Jak to jest z transformatorem głośnikowym
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Jak to jest z transformatorem głośnikowym
Witam wszystkich, ostatnio mnie trochę naszło na eksperymenty z wzmacniaczem do gitarowca, z końcówką mocy w klasie A i mocy wyjściowej z przedziału od 5 do 10W, postanowiłem do tej konstrukcji wykorzystać, lampy często traktowane jako śmieci czyli PL500 i PCF802. Na PCF802, zrobiłem układ przedwzmacniacza, a końcówkę mocy na PL500, problem jednak miałem już z transformatorem głośnikowym, najpierw zastosowałem standardowy z telewizorka, TG coś i końcówka nazwy -1-666 czy jakoś tak, niestety nie było to dobre rozwiązanie, co prawda wzmacniacz grał biorąc rzecz na ucho niby czysto, ale zaczynał robić się ciepły, i grzał się rezystor siatkowy, ograniczający napięcie, no to mało myślący podłączyłem perfidnie zwykły transformator sieciowy, z jakiegoś UPS, włączyłem i o dziwo wzmacniacz także ruszył, dźwiek maił fajny, choć sam nie wiem, no to poprosiłem kumpla z pracy co gra na gitarce żeby go przetestował, na drugi dzień dostałem tylko pytanie za ile go chcę sprzedać, bo i tak mi już go nie odda, gdyż gra on super, no i tyle miałem z wzmachola, tyle że jak to jest z tym trafem głośnikowym, jaki ma ono wpływ na moc, jak to jest z tymi zniekształeceniami, jak to jest możliwe że na trafie sieciowym grał, zakręcona sprawa jak dlamnie, czy miałem poprostu fuksa i dlatego ruszył, z tego co wiem to trafo głośnikowe ma duży wpływ na moc i jakość dźwieku trochę mnie ten eksperyment zakręcił
-
- 9375...12499 postów
Re: Jak to jest z transformatorem głośnikowym
Jesli Ra takiego trafa zasilajacego było bliższe (zbieg okoliczności) katalogowemu Ra to dlaczego ma niegrać. Z tym, że w SE to powinno się zrobić szczelinę bo się rdzeń namagnesuje.
-
- 125...249 postów
Witam!
Jestem bardzo ciekawy co to tak fajnie zagrało na PL500???
Może wrzucisz schemat???
Pozdrawiam!
Jestem bardzo ciekawy co to tak fajnie zagrało na PL500???
Może wrzucisz schemat???
Pozdrawiam!
-
- 625...1249 postów
Na prośbę kilku osób z forum dodaje schemat tego wzmacniacza, sorka że skan ale schemat powstał na kartce, układ przedwzmacniacza znalazłem w necie, końcówka to mój eksperyment, zaznaczam tylko że ten wzmacniacz to układ eksperymentalny, i wszystko może się zdarzyć, nie znam dokładnie jego parametrów bo za długo to ja go nie miałem, nie daje także gwarancji że spełni on oczekiwania osób które go zbudują, tak jak pisałem na moje ucho to on fajnie gra, ale słuchu absolutnego to ja nie mam, i to co dlamnie jest OK dla innych może być nic nie warte, wrazie pytań piszcie postaram się odpowiedzieć, będę wdzięczny także za porady co można a nawet trzeba poprawić, acha na kartce są dwa schematy zasilaczy radzę stosować ten z trafem, ja miałem dwa trafa jedno na napięcie anodowe, drugie do żarzenia, pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Jestem ciekaw brzmienia, czy kolega może dostarczyć nagrania ?
Z jakiego UPS-a pochodzi Transformator ?
Z jakiego UPS-a pochodzi Transformator ?
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/