Temperatura robocza trafa.

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Temperatura robocza trafa.

Post autor: kotok »

Do jakiej max.temperatury mogą nagrzewać się trafa zasilające toroidalne bez ryzyka uszkodzenia izolacji uzwojeń i zniszczenia trafa.Mam trafo,które przez 30min jest ciepławe,a potem jego temperatura znacznie rośnie do ok.55 stopni C.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

55 stopni Celsjusza to zupełnie dopuszczalna temperatura dla transformatora pracującego pod obciążeniem. Wielokrotnie spotykałem się z transformatorami sieciowymi w których, na skutek zawyżonego do blisko 380V napięcia rozlutował się bezpiecznik termiczny, którego dopuszczalna temperatura pracy wynosiła 115 stopni C. Po wymianie takiego bezpiecznika (lub zastąpieniu go zwykłym) prawie wszystkie transformatory okazywały się sprawne.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Również uważam, że temperatura 55 stopni nie jest niczym szczególnym w przypadku transformatora. Zastanawia mnie natomiast opisana przez Ciebie czasowa charakterystyka zmian temperaturowych. Temperatura powinna wzrastać w miarę jednostajnie i jeśli trafo po 30 minutach nie budzi żadnych zastrzeżeń to w zasadzie w kolejnych minutach już nie powinno się w jakiś istotny sposób nagrzewać. Chyba, że po pół godzinie zmienia się charakter jego obciążenia. Sprawdzam zawsze na wszelki wypadek temperaturę do jakiej nagrzewają się różne elementy i w przypadku traf temperatury ustalają się przed upływem tych przykładowych 30 minut i potem już się nie podnoszą w znaczny dający się wyczuć sposób.
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

Materiały jakimi są izolowane trafa, nawet toroidalne, są to materiały klasy B, czyli o dopuszczalnej maksymalnej temperaturze pracy wynoszącej 130 stopni Celsjusza.
Dopuszczalne temperatury dla poszczególnych klas to :
A - 105*C
E - 120*C
B - 130*C
F - 155*C
H - 180*C
C - 180*C