Ustawianie ZK145

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ustawianie ZK145

Post autor: Michał_B »

Mogłby mi ktoś napisać po kolei, Jak ustawia się skos i pozycje pionową głowicy?
Pierwszy raz to robie i nie bardzo wiem jak to robić.
Objaw jest taki że dżwięk jest zamulony i brakuje środka i góry pasma.

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
traxman

Re: Ustawianie ZK145

Post autor: traxman »

A filc dociskający taśmę do głowicy jest w stanie idealnym?
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Jest w stanie idealnym, bo wczoraj był wymieniany :D

P.S. Czy to ma być tak że krawędź taśmy jest idealnie na krawędzi paska odczytowego w głowicy? Nie powinno być zapasu?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
_idu

Post autor: _idu »

Powinien być.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

A wyjaśniłbyś jak ustawić tą głowice?
Na elektrodzie dali mi taki opis. Niestety nie mam taśmy serwisowej.
I jak podłączoć np mp3, żeby cokolwiek na niego nagrać?

Magnetofon należy uruchomić w układzie odczytu. Przed przystąpieniem
do regulacji położenia głowicy należy tak wstępnie ustawić jej położenie
przez pokręcanie wkrętem cylindrycznym h aby górny brzeg taśmy
pokrywał się z górną krawędzią rdzenia, a czoło głowicy było równoległe do wałka napędowego. po nałożeniu taśmy testowej(do regulacji
położenia głowic czterościeżkowych) nagranej sygnałem 8kHz, 500Hz,
333Hz, przed regulacją taśmę należy przewinąć tam i z powrotem.
Przy odczycie odcinka C (333Hz) różnica poziomów napięć odczytana na woltomierzu (rys.5.33) ze ścieżki 1 i 3 nie może być większa niż 2dB.
Przy otrzymaniu większych różnic należy głowicę wymienić.
Odczytując odcinek B (500Hz) należy tak ustawić wysokość głowicy przez pokręcenie wkrętem h (rys.6.2) aby uzyskane poziomy ze ścieżek 1i3
różniły się o tę samą wartość, jak przy odczycie odcinka C (333Hz)
z tolerancją +-1dB. Na przykład jeżeli przy odczycie odcinka C (333Hz)
poziom ścieżki 1 jest wyższy o 2dB od poziomu ścieżki 3, to przy
odczycie odcinka B (500Hz) poziom ścieżki 1 też musi być wyższy o 2dB
+-1dB od poziomu ścieżki 3. Odczytując odcinek A (8kHz) należy ustawić
w pionie skos szczeliny regulując wkrętem h (rys. 6.2) tak, aby uzyskać
maksymalne poziomy ze ścieżki 1i3. Jeżeli poziomy te wypadają przy innym położeniu wkrętu, należy wówczas ustawić go w położenie pośrednie. Następnie sprawdza się różnicę napięć z obu ścieżek, która
nie powinna być większa od 2dB, po uwzględnieniu różnicy poziomów
zmierzonych przy odczycie odcinka C (333Hz). Na przykład jeżeli przy
odczycie odcinka A (8kHz) poziom ścieżki 1 jest wyższy o 4dB od poziomu
ścieżki 3, a przy odczycie odcinka (333Hz) był on wyższy o 2dB, to w tym
przypadku stwierdzamy, że różnica poziomów jest dopuszczalna (4-2=2dB
Jeżeli natomiast przy odczycie odcinka A (8kHz) poziom ścieżki 1 jest np.
niższy o 1dB od poziomu ścieżki 3, a przy odczycie odcinka C (333Hz) był
on wyższy o 2dB , to stwierdzamy że różnica poziomów jest
niedopuszczalna i wynosi 1 + 2 dB.
Ze względu na wzajemny wpływ regulacji (przy odczycie odcinka A i B)
należy obie czynności powtarzać aż do uzyskania pożądanych wyników.
Jeżeli różnica poziomów przy odczycie odcinka A (8kHz) przekracza
wartości dopuszczalne , należy sprawdzać prawidłowość przylegania taśmy do głowicy. Negatywne wyniki może również spowodować zużyta taśma testowa (pofalowana górna krawędź taśmy)
traxman

Nie pamiętam jak tam jest czy są dwie czy trzy śruby. Generalnie ustawia się to odczytując taśmę testową 1kHz regulację wysokości głowicy tak aby uzyskać najwyższy sygnał, skos tak aby uzyskać brak różnic między kanałami. Czasem regulacje są zależne, jak pokręcisz wysokością to musisz skorygować skos. Bez taśmy testowej jest trudniej, najlepiej mieć taśmę nagraną przed wymianą głowicy i wtedy wysokością reguluje się na maksymalne napięcie wyjściowe, skosem tak aby uzyskać najwyższą ilość wysokich tonów w przypadku mono lub jednakowe poziomy sygnału dla stereo.
Zrób zdjęcie tego kawałka łatwiej będzie pisać.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Głowica nie była wymieniana. Popostu źle odtwarza wysokie i średnie tony.
traxman

Zakładam, że jest czysta, a elektronika sprawna w grę wchodzą tylko - źle ustawiony skos lub zużycie głowicy.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

I jeszcze problemem jest że w funkcji zapis wogóle mi nie kręci taśmą, i nie dociska jej.
Jaka jest procedura zapisu w tym magnetofonie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

W pozycji STOP wciskasz przycisk i przekręcasz gałę na pauzę. Powinno zajarzyć się oczko. Przekręcając dalej, na odtwarzanie, rozpocznie się nagrywanie. Celem wyłączenia trybu nagrywania przekręcacz na STOP, przycisk wyskakuje.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Już sam wczoraj po pooglądaniu układu dźwigni doszedłem co i jak.
Dokonałem apisu, i według mnie dźwięk jest dużo lepszy, i ma dość dużo wysokich tonów.
Problemem jest za to głowica kasująca. Jej górna ścieżka wystaje trochę poza taśmę. Problem ten objawia się tak, że po zapisie słychać to co się nagrało, a w cichszych momentach słychać to co było wcześniej nagrane.
Nie zauważyłem regulacji pozycji głowicy kasującej. Może trzeba wyregulować prąd podkładu do niej?

Inną sprawą jest że ta taśma jest tak syfiasta że po chwili nagrywania znowu musiałem czyścić głowice z białawego nalotu..
traxman

A masz sprawne uzwojenia dla obu kasowanych ścieżek?
Regulacja prądu podkładu odpowiada za ilość nagranych wysokich tonów, regulacji mocy kasowania raczej się nie spotyka, może generator podkładu daje zbyt niską amplitudę?
Na stronie http://unitra.eu.org/node/2159 opisują układ trikowy (nie spotkałem się z nim), który umożliwia zapis bez kasowania wcześniejszego nagrania, może coś szwankuje przy przełączniku i układ jest włączony ciągle.
Sprawdź też przełącznik ścieżek, czy nie przerywa coś obwodu głowic kasujących.
Ostatnio zmieniony śr, 22 października 2008, 08:31 przez traxman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Popołudniu posprawdzam. Głowica kasująca wymazuje dźwięk, ale amplituda dźwięku spada o około połowę, a nie całkowicie.
Zrobię próbę z zapisem bez sygnału. Żeby zobaczyć o ile obniżył się wcześniejszy sygnał.

Muszę także spróbować nagrać na ścieżkach 1-2 bo na nich jest tylko szum.
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

Rdzeń głowicy kasującej ma wystawać 0.2 mm poza górną krawędź taśmy.Z sekcji 1-2 przełącznika ścieżek biały i czerwony przewód idzie na dolną połówkę głowicy, z sekcji 3-4 na górną.Szum na 1-2 wskazuje na przerwę w obwodzie głowicy (sama głowica lub przełącznik ścieżek).W używanym magnetofonie wysokości głowicy już nie ustawisz co najwyżej to możesz skorygować jej skos i prąd podkładu.Czoło głowicy uniwersalnej ma być równoległe do kołków prowadzących - można to sprawdzić patrząc od strony prawego kołka (nie widełek odciągającyh taśmę przy przewijaniu) na krawędź czoła głowicy, obie płaszczyzny mają być do siebie równoległe - tą regulację wykonujemy przednim lub tylnym wkrętem na podstawce głowicy.Należy pamiętać, że regulacje wysokości GU i równoległości są zależne.Nie bez znaczenia dla kondycji taśm jest prostopadłośc osi koła zamachowego i współpracującej z nim rolki dociskowej.Odkręcamy dźwignię z rolką, zakładamy taśmę i sprawdzamy czy oś kola zamachowego jest prostopadła do krawędzi taśmy i jeśli potrzeba ustawiamy górne łożysko oporowe.Montujemy z powrotem rolkę z dźwignią przykręcając tak aby koniec wkrętu M3 wystawał ok 2.5 mm z drugiej strony.Sprawdzamy równoległość rolki dociskowej w następujący sposób: włączamy magnetofon na play, ręcznie odciągamy rolę z dźwignią, podnosimy rolkę na jej sworzniu wkrętakiem do góry i zwalniamy dżwignię.Rolka ma wykonać 4 do 5 obrotów zanim opadnie na dół.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Bobekmaster pisze:Popołudniu posprawdzam. Głowica kasująca wymazuje dźwięk, ale amplituda dźwięku spada o około połowę, a nie całkowicie.
Zrobię próbę z zapisem bez sygnału. Żeby zobaczyć o ile obniżył się wcześniejszy sygnał.

Muszę także spróbować nagrać na ścieżkach 1-2 bo na nich jest tylko szum.
To właśnie może być objaw niedziałania głowicy kasującej - to połowiczne kasowanie które obserwujesz może być efektem prądu podkładu w głowicy uniwersalnej.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============