ES111

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Jak Pilat w Credo

Post autor: tszczesn »

Adam Myslinski pisze:Wpadlem tu - widze - z tym tlumaczeniem, jak Pilat w Credo. Nie zauwazylem wczesniejszych wyjasnien Szanownych Kolegow, z Jasiem na czele. Z rozpedu przetlumaczylem jeszcze kilka akapitow. Jesli komus potrzebne, niech da cynk. :oops:
Mnie jest potrzebne jedno - zasada działania tej lampy wraz z układem. Bo same katalogowe parametry to ja znam, ale nie mam niestety pojęcia 'jak to działa', jako całość
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

jak dziala

Post autor: Adam Myslinski »

Moge tu wstawic tlumaczenie, ale nie wiem, czy ono cos wyjasni. :cry:

Die Horizontalablenkung des Fernsehempfängers E1:

Das Zeilenkippgerät arbeitet mit der eigens für diesen Zweck entwickelten Sonderröhre ES 111. Die beiden ersten Gitter der Röhre bilden in Verbindung mit einem Spezialtransfprmator eine Kippschaltung, die eine zeitlinearverlaufende Spannung bzw. einen ebenso verlaufenden Strom für die magnetische Zeilenablenkung liefert. Die Spule ist in entsprechender Weise am Hals der Bildröhre angebracht. Sie wird ausser vom Ablenkstrom noch von einem regelbaren Gleichstrom durchflossen, der die horizontale Lage des Rasters auf dem Schirm einzustellen gestattet. Das dritte Gitter der ES 111 dient zur Synchronisierung der Ablenkspannung mit den Zeilenimpulsen.

Odchylanie poziome w odbiorniku E1

Przerzutnik linii pracuje ze specjalnie do tego celu opracowana lampą ES111. Dwie pierwsze siatki w połączeniu z transformatorem tworzą przerzutnik, który dostarcza liniowo narastającego napięcia lub tak samo narastającego prądu do odchylania magnetycznego. Cewka jest nawinięta w specjalny sposób na szyjce kineskopu. Cewka przewodzi zarówno prąd odchylania jak i pewna regulowaną składową stała, która pozwala zmieniać w poziomie położenie rastra na tle ekranu. Trzecia siatka lampy ES111 służy do synchronizacji napięcia odchylania impulsami linii.

Die Hochspannungserzeugung des Fernsehempfängers E1:

Beim Rücklauf der Zeile entsteht eine grosse Spannungsspitze, die in geistreicher Weise zu Erzeugung der Hochspannung für die Bildröhre ausgenützt wird. Der Zeilentransformator besitzt für diesen Zweck noch eine Sonderwicklung, die, von den Rücklaufimpulsen induziert, eine hohe Wechselspannung liefert. Diese Spannung wird in einer RFG 5 gleichgerichtet und entsprechend gesiebt, so dass die nötige hohe Gleichspannung für die Anode der Bildröhre ohne weiteres zur Verfügung steht. Interessant ist, dass die erwähnte Gleichrichterröhre gleichzeitig von den Rücklauflaufimpulsen geheizt wird. Durch diese Anordung wird mit einem Schlag das bisher erforderliche teure Netzteil für die Bildröhre eingespart. Die sonstigen Vorteile liegen auf der Hand: Man kommt wegen der hohen Frequenz (11025 Hz) mit sehr kleinen Siebkondensatoren aus, ein besonderer Hochspannungstransformator fällt gänzlich fort, und die Sperrspannung für die Gleichrichterröhre ist wegen der besonderen Kurvenform etwa das 1,1-fache der Gleichspannung.

Wytwarzanie wysokiego napięcia

Podczas powrotu linii powstaje impuls, który wykorzystany został pomysłowo do wytwarzania wysokiego napięcia zasilającego kineskop. W tym celu transformator linii posiada dodatkowe uzwojenie, które wytwarza wysokie zmienne napięcie indukowane w czasie powrotu linii. Jest ono prostowane lampą RFG5 i odpowiednio filtrowane tak, że otrzymuje się bezpośrednio odpowiednio wysokie napięcie do zasilania anody kineskopu. Interesujące jest, że wspomniana lampa jest żarzona również prądem powstającym z impulsów powrotu. Przy takim rozwiązaniu za jednym zamachem zaoszczędzono na drogim zasilaczu (wysokiego napięcia) do kineskopu. Uzyskano tez wyraźną korzyść: do filtracji wystarczył kondensator o niewielkiej pojemności, gdyż częstotliwość odchylania jest duża (11025 Hz), odpadła konieczność stosowania transformatora wysokonapięciowego (sieciowego), a napięcie zaporowe lampy prostowniczej z powodu nietypowego kształtu krzywej osiąga wartość (tylko) ok. 1.1 * napięcia wyprostowanego.

Die Vertikalablenkung des Fernsehempfängers E1:

Das Bildablenkgerät arbeitet nach dem gleichen Verfahren wie das Zeilenablenkgerät. Ein Teil des Kipptransformatorfeldes wird durch besonders konstruierte Schenkel und Polschuhe direkt zur Strahlablenkung herangezogen, so dass eine besondere Ablenkspule überflüssig ist. Der Kipptransformator stellt sie gewissermassen selbst dar. Die Formgebung der Ablenkteile des Transformators war nicht leicht zu lösen, da der Ablenkwinkel sehr gross ist und eine strenge Zeitproportionalität der Ablenkung gefordert wird. Erst nach langen Versuchen wurde die richtige Formgebung gefunden, die eine verzerrungsfreie Bildwiedergabe gestattet. Das Bildgerät braucht nur einen Teil der ihm zur Verfügung stehenden Gleichspannung; der Rest wird zur Speisung einer Spule für die Strahlkonzentration benutzt. Sie vertritt die Stelle der sonst in den Kathodenstrahlröhren üblichen elektrostatischen Linse, die hier wegfällt. Dadurch vereinfacht sich der Bau der Bildröhre. Durch Verändern der Stromstärke in der Konzentrierspule kann man die Punktschärfe genauestens einstellen.

Odchylanie pionowe

Stopień odchylania ramki pracuje na tej samej zasadzie jak w odchylaniu poziomym. Część pola magnetycznego przerzutnika poprzez specjalnie skonstruowany rdzeń i nabiegunniki wpływa bezpośrednio na odchylanie strumienia elektronów, ... (tu trochę niejasne dla mnie. Mowa jest o jakiejś szczególnej cewce, którą niejako tworzy transformator?? - nie czuje tego.)

Dobranie odpowiedniego kształtu części transformatora nie było proste, ze względu na bardzo duży kąt odchylania i wymaganą precyzyjną liniowość odchylania. W końcu po długich poszukiwaniach znaleziono odpowiedni kształt obwodu magnetycznego zapewniającego powstawanie obrazu pozbawionego zniekształceń.

Do zasilania kineskopu wykorzystano tylko część stałego napięcia. Pozostałe zasilało uzwojenie służące do ogniskowania strumienia elektronów. Zastąpiła ono standardowo stosowaną w lamach oscyloskopowych soczewkę elektrostatyczną. Uprościło to konstrukcję kineskopu. Ostrość plamki można było regulować zmianą prądu uzwojenia ogniskującego.
Pozdrawiam

Adam
OTLamp

Post autor: OTLamp »

No i jest. Cena kosmiczna, ale lampa rzadka.
Ciekawostką jest też wersja do żarzenia szeregowego - US111, seryjnie nieprodukowana.

I jeszcze jeden wynalazek: EA111.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:No i jest. Cena kosmiczna, ale lampa rzadka.
Ciekawostką jest też wersja do żarzenia szeregowego - US111, seryjnie nieprodukowana.

I jeszcze jeden wynalazek: EA111.

Wiem, widziałem, i szlag mnie trafia, bo niei teraz tyle dziengów, kuchnia czeka, w końcu trzeba ja urządzić. Moja nadzieja w tym, że sprzedający za ta cenę ich nie sprzeda i za jakis czas będą ponownie. ES111 drugi raz widzę na Ebayu, więc co jakiś czas sie pojawiają.