Co wiemy o produkcji podczas wojny w Polsce?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Co wiemy o produkcji podczas wojny w Polsce?

Post autor: Czujnik »

Temat wywołał się z powodu zdobycia walizeczki z wojennym, bateryjnym radyjkiem Telefunken. Leżało w piwnicy jestem pewien, że od wojny nie dotykane ręką ludzką. Stan poza znakami czasu fabryczny. No i zaglądając do wnętrza odkryłem części Horkiewicza i Alwaysa. Naprawdę nie wyglądają na przekładane potem. Zastanawiam się wobec tego, czy nie jest to produkt poskiej fabryki Telefunkena zajętej przez Niemców. Nazywa się to radio Telefunken Koffersuper KB42. Ja niestety niewiele wiem o odbiornikach produkowanych podczas wojny w Warszawie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Co wiemy o produkcji podczas wojny w Polsce?

Post autor: tszczesn »

Czujnik pisze:Temat wywołał się z powodu zdobycia walizeczki z wojennym, bateryjnym radyjkiem Telefunken. Leżało w piwnicy jestem pewien, że od wojny nie dotykane ręką ludzką. Stan poza znakami czasu fabryczny. No i zaglądając do wnętrza odkryłem części Horkiewicza i Alwaysa. Naprawdę nie wyglądają na przekładane potem. Zastanawiam się wobec tego, czy nie jest to produkt poskiej fabryki Telefunkena zajętej przez Niemców. Nazywa się to radio Telefunken Koffersuper KB42. Ja niestety niewiele wiem o odbiornikach produkowanych podczas wojny w Warszawie.
Fabryki zostały przejęte przez Niemców i kontynuowały produkcję dla nowych właścicieli, korzystając z części dostępnych na miejscu. Kiedyś chyba pan Berezowski ustalił które polskie fabryki zostały przejęte przez których niemieckich producentów.