Witam, kilka pytań:
1) Czy ma jakiekolwiek znaczenie, czy cewka (konkretnie w elektromagnesie) nawinięta jest od początku do końca, od końca do początku itd. na karkasie? Kierunek prądu jest ten sam, więc wnioskuję, że nie ma to znaczenia... Ale nie zawsze „teoria” idzie w parze z praktyką...
2) Z jakiego materiału najlepiej wykonać rdzeń elektromagnesu, by miał jak największą „skuteczność”. Czy może to być jednolity materiał (stal miękka) czy lepiej użyć cienkich blaszek (np. z blachy elektrotechnicznej)?
3) W jaki sposób zbadać (obliczyć) impedancję cewki w elektromagnesie? Czy wartość impedancji jest zbliżona do wartości rezystancji?
Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za fachowe odpowiedzi,
Piotrek.
Rdzeń, cewka i te sprawy...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Rdzeń, cewka i te sprawy...
1. Przy prądzie stałym i niskich częstotwościach sposób ułożenia zwojów nie ma większego znaczenia. Można sobie wyobrazić model zastępczy, gdzie uzwojenie składa się wyłącznie z drutu prostpadłego i równoległego do kolumny rdzenia. Pierwsza część jest czynna i bierze udział w wytwarzaniu użytecznego strumienia, druga działa jak przedłużenie doprowadzeń, jest rezystancją, na której traci się trochę mocy. Indukcyjność tego odcinka w elektromagnesie można zaniedbać.
2. Z miękki stali. W przypadku prądu stałego podział na blaszki nie ma uzasadnienia. Przy prądzie przemiennym w jednolitym materiale będą powstawać prądy wirowe, co spowoduje straty w postaci ciepła.
3. Uzwojenie ma rezystancję i indukcyjność. Indukcyjność może być duża, więc nie można jej zaniedbać przy prądzie przemiennym. Sposób pomiaru jest identyczny jak w dławikach, czy uzwojeniach transformatorów.
2. Z miękki stali. W przypadku prądu stałego podział na blaszki nie ma uzasadnienia. Przy prądzie przemiennym w jednolitym materiale będą powstawać prądy wirowe, co spowoduje straty w postaci ciepła.
3. Uzwojenie ma rezystancję i indukcyjność. Indukcyjność może być duża, więc nie można jej zaniedbać przy prądzie przemiennym. Sposób pomiaru jest identyczny jak w dławikach, czy uzwojeniach transformatorów.
Witam i dziękuję za odpowiedź.
1. Będzie to cewka sterowana sygnałem audio, więc rozumiem, że w takim przypadku lepiej nawijać od początku, powrócić do początku, nawijać itd.
2. Prąd przemienny, czyli w tym wypadku lepsze będą blaszki. OK.
3. Jeszcze nie wiem, jak dokładnie mierzy się impedancję w dławikach i transformatorach, ale mam już trop, więc zaraz poszukam. :-)
Pozdrawiam,
Piotrek.
1. Będzie to cewka sterowana sygnałem audio, więc rozumiem, że w takim przypadku lepiej nawijać od początku, powrócić do początku, nawijać itd.
2. Prąd przemienny, czyli w tym wypadku lepsze będą blaszki. OK.
3. Jeszcze nie wiem, jak dokładnie mierzy się impedancję w dławikach i transformatorach, ale mam już trop, więc zaraz poszukam. :-)
Pozdrawiam,
Piotrek.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re:
Mogę spytać w jakim celu?petersz pisze:Będzie to cewka sterowana sygnałem audio
Bo wydaje mi się, że łatwiej taki sygnał wyprostować i dopiero zasilać nim elektromagnes

Jeżeli chciałbyś zbudować elektromagnes działający z częstotliwościami akustycznymi, to najłatwiej chyba będzie przerobić do tego celu jakiś głośnik.