Osłona na EM11
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Osłona na EM11
Witam! W odbiorniku, którego reanimację już kończę, była osłona na EM11 zrobiona z jakiejś masy papierowej. Niestety, jest już nie do użytku, bez niej lampa jest mocno podświetlona przez skalówki. Próbowałem już różnych sztuczek, owijanie taśmą itp, ale jest to przede wszystkim nieładne no i chciałbym, żeby było jak w oryginale. Może ktoś coś podpowiedzieć? Pozdrawiam J.Szatkowski
-
- 625...1249 postów
Re: Osłona na EM11
Dasz jakieś zdjęcie? Może folia aluminiowa miedzy papierami załatwi sprawę?
Wojtek SQ2KRZ
-
- 100...124 posty
Użyj cienkiej tektury jak np tył okładki notatnika A5.
-
- 250...374 postów
Witam, zdjęcia nie mogę zrobić, bo ta osłona rozleciała się. Postaram się wytłumaczyć, o co mi chodzi. Osłona była wykonana z miękkiej tektury, była to tuleja nakładana na bańkę, a ponieważ bańka EM11 nie ma jednej średnicy na całej swojej długości, osłona była do tego przystosowana (trochę to skomplikowałem, ale nie umiem inaczej tego opisać). Próbowałem wykonać coś takiego z rurki plastikowej, ale przyklejała się do gorącej bańki, a więc pierwowzór był chyba najlepszy, tylko jak go wykonać?. J.Szatkowski
-
- 625...1249 postów
-
- 250...374 postów
Też próbowałem, ale na tej części o mniejszej średnicy nie chciała się dostatecznie skórczyć, a jeśli dawałem tulejkę o małej średnicy, to znowu zrywała się na tej większej. Myślę o jakiejś masie nakładanej na bańkę i po zastygnięciu ściąganej z niej, ale z czego? Brak mi pomysłu. Pozdrawiam z Sopotu (ale ziąb!) J.Sz.
Dlaczego nie pomalujesz lampe po prostu na czarno?
Jezeli potrzebujesz farbe moge Ci wyslac troche, jest to farba przewodzaca, na bazie wegla, jest czarna matowa,
utwardza sie w temp. ok 70*C, tak, ze temperatura banki dale tej farby niestraszna.
Jezeli potrzebujesz farbe moge Ci wyslac troche, jest to farba przewodzaca, na bazie wegla, jest czarna matowa,
utwardza sie w temp. ok 70*C, tak, ze temperatura banki dale tej farby niestraszna.
-
- 625...1249 postów
Przecież to nie będzie "wintydż" !! Jak możesz takie rozwiązanie "na skróty" proponować?macska pisze:Dlaczego nie pomalujesz lampe po prostu na czarno?
A serio to folia aluminiowa i tyle.
Jaki ziąb? Aż 4 stopnie u mnie (Malczewskiego)

Wojtek SQ2KRZ
whwp pisze: Przecież to nie będzie "wintydż" !! Jak możesz takie rozwiązanie "na skróty" proponować?

Vintage, to lampy z zewnetrznym ekranem w roznych kolorach

Przeciez ta farba mozna i papier odpowiednio pomalowac na czarno i owijac pozniej lampe!
"Na skroty" to wlasnie jest folia aluminiowa.
-
- 100...124 posty
Pozostaje jeszcze papier marche.
-
- 500...624 posty
ja bym to owinal papierem toaletowym na mokro - koniecznie szarym makulaturowym
przy kilku warstwach zrobi sie odpowiednio usztywniony, a pozniej mozna go czyms przemalowac - moze krochmalem ?
przy kilku warstwach zrobi sie odpowiednio usztywniony, a pozniej mozna go czyms przemalowac - moze krochmalem ?
-
- 1875...2499 postów
Tylko najpierw owin bańke folią. chyba ze chcesz się napisów pozbyć.
ja tu bym wyciął odpowiednio kawałek tektury pozginał i posklejał. Tak jak to się robi z kadłubami modeli samolotowych.w środku między 2 warstwy folia i po problemie.
ja tu bym wyciął odpowiednio kawałek tektury pozginał i posklejał. Tak jak to się robi z kadłubami modeli samolotowych.w środku między 2 warstwy folia i po problemie.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 3125...6249 postów
Niby nie ma jednej średnicy, ale ma dwieJasiuSz pisze:była to tuleja nakładana na bańkę, a ponieważ bańka EM11 nie ma jednej średnicy na całej swojej długości, osłona była do tego przystosowana

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 625...1249 postów
Howgh! Po temacie.Marvel pisze:Niby nie ma jednej średnicy, ale ma dwieNa większości długości bańki jest jedna średnica, więc zwykła tuleja się powinna trzymać. Przynajmniej mój egzemplarz EM11 ma taką bańkę.
Wojtek SQ2KRZ
-
- 1250...1874 posty
No nie wiem w jakim radyjku to EM11 masz,
ja mam w Telefunkenie EM11 owiniętą jakby preszpanem , tekturą , i na wierzchu spięta gumką aptekarską aby się nie rozwinęłą i tyle , jedna średnica
Waldemar B.
ja mam w Telefunkenie EM11 owiniętą jakby preszpanem , tekturą , i na wierzchu spięta gumką aptekarską aby się nie rozwinęłą i tyle , jedna średnica
Waldemar B.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu