KT88

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

KT88

Post autor: tubeaudio »

Witam!

Posiadam spory zapas ciekawych lampek i ciągle zastanawiam się jak optymalnie go wykorzystać. Swego czasu miałem zamiar budować wzmacniacz w oparciu o 300B, ale z powodów kosztowych i stricte konstrukcyjnych (nie posiadam niestety dużego doświadczenia w konstruowaniu lampowców) ostatecznie porzuciłem ten pomysł. Myślę obecnie nad wzmacniaczem PP UL na KT88 JJ. Chciałbym je wykorzystać przede wszystkim ze względu na moc w tym układzie, ponieważ wzmacniacz ma pracować w dość dużym pomieszczeniu (35-40m kw.). Dodatkowo chciałbym aby spełniał rolę preampu i końcówki dla dwóch gramofonów Technicsa 1200 i miksera Pioneer DJM-600, ponieważ zacząłem się ostatnio bawić w DJ :), tak więc chciałbym także, aby mógł posłużyć do nagłośnienia małej „domowej” imprezki klubowej. Oczywiście chciałbym go także wykorzystywać do odtwarzania muzyki z CD.

I tu rodzi się kilka pytanie o sprawdzony, stabilny i przewidywalny schemat. Inna sprawa to lampy wstępne i sterujące. Jakie byłyby najlepsze do przedwzmacniacza i wysterowania KT88? Posiadam następujące lampki: ECC99, ECC83, ECC82, ECC88, 6SN7 i 6N6P, 6N1P, 6N2P i (niestety jedną) 6N30P.

P.S. NIE SPRZEDAJĘ LAMP !!!

Z góry dziękuje za odpowiedzi,

Pozdrawiam

Leszek
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Z lampami to dobrze stoisz... Potrzebne są jeszcze trafo sieciowe i wyjściowe, kondensatory zasilacza, podstawki... W góglach znajdziesz sporo schematów- na KT88 też dużo wzmacniaczy robili.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: KT88

Post autor: jdubowski »

tubeaudio pisze: Myślę obecnie nad wzmacniaczem PP UL na KT88 JJ.
Może ten:
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm3/wzm.htm
Preamp trzaby podebrać z jakiegoś innego schematu...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

KT88

Post autor: tubeaudio »

Witam!

Co do transformatorów, osprzętu i chassis to nie ma problemu. Wszystko jest do dostania (wykonania) zarówno w Polsce jak i zagranicą. Niestety schamat na stronie fonaru jest troche skąpy... Brakuje mi np. wartości elementów ;), ale przyglądałem mu się bacznie i pamiętam o nim.

Powracam jednak do pytania, które lampy z posiadanych przeze mnie najlepiej nadają się na poszczególne stopnie? Czy w przypadku podłączenia gramofonów i miksera w opisanym układzie impedancja wejściowa nie będzie za niska? A co w przypadku CD??? Chodzi mi również o uniwersalność. Być może nie potrzebny jest osobny preamp? Czy możecie wskazać mi konkretny schemat z wartościami elementów, napieciami, prądami, i innymi bardzo ułatwiającym życie szczegółami?

Czy moglibyście mi podać Raa dla KT88 w układzie PP UL? Czy macie może jakieś opinie, przeciwwskazania, słyszalne i mierzalne wady i zalety tych lamp? Pytań jest sporo, ale chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej przed podjęciem ostatecznej decyzji.

pozdrawiam

Leszek
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam .

Trochę wchodzę w temat z innym zapytaniem. Właśnie robię wzmacniacz dokładnie ten strony DIY jaką podał JDUBOWSKI, z tym, że na lampach EL34.Jestem na etapie gromadzenia części. W związku z tym mam pytanie, jakiego producenta wybrać EL34 mając na uwadze ich żywotność?Myślę,że parametry elektryczne są takie, jak podane w katalogu?
Pozdrawiam
Lech
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Ja bym doradził poszukać NOSów RFT- są dobre i niezawodne chociaż u audiofilów niedocenione ze względu na markę ;). Tesla też jest OK- mój wzmacniacz obecnie jedze na czterech takich.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!