patent na przedłużenie osi potencjometru
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 250...374 postów
patent na przedłużenie osi potencjometru
no właśnie. chcę zamocować przełącznik obrotowy z tyłu konstukcji, czym przedłużyć oś? przełącznik jest trójpozycyjny/cztery sekcje i wymyśliłem sobie to tak. Na "wejście" przełącznika sieciowe + anodowe. W pierwszej pozycji nic nie podłączone. W drugiej włączam sieciowe a w trzeciej anodowe. Chciałem mieć standby i power pod jedną gałką poprostu. Czy powinienem zastosować jeszcze jakieś kondensatory na stykach lub zwrócić na coś szczególną uwagę?
-
- 1875...2499 postów
Re: patent na przedłużenie osi potencjometru
Kawałkiem aluminiowej rurki. Jeśli oryginalna ośka jest długa, można odciąć i wykorzystać z przodu. Do potencjometrów wystarczy rurkę naciąć i ścisnąć np. obejmą do węży. Do przełączników lepiej przewiercić razem z ośką i unieruchomić śrubką.mkali pisze: czym przedłużyć oś?
Taki zestaw liczby pozycji/styków sugeruje popularne przełączniki obrotowe firmy Lorlin. Jesli tak, to sobie odpuść - one nie są do tego przeznaczone.mkali pisze:przełącznik jest trójpozycyjny/cztery sekcje
Z czystym sumieniem mogę polecić ten przełącznik. Załączanie transformatora stykami 2-3 i samego napięcia anodowego stykami 5-6.mkali pisze:Chciałem mieć standby i power pod jedną gałką poprostu.
Tomek
-
- 250...374 postów
przełącznik to alps, dopiero teraz spojrzałem w kartę katalogową(http://www3.alps.com/WebObjects/catalog ... N/SRRN.PDF)
i widzę że dopuszczalne wartości to 0.15A 12V :/
może w takim razie jakiś układ na przekaźnikach?
i widzę że dopuszczalne wartości to 0.15A 12V :/
może w takim razie jakiś układ na przekaźnikach?
-
- 1875...2499 postów
A z czego zasilisz te przekaźniki? Z dodatkowego transformatora?mkali pisze:może w takim razie jakiś układ na przekaźnikach?

Tomek