Budowa lampowego OTV - problem z separatorem i selektorem.

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Budowa lampowego OTV - problem z separatorem i selektorem.

Post autor: maciej_333 »

Witam. Zebrałem się na odwagę i tworzę sobie na razie lampowy monitor na lampie osc (8Ł029I). Mam już działające generatory odchylania - są to generatory tranzytronowe jakie zaprojektował Alek. Pracują znakomicie. Sygnał na wyjściu ma kilkadziesiąt woltów. Mam też uruchomiony wzmacniacz wizjii na ruskiej pentodzie 6P15P. Daje on wzmocnienie jakieś 10...20V/V. Wzmacniacz wizjii jest ambitny, bo ma dwa dławiki korekcyjne i to regulowane.

Mój problem to selektor i separator impulsów synchronizacji. Oba generatory chcę synchronizować bezpośrednio. Zależy mi by selektor i wzmacniacz impulsów synchronizacji były wykonane na jednej lampie. Najlepiej ECF80. Schemat mojego jakiegoś dziwnego i nie pracującego układu separatora jest poniżej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Budowa lampowego OTV - problem z separatorem i selektorem.

Post autor: Marcin K. »

No to niech kolega wklei pozostałe schematy (wzmacniacz i odchylanie) bo jesteśmy ciekawi (przynajmniej ja) jak to wygląda :D
A może coś takiego?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Spróbuję zrobić ten pierwszy separator. Powinien chodzić, choć jego działanie jest przynajmniej jak dla mnie jest owiane tajemnicą. Wykonam go pewnie na jakiejś novalowej pentodzie, bo 6Ż4 (6AC7) to octal. Za dużo kłopotu z wymianą podstawki. Zobaczę jak lepiej go wysterować: z anody lampy wzmacniacza wizjii czy bezpośrednio sygnałem z magnetowidu. A co do schematów to były podane przezemnie i Alka w tym długim temacie o budowie TV. Generatory odchylania są na E180F. Stopnie końcowe odchylania V i H będą na E88CC (wg. schematu końcówki poziomu z Mini 4).

Pytanie do Alka: jaką polaryzację ma mieć sygnał synchronizacji do Twoich generatorów tranzytronowych ?
Przydałoby się parę EF80... no i podstawek noval do druku... :lol:
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Może się przyda :)
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Alek

Post autor: Alek »

Synchronizacja bezpośrednia nie zapewni (niestety) dobrej stabilności synchronizacji poziomej. Poszukam schematu monitora, który kiedyś zrobiłem i stosowanego tam układu separatora.
Ten rosyjski schemat jest godny uwagi. To tranzytronowy układ uzyskiwania impulsów synchronizacji pionowej. W działaniu nieco podobny do generatorów, jakie stosujesz. Rzecz w tym jednak, że o ile tamte generatory są wolnobiezne i dają przebieg piłowy (zauważ, że nie ma kondensatora między siatką a anodą lampy) o tyle ten układ daje impulsy praktycznie biorąc prostokątne i jest wyzwalany impulsami synchronizacji pionowej. To duża korzyść: zamiast rozciągniętego "grzebienia" scałkowanych impulsów synchronizacji pionowej generator jest synchronizowany ostrym impulsem.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

No to może zrobię pośrednią synchronizację poziomą ??? Myślałem o układzie porównania fazy. To dobry układ, ale czy trudno to zrobić ? Czyli ten ruski układ separuje mi tylko impulsy dla pionu. Dla poziomu i tak musiałbym mieć odzielny separator i jeszcze komparator...

Teraz wywalam separator, jaki mam i lutuję ten ruski. Potem pomyślę o poziomie.
Alek

Tylko uwaga: jeśli będziesz robił synchronizację pośrednią to wtedy sygnał z detektora fazy już nie do siatki trzeciej generatora tylko próbować pod siatkę pierwszą. Normalnie, sygnał z detektora fazy regulował lampę reaktancyjną (przestrajanie sinusgeneratora). Tu sytuacja będzie inna i trudno przewidzieć jak będzie to pracować.

Na dobry początek sprawdź jak będzie działać układ radziecki, dając w układzie synchronizacji poziomej prostą różniczkę :) .
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Właśnie zrobiłem końcówki odchylania na E88CC, działają. Jak będę miał za mały obraz, to będę musiał powiększyć napięcie zasilania dla końcówek. Teraz zrobię ten "czerowny" :D separator i zobaczymy. Też tak właśnie myślałem by napięcie stałe z komparatora podać w siatkę pierwszą. Ciekawe jest to jak to będzie działało i czy będzie.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Przyjrzałem się temu rosyjskiemu separatorowi. Lampa 6Ż4 ma w anodzie i drugiej siatce rezystory po raptem 10K ! Takie coś skasowałoby przecież tą lampę. O co tu chodzi ? Ponadto nie wiem jaką pojemność ma mieć C2. Czy jest to 50uF ?
Alek

Zechciej zwrócić uwagę, że napięcie zasilania wynosi 100V.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Tego nie zauważyłem :roll: zaraz to ograniczę i się zobaczy. Muszę się streszczać z tym projektem, bo w niedzielę wyjeżdżam na studia (naturalnie elektronika :P - III semestr). Pozdrawiam wszystkich studentów.

[EDIT]
Zrobiłem ten separator na niezbyt dobrej do tego lampie EF183 (niestety selektoda), ale innej pod ręką nie było. Impulsy na wyjściach są. Mają spore wartości. Położenie suwaka potencjometru ma znaczenie. W złym położeniu na wyjścia dostaje się sygnał wizjii. Muszę teraz podłączyć lampę oscyloskopową i zrobić dla niej zasilacz.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Mam kilka pytań:
1) Czy E180F to odpowiednik 6Ż9P ?
2) Czy EF95 to odpowiednik 6Ż1P, albo 6Ż5P ?
3) Do czego mogą mi się tu przydać 12Ż1Ł ?
4) Czy średni potencjał płytek musi być równy potencjałowi ostatniej anody dla lampy oscyloskopowej ?
5) Jakie napięcie mam podać na ostatnią anodę dla 8Ł029I ? Nie chcę mieć za dużo (mniejsza czułość odchylania), ani za mało. Jakie jest tam zalecane napięcie ? Na razie mam 1,5KV.

Wystarczy krótkie i rzeczowe tak/nie. Dorobiłem dziś układ odzyskiwania składowej stałej do wzmacniacza wizjii. Mam go na diodzie DOG54. Teraz muszę zrobić zasilacz. Mało wygodne jest ciągłe podpinanie całego drewnianego chassis do mojego lampowego zasilacza.
Alek

maciej_333 pisze:Mam kilka pytań:
4) Czy średni potencjał płytek musi być równy potencjałowi ostatniej anody dla lampy oscyloskopowej ?
5) Jakie napięcie mam podać na ostatnią anodę dla 8Ł029I ? Nie chcę mieć za dużo (mniejsza czułość odchylania), ani za mało. Jakie jest tam zalecane napięcie ? Na razie mam 1,5KV.

Wystarczy krótkie i rzeczowe tak/nie. Dorobiłem dziś układ odzyskiwania składowej stałej do wzmacniacza wizjii. Mam go na diodzie DOG54. Teraz muszę zrobić zasilacz. Mało wygodne jest ciągłe podpinanie całego drewnianego chassis do mojego lampowego zasilacza.
Ad.2. Tak się twierdzi.
Ad.4. Tak.
Ad.5. 1,5kV jest w sam raz dla tej lampy. Katalogowo chyba jest do 2200V.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Reasumując w następny weekend będę już robił zasilacz. Jak go wykonam, będę uruchamiał całość potem się z pewnością odezwę. W sumie to czeka mnie jeszcze cała mnoga ilość różnorakich niespodzianek z tym układem.
_idu

Post autor: _idu »

maciej_333 pisze:Mam kilka pytań:
1) E180F = 6Ż9P. Dokładny odpowiednik. Była jeszcze 6Ż11P - zbliżona do 6Ż9P - bliżej jej do E280F
2) EF95 = 6Ż1P. Dokładny odpowiednik. NIE 6Ż5P. Owszem zapewne w wielu układach da się zamiennie zastosować 6Ż1P i 6Ż5P.
3) Uniwersalna pentoda - inaczej mówiąc RV12P2000. Dowolne wykorzystanie w blokach TV od p.cz. zacząwszy i podażając do kineskopu i głośnika. Na wzmacniacz wizji za małe nachylenie. No jeszcze jedna wada - rozmiary.