Miast teraz smalone duby pleść, było wcześniej do wątku coś wnieść
Nie czas żałoby, że zarzucon będzie zasilacz impulsowy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ja z kolei mam magnetowid, też mogę oddać. Podaj optymalne wymiary. Będę na dniach wycinał chassis z nierdzewki 1,5mm to może przy okazji coś wymyślę "szyte na miarę". Po namyśle: do CD/VHS nie zmieści się docelowe trafo. Chyba, że ma to być precel?macska pisze:Utylizowalem niedawno Technicsa CDtraxman pisze: PS.szukam pudła na dziadostwo jeżeli ktoś ma coś zbędnego....
Można to zrobić na kilka sposobów, na przykład:Alek pisze:[...] wymaga ręcznej regulacji napięcia żarzenia i napięcia anodowego (trioda) z jednoczesną kontrolą próżni w lampie. Myślę, że ten ostatni podpunkt jest szczególnie trudny do spełnienia.
Zastanawiałem się, ale zaprojektuj zasilacz impulsowy od 0-400V co jeden wolt z dokładnością ustawiania lepszą niż 1% w całym zakresie 0-409mA i to w miarę szybko. Pisałem już o tym.Bobekmaster pisze:Wow jakie to ogromne...
Projekt bardzo ciekawy.
Zastanawiałeś sie nad zastosowaniem zasilaczy impulsowych?
Dalej mam kaca moralnego za te trafka co cię Adamie skasowałem.Jest ,koledzy,okazja aby konkretnie dofinansować temat Alka realizowany za złotówki Adama,jak coś potrzebujesz Adasiu to na pw,jak mam to twoje...traxman pisze: co do kosztów to nie liczyłem ale myślę, że części 500PLN jak nic, w rzeczywistości więcej bo było kilka zmian, nie liczę laminatów, chemii itp.
Właśnie o czymś takim myślałem:traxman pisze:Wydaje mi się najlepszym sposobem na połączenie próżniomierza i charakterografu jest zaprojektownie prostego modułu na ATTiny2313, który będzie podłączony do RS232 próżniomierza, zrobi programowo co potrzeba i zaemuluje ADS7822, podłączyć można to bez przeróbek w miejsce modułu Ig1 (złącze na prawej dolnej krawędzi płytki TT_uPC).
...tylko zapomniałem, że Ig1 jest nadal wolny.3. (proste) próżniomierz można podpiąć [...] (cyfrowo) do wyjścia któregoś z przetworników A/D w testerze.
traxman pisze:Atmel nie zdąży? Chyba nie ma aż tak źle.
Kod: Zaznacz cały
SETCKA;
NOP2;
NOP2;
RSTCKA;
Na początek może parę słów po co to wszystko. Zapis parametrów, takich jak prąd żarzenia, napięcie żarzenia, napięcia siatek, anody, prąd anodowy podczas odgazowania i aktywacji jest szczególnie cenny. Parametry te zmieniają się i normalnie nie ma możliwości ich rejestracji, choćby przez spisanie z mierników. Ich zapis pozwala jednak w pewnej perspektywie czasu zoptymalizować procesy odgazowania i aktywacji.Tomasz Gumny pisze:Alek pisze:[...]
3. (proste) próżniomierz można podpiąć (analogowo) do wejścia lub (cyfrowo) do wyjścia któregoś z przetworników A/D w testerze.
Napisz trochę więcej o wyjściach próżniomierza.
Jeśli jest gdzieś sygnał analogowy, to np AD8307 był dostępny w TME. Wyniki w postaci cyfrowej zawsze można logarytmować programowo, choćby tablicą.Alek pisze:[...] w naszym przypadku będzie to zakres co najmniej trzech dekad, zwłaszcza przedział 10E-6 Tr...10E-4 Tr.
Nie przewiduję dobudowy wzmacniacza logarytmującego w próżniomierzu.