podwójna trioda 6n15p, Ua=100V.
Clipboard04.jpg
dla porównania oryginał:
Clipboard04a.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

traxman pisze:Jeszcze jeden pomiar "na dobranoc"
Jeśli jeszcze nie śpisz, ;) to może dałoby się zdjąć charkterystykę z dwóch identycznych rezystorów?
Zapewne nie tylko mnie zmartwiła wysoka cena. Czy mógłbyś napisać, które elementy są najbardziej cenotwórcze?
Tomek
Alek

Po konsultacjach i przemyśleniach doszedłem do następujących wniosków.

Zrealizowany układ jest dość kosztowny. Skutkować będzie to (niestety) tym, że nie trafi on pod strzechy. Biorąc pod uwagę, że jest to sprzęt specjalistyczny cena nie jest oczywiście kosmiczna. Biorąc jednak pod uwagę polskie warunki jest to jednak sporo.
Widać to nawet i na tym forum. Dla ciułaczy każdy tester będzie oczywiście za drogi :wink: :lol: .
Na tester w tej postaci widzę jednego, dwóch, może trzech odbiorców i to też pod warunkiem, że inwestycja w ten miernik się w taki czy inny sposób zwróci :oops: .

Rozumiem, że wątek (i sonda) siostrzany o prostszym testerze jest niejako wywołany obliczonymi kosztami i jakąś próbą ich okrojenia. Myślę, że pytanie stawiane w tej sondzie (oraz warunki wykonania technicznego WWT :wink: ) jest jednak nietrafne. Pytanie to trzeba by było obecnie zadać wprost w postaci: ile jesteś gotów zapłacić za tester (wraz z doprecyzowaniem przynajmniej niektórych punktów WWT).

Tester w proponowanym wydaniu jest zarówno technicznym jak i cenowym zaprzeczeniem mojej, nie trafionej propozycji. Myślę, że trzeba będzie usilnie szukać złotego środka, choć i tak skutek końcowy może być taki:
"Nie zdziałasz nic, a tak byś chciał na pomoc wezwać diabła...[...]" :(
traxman

Transformatory ca 250PLN,
Radiatory: 55PLN
ADS/DAC/OPA w ilości siła prawie 200PLN
Przetwornice też ze 100PLN,
Mosfety, diody mocy i duże elektrolity
złącza KK/ARK i wiązki rezystory precyzyjne

Postaram się do dokumentacji zrobić zestawienie i wrzucić ceny z TME, będzie dokładnie.

Zmniejszyć koszt można zmniejszając wydajność zasilaczy dla "górnych połówek" wtedy transformatory mogą być zamiast 400VA - 250VA, mniejsze będę też radiatory.

Co do kosztów, to układ jest modułowy i skalowalny, można składać po kawałku, zaczynając od potrzebnych modułów. W początku moich wypowiedzi zamieściłem najprostsze możliwe zasilacze, można je wykorzystać. Charakterograf nigdy nie był przyrządem pod strzechy, w zasadzie nie miał przemyślanych i spisanych założeń można by układ zoptymalizować i nieco obniżyć koszty, ale na pewno nie do kwoty, którą można wydać bez mrugnięcia okiem, za flaszkę tego się nie da poskładać. Wystarczy popatrzeć na ceny prostych mierników lamp na allegro , grubo powyżej 300PLN i porównać funkcjonalności.

Co do prostego testera lamp, to możesz jako moderator dorzucić do posta ankietę? Można zapytać o cenę i wtedy kroić układ pod kwotę, ale myślę że poniżej 300PLN będzie ciężko.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

chcialbym niesmialo zauwazyc, ze kwota 1000zl za super-mega-hiper-wypasony przyrzad, ma sie nijak do standardowej ceny miernika ELPO P-508 (700-900zl)

moze gdyby zapytac "wieksze" firmy (Fonar, KT66 itp.), to zamowiliby kilka egzemplarzy do 1500zl :)
watpie, aby ktos w Polsce posiadal tak doklady i w pelni automatyczny przyrzad 8)

dobrze, ze powstal temat o budżetowej wersji testerka - przeciez zwykli ludzie nie maja az tak wysokich wymagan :)
osobiscie mysle, ze kwota 300zl bez transformatorow, to wystarczajacy prog.

jesli mierzysz "max" EL84, to do wszystkiego wystarcza slabe trafko 300V, jasli czasem EL34 - masz specjalne trafko do koncowki :)
moze by tylko ograniczyc max napiecie modulu do 400V i nie bedzie problemow (przy trafku 450V stalego trzeba zbic jedynie 10W)
Alek

efekt02 pisze:chcialbym niesmialo zauwazyc, ze kwota 1000zl za super-mega-hiper-wypasony przyrzad, ma sie nijak do standardowej ceny miernika ELPO P-508 (700-900zl)
Mam tego pełną świadomość i dawałem temu łagodny wyraz powyżej. Ceny P-508 uważam za skandaliczne w odniesieniu do ich możliwości pomiarowych.

:arrow: Traxman

Mogę dodać do tego wątku ankietę.
Odnośnie transformatorów: myślę, że spokojnie mogę zainwestować czas i samemu namotać te toroidy. Już sam ten fakt potania urządzenie o 25%. Jeśli dodać tu możliwość odzysku radiatorów ze złomu (i może innych części) to oszczędności mogą być większe :idea: .
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

traxman pisze:Postaram się do dokumentacji zrobić zestawienie i wrzucić ceny z TME, będzie dokładnie.
Chyba od tego trzeba zacząć. Gdy dokumentacja będzie gotowa, można by jeden egzemplarz zrobić wspólnymi siłami. Umożliwi to sprawdzenie dokumentacji i dokładne skosztorysowanie. Potem można go przekazać tam gdzie na pewno nie będzie leżał bezużytecznie i zostanie dokładnie przetestowany. :)
Na dobry początek: oferuję procesor (zaprogramowany!) :D MAX202 i jakieś radiatory.
Ostatnio zmieniony ndz, 4 stycznia 2009, 18:49 przez Tomasz Gumny, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
traxman

Co do kosztów, to wcześniej opracowałem mały miernik, opis jest w wątku: (Prawie)przenośny miernik lamp, zasilanie z 24VDC, mierzy tylko małe podwójne triody i EL84 oraz przez przelotkę 6p6s, ale jego koszt jest nieporównywalny z charakterografem i myślę, że zamknie się w 150PLN. Można go jeszcze zmniejszyć o 30PLN zastępując wskaźnik wychyłowy modułem woltomierza na ICL7106 (do kupienie w Nowym Elektroniku za 19PLN) i 9V baterii lub wykorzystywać miernik uniwersalny.
Specjalnego entuzjazmu przyrząd nie wzbudził, a ze względu na niewielkie rozmiary i wygodę użytkowania używam go na co dzień.

Teraz nadszedł czas na przyrząd stacjonarny, bardziej rozbudowany no i niestety droższy.
traxman

Zaczynam mozolną prace uczłowieczania dokumentacji. Czy układ po skompletowaniu dokumentacji jest godny strony na Fonarze?
TubeTester.pdf
(1.68 MiB) Pobrany 543 razy
Tubet_11_11_2008_16_39.zip
(7.4 KiB) Pobrany 142 razy
(aktualizacja 30-05-2012 TG)

Razem elementy elektroniczne 596PLN+22%VAT, bez elementów mechanicznych, transformatorów okablowania i drobnego osprzętu. Transformator toroidalny 2x180V 0.6A + 2x15V/5A 400VA to ok.150PLN+VAT, radiator A5724 dlugość 300mm to też 80PLN + drobiazgi mechaniczno-elektryczne ze 100PLN.
CA. 926PLN+22%VAT czyli na okrągło 1150PLN.

W zipie kompletne oprogramowanie. Kompilator to: ICCAVR 6.31A Wersja demo (w pełni funkcjonalna, chyba 30-dniowa) do pobrania: http://www.imagecraft.com/pub/iccavrdem.exe

Fusebity:
Fuses.jpg
Lockbity:
LockBit.jpg
Ostatnio zmieniony czw, 20 listopada 2008, 21:46 przez traxman, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ