Cyfrowy tester/charakterograf lamp

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Cyfrowy tester/charakterograf lamp

Post autor: Tomasz Gumny »

traxman pisze:Narysowałem schemat bloku procesora.
Zaczyna nabierać realnych kształtów. :) Oscylator zamiast rezonatora - bo miałeś, czy przewidujesz, że zabraknie pinów?
W przypadku gotowego generatora wypadałoby pogrzebać we Fuse Bitach.
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

Generator aby oszczędzić pinów, CKSEL=0000 SUT=10, także FB już ustawione. Resetu nie ruszałem bo to śliska sprawa i kończy się to najczęściej koniecznością programowania wysokonapięciowego.
Robię płytkę więc może do końca tygodnia coś z tego wyniknie, o ile mnie nie wsysną inne prace.
mkali
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: mkali »

chciałem tylko powiedzieć że z podziwem obserwuje postępy w projekcie. niestety jeśli chodzi o uC to jestem zielony i nie pomogę, ale na pewno poskładam układ jak już będzie gotowy i poddam przeróżnym testom :D
traxman

Zrobiłem pcb procesora, wrzutka poglądowa.
Wieczorem zmontuję i może coś uruchomię.

Po zmontowaniu miernik mógłby funkcjonować współpracując z zasilaczami laboratoryjnymi. Szczęśliwcy posiadający zasilacze mogą zakończyć konstrukcję na tym etapie.

Czy ktoś może pomyśleć nad zasilaczem Ua sterowanym z uP?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Zrobiłem pcb procesora, wrzutka poglądowa.
Trochę się układzik rozrósł... :)
traxman pisze:Wieczorem zmontuję i może coś uruchomię.
To lubię! :D
traxman pisze:Czy ktoś może pomyśleć nad zasilaczem Ua sterowanym z uP?
Może podaj co jest na wejściu i co ma być na wyjściu, bo nie wszyscy chętni śledzą wątek.
Tomek
traxman

Odnośnie zasilacza to konieczne jest założenie czy napięcie będzie zmieniać się skokowo czy płynnie, w pierwszym przypadku warto pomyśleć na sterowaniem przez rejestr przesuwny, czyli całkowicie cyfrowo, w drugim przypadku zostaje DAC najlepiej 7611 aby ułatwić zakup. Zakres napięć wyjściowych to 0-511V - dużo, ale gwarantuje pomiar prawie wszystkich używanych lamp, prąd do 400mA. Zasilacz siatki drugiej identyczny tylko mniejszy prąd 40mA.
Liczba kroków zależy od Alka, ale wydaje mi się, że 8 bitów (256 kroków) do narysowania wykresu jest zupełnie wystarczające.

Warto zastanowić się czy nie rozdzielić części pomiarowej od zasilającej, taki zasilacz byłby wartościowym przyrządem w warsztacie i z racji kosztów, szkoda było by zostawiać tylko do pomiarów charakterystyk lamp. Z identycznego założenia wychodziłem przy wstępnym projekcie zasilacza żarzenia, który także będzie samodzielnym urządzeniem.

Niby nic, a cieszy :arrow:
TT_uPC.jpg
Wieczorem postaram się to uruchomić i wyregulować.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Niby nic, a cieszy :arrow:
Skromniś :D
Wygląda całkiem groźnie... Pokaż jeszcze od strony lutowania, tam było trochę SMD. Miałeś te wszystkie wartości (np. rezystory ~375k??).
traxman pisze:Wieczorem postaram się to uruchomić i wyregulować.
Optymista :twisted:
Też będę przy kompie na wypadek problemów z softem...
Tomek
Alek

Post autor: Alek »

Myślę, że 256 kroków będzie wystarczające.
traxman

Prawie wszystko działa (nie dział pomiar Ih, zastanawiam się czy aby na pewno wlutowałem INA139 czy może coś innego, bo na obudowie jest kod, ale nie ma go w nocie aplikacyjnej), zmiana wzmacniacza operacyjnego z LT1014 na LM6144.
Wydaje się sensowne cyfrowe filtrowanie wyniku pomiaru ADC (4 lub 8 pomiarów dla łatwiejszego liczenia).
Uruchomienie jest nieco długaśne ze względu na konieczność doboru rezystorów oraz pewne braki w szufladzie rezystorów 1%.
Odnośnie rezystorów precyzyjnych to smd jest bardzo fajne bo można nalutować jeden na drugi bez większej utraty estetyki.
Zdjęcie spodu płytki.
TT_uPC_BT.jpg
W DAC zmieniły się wyprowadzenia złącza, zaktualizuje jak uruchomię ostatecznie uPC.

PS. Dziękuję :D
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Wydaje się sensowne cyfrowe filtrowanie wyniku pomiaru ADC (4 lub 8 pomiarów dla łatwiejszego liczenia).
Dodam, jak wszystko zadziała, bo uśrednianie może "przykryć" jakieś błędy.
Jak cynujesz płytki?
Tomek
traxman

Sprawdziłem dwie metody:
- środek do cynowania z "Cyfroniki" UM146.80 działa doskonale i nie śmierdzi - drogi
- środek do cynowania allegro http://www.allegro.pl/item439574485_pre ... n_tin.html działa podobnie, trudno go rozpuścić w wodzie, śmierdzi przy cynowaniu, ale jest dwa raz tańszy..

Kolega Szalony miał też przepis, i gdzieś to jest na forum.

Dodane 21.09.08
A wracając do miernika, to uruchomiłem dzisiaj blok pomiaru parametrów żarzenia, Uh, Ih, Ina działa doskonale, jedyny mankament to zdobycie bocznika 0,04R/1W, ale udało się u Javoreczka. Tymczasowo działa na 3cm kawałku kynaru zmierzonym miliomomierzem. Można będzie się więc zająć blokiem pomiaru Ig1.

Mam już dodatkowe zastosowanie miernika - dobór par lamp, bloki te same z pewnymi uproszczeniami, jedynie inne oprogramowanie, ten dobrze, by był stacjonarny - czyli mały LCD2x8, ale to później (nie nigdy :wink: ) o ile wspomoże mnie Ktoś oprogramowaniem uPC.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:jedyny mankament to zdobycie bocznika 0,04R/1W
Mam 0.04R 1% ale 5W (L=25mm, fi=8mm)
Tomek
traxman

Naskrobałem blok pomiaru prądu siatki pierwszej. Trochę bardziej skomplikowany, bo napięcia pomiarowe niewielkie dla prądu 10,23mA i spadek pomiarowy ok. 5mV (bocznik 0R50) by nie pogarszać dokładności DAC. Jedyne co mnie zastanawia to czy zasilanie OP27 przez ICL7660 nie odbije się na sygnale. Robiłem już takie układy, ale czułość była mniejsza. W przeciwnym wypadku trzeba by dodac przetwornicę +/-12V i dodatkowego LM337 dla napięcia ujemnego.
TT_CMM_IG1.pdf
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Trochę bardziej skomplikowany
Delikatnie powiedziane... :)
Jakoś nie bardzo to widzę. Jeśli dobrze pamiętam, to zasilacz podawał na Ig1 tylko napięcia ujemne (0..-80V). Tu z kolei konstrukcja wskazuje na pomiar napięć dodatnich. Niby izolacja umożliwia dowolne podłączenie, ale przy małych prądach... nie do końca.
Dla dodatnich, zakres 10mA może być trochę za mały.
Z kolei dla napięć ujemnych, rozdzielczość rzędu 2uA nie jest powalająca.
Tomek
traxman

Ale te 2uA, a raczej 8uA (10bit) jest chyba wystarczające do pomiaru Ig1, taki zakres dał Alek.
Jaka jest różnica przy pomiarze prądu ujemnego? I dlaczego optoizolacja miała by coś psuć, aż takie upływności?