Właśnie udało mi się odpalić pierwszy wzmacniacz audio Jestem w ciężkim szoku, bo pomimo podłączenia beznadziejnych kolumienek, brzmienie zwala z nóg Wreszcie spodobało mi się brzmienie płyty, którą zawsze uważałem za brzmieniową porażkę: Heavy Metal World TSA. I nawet Death Magnetic da się słuchać
Serdeczne dzięki dla traxmana za podesłanie dokumentacji wg. własnego projektu. Szacun dla KaKa za trafko zasilające, które nie tylko wygląda, ale też ma parametry dokładnie takie, jak miało mieć.
Żebym tylko się nie wciągnął w audio...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
kilka lat temu też popełniłem wzmacniacz do audio i z braku funduszy wstawiłem tg5/53 i wtedy wydawało mi się że fajnie gra, ale z perspektywy czasu uważam że tg z starych telewizorów, gramofonów itp są dobre ale tylko do gitarowców... tylko że to moja subiektywna ocena (nie chiałbym byc zaraz posądzony o jakąś audiopedofilie czy coś takiego )
fresostrowiec pisze:kilka lat temu też popełniłem wzmacniacz do audio i z braku funduszy wstawiłem tg5/53 i wtedy wydawało mi się że fajnie gra
Czyli wszystko ze mną w porządku i droga przede mną To bardzo dobrze.
traxman pisze:Wbudowujesz to do szuflady?
To nie szuflada tylko stolnica zwana też breadboard A wbudowuję do małej obudowy typu T. Właśnie skończyłem obcinać zbędne elementy z TG5, żeby się zmieściły do środka.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Marvel pisze:Żebym tylko się nie wciągnął w audio...
Zrobiłem jedną konstrukcję gitarową i wiem już że to nie moja brocha - bardziej kręci mnie HAJ FAJ. Przynajmniej spróbowałem
Marvel
Mój pierwszy w ogóle wzmacniacz to był słuchawkowiec na ECL86 - po jego odpaleniu i podłączeniu do Audigy myślałem że to szczyt jakości dźwięku. Dzisiaj mam trochę odmienne zdanie na ten temat
Szybko poszło. Jesteś leworęczny gałka głośności po lewej?
Czemu nie pomalowałeś transformatora sieciowego na czarno, teraz trzeba będzie całe rozkręcić do malowania?
Masz nowy tranzystor?
Na te kabelki czerwono-niebieskie można było naciągnąć czarną rurkę termokurczliwą i dla bezpieczeństwa i dla zamaskowania.
Dochodzę do wniosku, że dzięki temu hobby stałem się oburęczny A zasilanie po prawej zostało mi z gitarowców. Włożyłem za duży potencjometr więc i tak głośność reguluję potencjometrem line-out w odtwarzaczu.
Nie malowałem tarfa, bo chciałem jak najszybciej słuchać. A teraz się okazuje, że coś się mocno grzeje. U ciebie też jest gorący? Chyba odłączę neonówkę we włączniku, zawsze to kilkadziesiąt mA do przodu...
Nie lubię tranzystorów i nie będę stosował Anodowe jest OK (240-250V).
Co do kabelków, to faktycznie mogłem dać rurkę, ale na żywo ich i tak nie widać. Co do bezpieczeństwa, to chyba lekko przesadzasz
Co z tą neonówką, masz ją zasilaną z anodowego? Przepnij na sieć zaoszczędzisz kilka mA.
Podniosłeś anodowe, a prądy lamp mierzyłeś? Bez korekcji Rk na pewno są większe niż 36mA i dlatego pewnie trafo grzeje się bardziej niż powinno, u mnie nie przekracza 50'C
traxman pisze:Co z tą neonówką, masz ją zasilaną z anodowego? Przepnij na sieć zaoszczędzisz kilka mA.
Podniosłeś anodowe, a prądy lamp mierzyłeś? Bez korekcji Rk na pewno są większe niż 36mA i dlatego pewnie trafo grzeje się bardziej niż powinno, u mnie nie przekracza 50'C
Neonówkę mam na żarzeniu. Trafo po 3 godzinach grania ma 58'C. O Rk trochę zapomniałem ale poprawię.
traxman pisze:To chyba nie jest neonówka, bo z 14V to nie da rady zajarzyć gazu, to chyba led'a.
Nie mam pojęcia, co to jet, bo nierozbieralne. Ale może faktycznie led, bo na wyprowadzeniach ma + i -, chociaż na przemiennym też śmiga
traxman pisze:Podniosłeś anodowe, a prądy lamp mierzyłeś? Bez korekcji Rk na pewno są większe niż 36mA i dlatego pewnie trafo grzeje się bardziej niż powinno
Ano są większe: po 42mA. Ale to nic. Się poprawi