high gainowy preamp do gitarki - co wybrac?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
high gainowy preamp do gitarki - co wybrac?
Witam
Powoli dojrzewam do drugiego projektu - heada gitarowego na EL84 PP. Zastanawiam sie jaki preamp zrobic. Poprzedni projekt mial "czerwony" kanal wzorowany na marshallu - gra bardzo ladnie, ale malo mi "mieska" :).
Zastanawiam sie czy tym razem nie sprobowac czegos na ksztalt mesy (korektor duzo wczesniej) - z odpinanym jednym/dwoma stopniami zeby dostac ladny crunch....
Na czym radzicie sie wzorowac? A moze uzyc jakiegos gotowego/sprawdzonego schematu?
pozdrawiam
marcin
Powoli dojrzewam do drugiego projektu - heada gitarowego na EL84 PP. Zastanawiam sie jaki preamp zrobic. Poprzedni projekt mial "czerwony" kanal wzorowany na marshallu - gra bardzo ladnie, ale malo mi "mieska" :).
Zastanawiam sie czy tym razem nie sprobowac czegos na ksztalt mesy (korektor duzo wczesniej) - z odpinanym jednym/dwoma stopniami zeby dostac ladny crunch....
Na czym radzicie sie wzorowac? A moze uzyc jakiegos gotowego/sprawdzonego schematu?
pozdrawiam
marcin
Preampik
Hmm, jeżeli interesuje cię preampik do ostrego grania, to w grę wchodzą conajmniej 4 bloki wzmacniające. Jestem zdania że układ regulacji tonów powinien być na samym końcu, korekcję wstępną realizują odpowiednio dobrane elementy R i C... Do generowania mięska polecam architekturę przedwzmacniacza a'la Soldano i różniste jego mutacje - mesa DR, bogner i groove tubes - wszystkie schemaciki są na stronie Toma
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/schematics.htm
Zajrzyj także pod Engla na wyżej wymienionej stronie - bardzo fajny i uniwersalny preamp na 2xECC83.
Uważam, że można sobie darować wtórnik napięciowy - wtedy cały przedwzmak mieści się w dwóch lampkach (Engl) - można ewentualnie dać wtórnik na mosfecie - układzik też jest na stronie toma irf jakiś i 2 rezystorki
aaa, i nie ma sensu trzymać się kurczowo wartości podanych na schematach - pewnie więcej czasu zajmie ci "dopieszczanie" wartości elementów po uruchomieniu, aby uzyskać to jedyne brzmienie, niż złożenie samego przedwzmacniacza - heh ale to jest najfajniejsze, że można sobie zrobić wzmacniaczyk pod konkretną muzykę, gitarę i brzmienie
Pozdrawiam i życzę powodzenia!!
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/schematics.htm
Zajrzyj także pod Engla na wyżej wymienionej stronie - bardzo fajny i uniwersalny preamp na 2xECC83.
Uważam, że można sobie darować wtórnik napięciowy - wtedy cały przedwzmak mieści się w dwóch lampkach (Engl) - można ewentualnie dać wtórnik na mosfecie - układzik też jest na stronie toma irf jakiś i 2 rezystorki
aaa, i nie ma sensu trzymać się kurczowo wartości podanych na schematach - pewnie więcej czasu zajmie ci "dopieszczanie" wartości elementów po uruchomieniu, aby uzyskać to jedyne brzmienie, niż złożenie samego przedwzmacniacza - heh ale to jest najfajniejsze, że można sobie zrobić wzmacniaczyk pod konkretną muzykę, gitarę i brzmienie
Pozdrawiam i życzę powodzenia!!
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Proponuje wzorowac sie na wzmacniaczu "Trainwreck"
http://www.blueguitar.org/new/schem/tra ... eckxpr.pdf
chyba wersja na stronie 13 tego dokumentu da Ci oczekiwany rezultat.
Link nalezy skopiowac do pola adresowego przegaldarki, "blueguitar" czesto nie pozwala na bezposrednie odsylanie do ich archiwum.
Pozdrawiam
http://www.blueguitar.org/new/schem/tra ... eckxpr.pdf
chyba wersja na stronie 13 tego dokumentu da Ci oczekiwany rezultat.
Link nalezy skopiowac do pola adresowego przegaldarki, "blueguitar" czesto nie pozwala na bezposrednie odsylanie do ich archiwum.
Pozdrawiam
Aleksander Niemand
rozrysowalem wstepnie schemat calego wzmacniacza (przelaczanie
kanalow jest przedstawione w uproszczeniu - w praktyce beda to
optoswitche + jfety do zwierania wejscia nieuzywanego kanalu
do masy).
jest to solano slo100/mesa dr + kilka pomyslow ze strony toma +
koncowka mocy z mesy subway rocket.
jak sadzicie - jest nadzieja ze to sie uda?
najbardziej intryguje mnie zasilacz - trafo 330V co powinno dac
400V na anody stopnia koncowego i 330 na siatki drugie.
do zasilania preampu wymyslilem sobie przelacznik - albo okolo 350V -
albo ponizej 300....
musze jeszcze przeliczyc moce rezystorow w zasilaczu i koncowce mocy
(w przedwzmacniaczu wszystkie wyszly mi <=0,5W)
kanalow jest przedstawione w uproszczeniu - w praktyce beda to
optoswitche + jfety do zwierania wejscia nieuzywanego kanalu
do masy).
jest to solano slo100/mesa dr + kilka pomyslow ze strony toma +
koncowka mocy z mesy subway rocket.
jak sadzicie - jest nadzieja ze to sie uda?
najbardziej intryguje mnie zasilacz - trafo 330V co powinno dac
400V na anody stopnia koncowego i 330 na siatki drugie.
do zasilania preampu wymyslilem sobie przelacznik - albo okolo 350V -
albo ponizej 300....
musze jeszcze przeliczyc moce rezystorow w zasilaczu i koncowce mocy
(w przedwzmacniaczu wszystkie wyszly mi <=0,5W)
- Załączniki
-
- schemat - preamp, koncowka mocy, zasilacz; poprawki w zasilaczu + podane moce rezystorow (nieoznaczone - 0,5W)
- sch4.JPG (190.89 KiB) Przejrzano 1299 razy
Ostatnio zmieniony pn, 31 stycznia 2005, 19:20 przez zorba128, łącznie zmieniany 1 raz.
Fajne... :D
Sympatyczna bestyjka powinna wyjść
Myślę nad podobnym przedwzmakiem tylko bez wtórnika. W praktyce to były by 2xecc83 na soldanopodobny kanał i jedna lampka na kanały czysty albo lekki crunczyk. Tak sobie myślałem, że wejścia do obu kanałów mogły by być połączone ze sobą, ew. jakiś buforek między nimi a gitarką (może buforek i driver do fotorezystorka pełniącego rolę bramki szumów przed wejściem na końcówkę). Zmianę kanału zrealizowałbym na zwykłym przełączniku przed regulatorem barwy. Proste by to było i wogóle 
Życzę powodzenia w konstruowaniu wzmacniacza!!

Życzę powodzenia w konstruowaniu wzmacniacza!!
Na razie jestem na etapie prac koncepcyjnych + planowania dalszych dzialan. Troszke boje sie tej koncowki mocy - ale mysle ze powinno sie udac (400V anodowe na el84...). W kazdym razie - ten wzmacniacz bedzie duzo bardziej "swiadomie" budowany od poprzedniego - co mam nadzieje przyczyni sie pozytywnie do uzyskanych efektow :).
Projekt pewnie jeszcze ulegnie zmianie po znalezieniu obudowy - moze zrobie oddzielny korektor dla kanalu czystego i przesterowanego...
Jeszcze musze skonczyc rozrysowywac rozklad elementow na plytce montazowej (na razie mam wstepne szkice nie uwzgledniajace ich rozmiaru) - bede dazyl do ukladu dajacego sie mozliwie latwo
przerabiac.
W kazdym razie jestem dobrej mysli :).
pozdrawiam
marcin
Projekt pewnie jeszcze ulegnie zmianie po znalezieniu obudowy - moze zrobie oddzielny korektor dla kanalu czystego i przesterowanego...
Jeszcze musze skonczyc rozrysowywac rozklad elementow na plytce montazowej (na razie mam wstepne szkice nie uwzgledniajace ich rozmiaru) - bede dazyl do ukladu dajacego sie mozliwie latwo
przerabiac.
W kazdym razie jestem dobrej mysli :).
pozdrawiam
marcin
Re: Preampik
wybaczcie ze odkopuje stary temat.. ale czy ten IRF musi byc odizolowany od obudowy oraz posiadac radiator?popiol17 pisze:
oto schemat: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/images/inp03.gif
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Z tego, co pamiętam IRF830 ma w całości izolowaną obudowę. Jeżeli rzeczywiście tak jest, to możesz go spokojnie przykręcić gdziekolwiek. Wtedy radiator staje się zbędny. Chyba, że postawisz go samotnie na środku płytki - w takim przypadku jakaś symboliczna blaszka nie zaszkodzi.Beniek pisze:wybaczcie ze odkopuje stary temat.. ale czy ten IRF musi byc odizolowany od obudowy oraz posiadac radiator?
ech.. no to fajnie... zobaczylem ze nie mam IRF830 tylko IRF820.Piotr pisze:Z tego, co pamiętam IRF830 ma w całości izolowaną obudowę. Jeżeli rzeczywiście tak jest, to możesz go spokojnie przykręcić gdziekolwiek. Wtedy radiator staje się zbędny. Chyba, że postawisz go samotnie na środku płytki - w takim przypadku jakaś symboliczna blaszka nie zaszkodzi.Beniek pisze:wybaczcie ze odkopuje stary temat.. ale czy ten IRF musi byc odizolowany od obudowy oraz posiadac radiator?
wiec nici z tranzystorowego wtórnika :/
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
W tym zastosowaniu nie ma najmniejszej różnicyBeniek pisze:ech.. no to fajnie... zobaczylem ze nie mam IRF830 tylko IRF820.

o dzieki za odpowiedz.. wiec trzeba sie zabierac do roboty.Piotr pisze:W tym zastosowaniu nie ma najmniejszej różnicyBeniek pisze:ech.. no to fajnie... zobaczylem ze nie mam IRF830 tylko IRF820.
Pozdrawiam

okej. wiec czyli jak bedzie maly prad przez niego przeplywal to moze i zadna blacha niebedzie potrzebna.. poki co prowizorycznie go do czegos przykrece (w ramach testu)Piotr pisze:Obydwa mają spory zapas.
Maksymalne napięcie, czyli najważniejszy parametr w tym zastosowaniu wynosi 500V dla obu.
Różnią się maksymalnym prądem - chyba 2A5 dla IRF820 i 4A5 dla IRF830. W tym wtórniczku będą płynąć pojedyncze miliampery, więc sam widzisz
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Tego typu tranzystory generalnie nie są przystosowane do braku radiatora, więc nie wiem jak się zachowają. Przy tak małej mocy nic nie powinno się stać, ale głowy nie dam. Ja na wszelki wypadek zastosowałbym tzw. klips - mały sprzężynujący radiatorek zapinany na tranzystor.Beniek pisze:okej. wiec czyli jak bedzie maly prad przez niego przeplywal to moze i zadna blacha niebedzie potrzebna.. poki co prowizorycznie go do czegos przykrece (w ramach testu)
Witam.
Tranzystory izolowane (posiadające całą obudowę z tworzywa), mają na końcu swojego oznaczenia dodatkową literkę F (np. HIRF830F), lub przed cyframi w oznaczeniu literkę S (IRFS830).
Pozdrawiam,
Romek
Tranzystory Mosfet (montowane w obudowie TO-220) są w stanie poprawnie funkcjonować bez jakiegokolwiek radiatora tracąc maksymalnie do 2W mocy. Tyle ciepła bowiem jest w stanie rozpraszać obudowa przy nieprzekraczaniu dopuszczalnej temperatury struktury tranzystora.Piotr pisze:Tego typu tranzystory generalnie nie są przystosowane do braku radiatora, więc nie wiem jak się zachowają. Przy tak małej mocy nic nie powinno się stać, ale głowy nie dam. Ja na wszelki wypadek zastosowałbym tzw. klips - mały sprężynaujący radiatorek zapinany na tranzystor.
Tranzystory izolowane (posiadające całą obudowę z tworzywa), mają na końcu swojego oznaczenia dodatkową literkę F (np. HIRF830F), lub przed cyframi w oznaczeniu literkę S (IRFS830).
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .