rozm. el. na chassis i wymiary podstawek

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: rozm. el. na chassis i wymiary podstawek

Post autor: painlust »

przetestowałem wiele ustawień, ale te jest według mnie najlepsze. lampa wyjściowa znajduje się pomiędzy trafem zasilajacym a wyjściowym. Musi być blisko zasilajacego bo jest pierwsza zasilana, musi być blisko wyjściowego bo z nim współpracuje. Pierwsza lampa preampu jest najbardziej oddalona od trafa zasilającego. Nie widzę lepszego ustawienia.
Awatar użytkownika
Wincenty
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wincenty »

painlust pisze:przetestowałem wiele ustawień, ale te jest według mnie najlepsze. lampa wyjściowa znajduje się pomiędzy trafem zasilajacym a wyjściowym. Musi być blisko zasilajacego bo jest pierwsza zasilana, musi być blisko wyjściowego bo z nim współpracuje. Pierwsza lampa preampu jest najbardziej oddalona od trafa zasilającego. Nie widzę lepszego ustawienia.
IMO jest jak najbardziej OK :)
"Schody " zaczynają się, kiedy proporcje chassis i traf się zmieniają
- wtedy pozostaje postąpić jak w JTM45 czy innym Bassmanie...
___//--RS--\\___
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Wincenty pisze: A - Napięcie żarzenia 4 V ~
"=" również
Wincenty pisze: C - Prąd żarzenia 180 mA
Tu błąd, 200mA ~=
Wincenty pisze: E - Napięcie żarzenia 6,3 V ~, prąd żarzenia 150, 200, 300 mA @
"=" również. Wymienione prądy żarzenia kojarzą mi się z nazwiskiem Niemcewicz.
Wincenty pisze: H - Prąd żarzenia 150 mA
~=, a pierwotnie 4V lampy bateryjne, chociaż żadna nie powstała
Wincenty pisze: O - Bez żarzenia
Najprawdopodobniej pomylenie systemu oznaczeń (zera z literą o). Seria O: 150mA ~=, w czasach, gdy H oznaczało jeszcze 4V lampy bateryjne.

Dodatkowo:
I - 20V ~=
L - 450mA ~=
N - 12,6V ~=
Q - 2,4V ~=
S - 1,9V ~=
X - 600mA ~=
Y - 450mA ~=

Wincenty pisze:
1 ... 9 - Lampy elektronowe z cokołem wtyczkowym oraz bocznostykowym.
1.....10, bo istnieje UF10. Najpierw cokół kołkowy, potem bocznostykowy, potem oktalowy i cokoły lamp wojskowych.
Wincenty pisze: 11 ... 19 - Lampy elektronowe metalowe o średnicy 43,5 mm,

5 + 3 profilowanych kołków i klucz kierujący na cokole. Końcowe, prostownicze i wskaźnikowe są szklane i z bakelitowym cokołem.
Pierwotnie 4+4 kołki (EH11), dopiero potem 3+5kołków.
Wincenty pisze: 21 ... 29 - Lampy elektronowe szklane, nazywane "całoszklane" na prasowanej płytce, z walcowaną bańką i z 8 kołkami o średnicy 1,26 mm jako styki, z kierującym kluczem na środku (B 8 G) i z zamkiem na nim.
Po prostu cokół loktalowy, ale również oktalowy (DF21, DL21 itp.)
Wincenty pisze: 30 ... 40 - Lampy elektronowe szklane z małym bakelitowym cokołem z 8 (oktal) długimi rurkowymi nóżkami i z bakelitowym kluczem. Siatka wyprowadzona do góry.
30....39, bo 40 to już rimlock (np. ECC40). Siatka wyprowadzona u góry niekoniecznie (EL34, AZ31 i wiele innych).
Ostatnio zmieniony pn, 22 września 2008, 11:26 przez OTLamp, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wincenty
125...249 postów
125...249 postów

Wkleilem z:
http://www.elportal.pl/ea/oznaczenia_lamp.html
Dzięki za sprostowanie.
___//--RS--\\___
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: zuk »

painlust pisze:przetestowałem wiele ustawień, ale te jest według mnie najlepsze. lampa wyjściowa znajduje się pomiędzy trafem zasilajacym a wyjściowym. Musi być blisko zasilajacego bo jest pierwsza zasilana, musi być blisko wyjściowego bo z nim współpracuje. Pierwsza lampa preampu jest najbardziej oddalona od trafa zasilającego. Nie widzę lepszego ustawienia.

Dziękuje za odpowiedź. Takiej odpowiedzi właśnie potrzebowałem. W między czasie przeprowadziłem "próbę słuchawkową" polegającą na nasłuchiwanie brumu, przy podłączonym głośniku do trafa głośnikowego, i włączonym trafo sieciowym. Oczywiście potwierdziła się poprawność ustawienia traf w konstrukcjach Paintlusa.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:~=, a pierwotnie 4V lampy bateryjne, chociaż żadna nie powstała
Było podobnież HDD1, ale jakoś nigdy nawet na zdjęciu nie widziałem.
OTLamp pisze:Dodatkowo:
I - 20V ~=
L - 450mA ~=
N - 12,6V ~=
Q - 2,4V ~=
S - 1,9V ~=
X - 450mA ~=
Y - 600mA ~=
Skąd wziąłeś N=12.6V? Jakoś te napięcie mi się z literą F kojarzy. Widziałeś kiedykolwiek lampy serii Q i S?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze: Było podobnież HDD1, ale jakoś nigdy nawet na zdjęciu nie widziałem.
Ooo, skąd masz takie informacje? Od dawna szukam jakichkolwiek informacji o bateryjnej serii H.

tszczesn pisze: Skąd wziąłeś N=12.6V? Jakoś te napięcie mi się z literą F kojarzy. Widziałeś kiedykolwiek lampy serii Q i S?
Kiedyś podawałeś link do niemieckiej strony, gdzie ktoś zebrał i pogrupował wiele ciekawych lamp (krasnoludowe, pocztowe itd.). Znalazłem tam m.in. wzmianki o CL11. Właśnie tam było napisane, że seria N to 12,6V. Wcześniej myślałem, że N to Iż=0,195A, dopóki nie zajrzałem do karty katalogowej ND4 :) Z serii S widziałem SF1, z Q żadnej, ale szukam :)

A widziałeś kiedyś EDE11 ?
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Teraz lepsze ustawienie ? Btw. Painlust jak sie sprawują Twoje konstrukcje, które dotychczas popełniłeś ? Coś się psuło itp.? szczególnie ta: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 4a2efaff0e
jaką lampę poradziłbyś zainstalować w tej konstrukcji zamiast ecc85 ? coś mi sie obiło o uszy, że może to być 6n1p-ew.

Pozdrawiam
chassis 2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

6N1P nagminnie stosuje w swoich konstrukcjach Grunthell, więc jak najbardziej się da. Trzeba pamiętać tylko, że bierze na żarzenie 2x więcej prądu niż ECC85. Ja lubię cywilne 6N2P w kanałach czystych.

Jak dobrze polutujesz to co się ma psuć. Tej konstrukcji już niestety nie posiadam na stanie. Poszła w Polskę. Nie mam pojęcia czy jeszcze działa.
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Mam ts 30-9-676

Uciągnie mi to trafo 3 lampki ? ecl86, 6n2p-ew, ecc85 bądź 6n1p, ale zalozmy ze ecc85 (6n1p bierze więcej na żarzenie)

Painlust - Ty w niektórych swoich konstrukcjach, bodajże stosowałeś takie trafo, napięcie żarzenia mam w okolicach 6,9-7 V(bez filtracji i prostowania) rozumiem, że napięcie pod obciążeniem spadnie, jednak tak czy siak trzeba będzie zbić napięcie rezystorem, coś tam liczyłem i wyszło mi rezystor 0,4R zeby było około 6,4V (wszystko bez obciążenia). Jak sie do tego ustosunkować ? czy gdy nie obniżę napięcia rezystorem, zakładając że obciążenie właściwe (lampy) same obniżą napięcie do tych 6,3V, to czy przy włączeniu żarzenia, w pierwszej chwili podane napięcie 7V na żarzenie nie zniszczy trochę lamp ? czy czas w jakim lampy beda żarzone 7 V bedzie po prostu bardzo maly i nie istotny

te napięcia troche hipotetycznie sa założone, bo i tak preamp ma być żarzony stałym, a to wyjdzie ok 8,82 V. Należy zbijać te napięcie czy ono tak siądzie pod obciążeniem, że będzie akurat ?

Sorki, że troche może nie zrozumiale piszę, ale mam nadzieje, że cos z tego zrozumiecie.

Pozdro
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Siądzie i będzie ok. Pamiętaj o tolerancji napięcia dla lamp +-10% z napięcia wzorcowego 6V3.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki KaKa za odpowiedź. Potrzebuję zapewnienia co do drugiej cześci pytania:
Za duże napięcie żarzenia nie bedzie uszkadzało lamp ? Przy założeniu oczywiście że potem napięcie spadnie do tolerowanego. Chodzi mi o moment załączenia trafa czyli podania napięcia na żarzenie. Czy przy danym obciążeniu, podane napięcie od razu przysiądzie (w ułamku sekundy) i nie będzie miało to wpływu ?

Bardzo proszę o wyjaśnienie, bo nie daje mi to spokoju.

Pozdro
Awatar użytkownika
Wincenty
125...249 postów
125...249 postów

zuk pisze:Dzięki KaKa za odpowiedź. Potrzebuję zapewnienia co do drugiej cześci pytania:
Za duże napięcie żarzenia nie bedzie uszkadzało lamp ? Przy założeniu oczywiście że potem napięcie spadnie do tolerowanego. Chodzi mi o moment załączenia trafa czyli podania napięcia na żarzenie. Czy przy danym obciążeniu, podane napięcie od razu przysiądzie (w ułamku sekundy) i nie będzie miało to wpływu ?

Bardzo proszę o wyjaśnienie, bo nie daje mi to spokoju.

Pozdro
Pomierz napięcie żarzenia pod obciążeniem (z włozonymi lampami)
- jeśli przekroczy 7V to je obniż, dobierając rezystor o wartości ułamka ohma.
Dla lampy jest nieco lepiej, jeśli ma napięcie żarzenia odrobinę niższe
niż znamionowe - rzędu 6-6,2V dla lamp serii E.
Jeśli uzyskasz wartość pomiędzy 6 a 6,5V - to będzie bardzo dobrze.
___//--RS--\\___
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Witam,

Mam kolejne pytanie.
jestem na etapie kupna części potrzebnych do tego układu:
evil & hate sch.gif
czy jedyne kondensatory na wysokie napięcie (400v ) potrzebne są w zasilaczu ?
ze schematu wynika, że tak, lecz może w praktyce okaże się że potrzebne są jescze inne kodensatory. Mogli byście mi napisać jakie kondy powinny mieć te 300-400V ? oraz w jakie kondensatory dodatkowo musiałbym sie zaopatrzyć ? które mogły by być przydatne w razie jakichś problemów ? wzbudy itp. (co by niepotrzebnie nie składać później dodatkowych zamówień i nie płacic jescze raz za przesyłke 15 zł). chciałbym żeby konstrukcja ta stabilnie działała.

Druga sprawa tyczy się tego, że moje trafo daje napięcie anodowe 258 VAC bez obciążenia (wyżej wspomniane ts 30-9-676). Trafo Paintlust'a użyte w tej konstrukcji to bodajże ts 30-1-676, które daje ok 210 Vac. Tu pytanie:

Jakim rezystorem zbić te napięcie, w jaki sposób i w którym miejscu ?

Byłbym na prawdę wdzięczy za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

zuk pisze:Witam,

czy jedyne kondensatory na wysokie napięcie (400v ) potrzebne są w zasilaczu ?
ze schematu wynika, że tak, lecz może w praktyce okaże się że potrzebne są jescze inne kodensatory. Mogli byście mi napisać jakie kondy powinny mieć te 300-400V ? oraz w jakie kondensatory dodatkowo musiałbym sie zaopatrzyć ? które mogły by być przydatne w razie jakichś problemów ? wzbudy itp. (co by niepotrzebnie nie składać później dodatkowych zamówień i nie płacic jescze raz za przesyłke 15 zł). chciałbym żeby konstrukcja ta stabilnie działała.

Druga sprawa tyczy się tego, że moje trafo daje napięcie anodowe 258 VAC bez obciążenia (wyżej wspomniane ts 30-9-676). Trafo Paintlust'a użyte w tej konstrukcji to bodajże ts 30-1-676, które daje ok 210 Vac. Tu pytanie:

Jakim rezystorem zbić te napięcie, w jaki sposób i w którym miejscu ?

Byłbym na prawdę wdzięczy za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie
wszystkie międzystopniowe i w korektorach powinny być na chociaż 250V, choc często stosowałem na niższe i nic się złego nie działo. Jeśli twoje trafo daje 258VAC to znaczy, że jest przystosowane do współpracy z mostkiem selenowym. Jak użyjesz krzemowego to ja polecam zamiast 100R w pierwszym filtrze dać taki żeby na drugim kondzie było góra 270VDC.