...na wejściu wzmacniacza typu super triode. Walcze z tym od jakiegoś czasu (kilka h) i dojść nie umiem co jest nie tak. Otóż dorabiam do wzmacniacza super triode na EF80 i PCL86 (schematu brak niestety, właściciel nie dał) regulację barwy typu fender razem z volume. Wzmacniacz się wzbudza kwiczy jak opętany. Próbowałem bezpośrednio na wejściu dać całość ale ledwo przekręcę volume i koniec. Jedynie próba "wciśnięcia regulacji" przed samą końcówką dało jakiś dobry efekt... ale niestety dźwięk jest przesterowany. Z kolei sama regulacja na wejściu, bez volume też kwiczy ilekroć lekko dotknę/przekręcę potencjometr od wysokich... Cóż robić bo mi pomysły się kończą :/ Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrowienia
Airnox
Regulacja barwy na wejściu...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
Re: Regulacja barwy na wejściu...
Walka ze wzmacniaczem - ciąg dalszy. Tym razem zmiana układu i jest dodatkowy stopień wzmacniający - typowy układ preampa fendera ze strony toma - wartości praktycznie te same. Po podłączeniu tego preampa z tamtym wzmacniaczem super triode przez kondensator 22n, rezystor szeregowy 10k i 470k rownolegle też szaleje. Tym razem sytuacja przedstawia się następująco:
1. sama część super triode jest ok - przy umasionym wejściu cichutko, gitara też się zachowuje normalnie;
2. część super triode z wejściem w powietrzu się wzbudza;
3. wzmacniacz "puka" (w głośniku takie puk puk puk puk... ciągle) po podłączeniu całości;
4. regulowanie głośności zmienia tylko minimalnie charakter pukania;
5. podczas pukania wzmacniacz nie reaguje na jakiekolwiek sygnały z wejścia;
6. wzmacniacz jest bez sprzężenia zwrotnego.
Cóż robić z takim pukającym wzmacniaczem?
Pozdrowienia
Airnox
1. sama część super triode jest ok - przy umasionym wejściu cichutko, gitara też się zachowuje normalnie;
2. część super triode z wejściem w powietrzu się wzbudza;
3. wzmacniacz "puka" (w głośniku takie puk puk puk puk... ciągle) po podłączeniu całości;
4. regulowanie głośności zmienia tylko minimalnie charakter pukania;
5. podczas pukania wzmacniacz nie reaguje na jakiekolwiek sygnały z wejścia;
6. wzmacniacz jest bez sprzężenia zwrotnego.
Cóż robić z takim pukającym wzmacniaczem?
Pozdrowienia
Airnox
-
- 500...624 posty
U mnie pukało przy wzbudzeniach... No ale ja się na tym specjalnie nie znam.
-
- 125...249 postów
Teraz się tremolo pojawiło i sobie puka jakby fajke palił. Wzmacniacz się wzbudza pewnie. W sumie już nawet nie tyle wzbudza, co sygnał z preampa jest za duży i ściąga totalnie wszystko. Pytanie - jak ograniczyć sygnał z preampa?
Pozdrowienia
Airnox
Pozdrowienia
Airnox