Nadajnik na fale długie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Nadajnik na fale długie
Witam wszystkich.
Mam pytanie czy ktoś z was ma jakieś info na ten właśnie temat ? oczywście lampowy !
Mam pytanie czy ktoś z was ma jakieś info na ten właśnie temat ? oczywście lampowy !
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów

-
- 625...1249 postów
Re: Nadajnik na fale długie
Robert SP5RF
-
- moderator
Zbudowanie nadajnikna na ten zakres jast banalnie proste, gorzej z anteną - czym chcesz promieniować fale o długości kilku kilometrów?piotrekweb pisze:Witam wszystkich.
-
- 2500...3124 posty
Ja bym promieniował anteną oczywiścietszczesn pisze:Zbudowanie nadajnikna na ten zakres jast banalnie proste, gorzej z anteną - czym chcesz promieniować fale o długości kilku kilometrów?

No bo czym innym

( magnetyczną

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Ja kiedyś zrobiłem nadajnik AM/MW który jako nadawczą miał antenę ferrytową.
Działało to jakoś, tak na odległość kilkunastu metrów. Ogólnie porażka.
Żeby działało na kilkadziesiąt / kilkaset mtr. to przy mocy 1 W wystarczy kawałek drutu.
Bardzo ciekawe są doświadczenia na VLF. Tam jako nadajnik służy... domowy wzmacniacz stereo
Ot taka ciekawostka.
f.
Działało to jakoś, tak na odległość kilkunastu metrów. Ogólnie porażka.
Żeby działało na kilkadziesiąt / kilkaset mtr. to przy mocy 1 W wystarczy kawałek drutu.
Bardzo ciekawe są doświadczenia na VLF. Tam jako nadajnik służy... domowy wzmacniacz stereo

Ot taka ciekawostka.
f.
Robert SP5RF
-
- 125...249 postów
Witajcie.
Piotrekweb napisał.Mam pytanie czy ktoś z was ma jakieś info na ten właśnie temat ? oczywście lampowy !
Mam opis i dokumentację starego radiotelefonu długofalowego FM model GIG-3a.Pracował na czastocie od 40 kHz do 260 kHz.Wyjście nadajnika było dopasowane poprzez obwód rezonansowy do 40-Omowej sieci trakcyjnej. Być może że coś z tego Cię zaciekawi.Jeśli tak to napisz na PW.Zrobię skan i poleci do Ciebie.
PS.Jeśli będzie zainteresowanie to może jest ktoś kto mógłby umieścić DTR-kę tego radiotelefonu na naszym serwerze.Jak by nie było to jakaś ciekawostka lampowa.
Pozdrawiam
Piotrekweb napisał.Mam pytanie czy ktoś z was ma jakieś info na ten właśnie temat ? oczywście lampowy !
Mam opis i dokumentację starego radiotelefonu długofalowego FM model GIG-3a.Pracował na czastocie od 40 kHz do 260 kHz.Wyjście nadajnika było dopasowane poprzez obwód rezonansowy do 40-Omowej sieci trakcyjnej. Być może że coś z tego Cię zaciekawi.Jeśli tak to napisz na PW.Zrobię skan i poleci do Ciebie.
PS.Jeśli będzie zainteresowanie to może jest ktoś kto mógłby umieścić DTR-kę tego radiotelefonu na naszym serwerze.Jak by nie było to jakaś ciekawostka lampowa.
Pozdrawiam
Grzegorz
-
- 6250...9374 posty
W takim razie ja i koledzy czekamy na opis i schemat tegoż radiotelefonuSP3MYT pisze:Witajcie.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Taka instalację nad-odb instalowałem -w części dotyczącej łącznośći -na lini wys. napięcia -dawno temu.Pewnie 200kV./x3/. Od jednej z faz /tej na powietrzu -z przęsła / wychodził dzielnik pojemnośćiowy-a z dzielnika pojemnośćiowego -przez odpowiednie zabezpieczenie izolacyjne i przepięciowe na wejsćie tego urz. nad -odb.Ponieważ termin był krótki a instalacja prosta -nie wgłębiałem się w pracę tego energetycznego węzła łączności.Działać działało .
Prawdopodobnie taka łączność na długich falach -przewodowa wprawdzie -ale niezawodna działa do dziś-ukryta w brzęczeniu 50Hz.
Niezaleznie od tego -w ten sposób mogą być prxzesyłane dane telemetryczne -i inne, które nie wymagaja specjalnej szybkości.
Prawdopodobnie taka łączność na długich falach -przewodowa wprawdzie -ale niezawodna działa do dziś-ukryta w brzęczeniu 50Hz.
Niezaleznie od tego -w ten sposób mogą być prxzesyłane dane telemetryczne -i inne, które nie wymagaja specjalnej szybkości.
-
- 375...499 postów
Do dzis dnia szukam informacji na temat anten zmiemnych na własnie VLF lub długie.
Znalazłem kiedys w sieci opis jak to ekipa grotołazów wykorzystywała nadajnik na F bodajrze 40Khz. za antene robiły 2 druty wbite w ziemie. Odbiornik miał podobna antene tylko ze 1km pod ziemia. moc nadajnika około 5-10W.
Sygnały były dobre ale przy odległosci 1.5km bardzo słabły.
Inny projekt który znalazłem to był wzmacniacz m.cz 100 lub 200W z transformatorem toroidalnym (24V/220V ) i tez 2 druty wbite w ziemie. Nadajnik nie był dalekosiężny bo odbiornik to był tez transformator z wzmacniaczem m.cz dla słuchawek.
Ogolnie najlepiej jako antene to wykorzystac 0 sieciowe. Testowałem to bedac u kumpla w bloku i F nadajnika triodowego była około 600khz. Zasieg stacji 300m od bloku ( szlismy do lasu z VEF206 ) moc nadajnika bardzo mała.
Musze kiedys jeszcze raz to powtórzyc
Znalazłem kiedys w sieci opis jak to ekipa grotołazów wykorzystywała nadajnik na F bodajrze 40Khz. za antene robiły 2 druty wbite w ziemie. Odbiornik miał podobna antene tylko ze 1km pod ziemia. moc nadajnika około 5-10W.
Sygnały były dobre ale przy odległosci 1.5km bardzo słabły.
Inny projekt który znalazłem to był wzmacniacz m.cz 100 lub 200W z transformatorem toroidalnym (24V/220V ) i tez 2 druty wbite w ziemie. Nadajnik nie był dalekosiężny bo odbiornik to był tez transformator z wzmacniaczem m.cz dla słuchawek.
Ogolnie najlepiej jako antene to wykorzystac 0 sieciowe. Testowałem to bedac u kumpla w bloku i F nadajnika triodowego była około 600khz. Zasieg stacji 300m od bloku ( szlismy do lasu z VEF206 ) moc nadajnika bardzo mała.
Musze kiedys jeszcze raz to powtórzyc

-
- 625...1249 postów
Proszę wpisać w gggggggggggggoooogle :VLF-może coś wpadnie z sieci./?/.
-
- 125...249 postów
Moi Szanowni.Skany instrukcji i zastosowania radiotelefonu długofalowego FM GIG-3a gotowe.Komu mam je podesłać coby je umieścił w najbardziej stosownym miejscu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Grzegorz
-
- 6250...9374 posty
-
- 6250...9374 posty
Można było w sumie to od razu tutaj wkleić, gdybym wiedział że tego jest tak mało to by się kolega nie fatygował z tymi meilami.
Są dwie części spakowane rar-em, ściągać i oglądać
Są dwie części spakowane rar-em, ściągać i oglądać

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 125...249 postów
Dzięki Marcin.Nie byłem pewny czy to tutaj wejdzie.Jak kiedyś wspominałem ,w temacie komputerów i pokrewnych jestem nie zabardzo,hi.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Grzegorz