Zniekształcenia nieliniowe - pomiar
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Zniekształcenia nieliniowe - pomiar
Wpisz na allegro DSO, FFT znajdziesz te cuda na usb, które oprócz oscyloskopu maja analizę FFT w zakresie większym niż karta dźwiękowa. Jedyny problem to konieczność przeliczenia THD na %.
- MKramer
- 250...374 postów
- Kontakt:
Myślisz pewnie o czymś takim:
http://www.allegro.pl/item425920266_150 ... aniej.html
Hmmm, fajnie tylko te prawie 800zł drogą nie chodzi (niestety).
Przyznam się, że zainteresowałem się pomiarami "komputerowymi" w momencie gdy w moje ręcę wpadł ten uszkodzony ProSonus (za darmo).
Parametry wbudowanej w komputer karty dźwiękowej są na tyle marne, że nie ma co sobie głowy zawracać.
Jest tylko jedno ale..... marniutkie pasmo.
pozdrawiam
Mariusz
http://www.allegro.pl/item425920266_150 ... aniej.html
Hmmm, fajnie tylko te prawie 800zł drogą nie chodzi (niestety).
Przyznam się, że zainteresowałem się pomiarami "komputerowymi" w momencie gdy w moje ręcę wpadł ten uszkodzony ProSonus (za darmo).
Parametry wbudowanej w komputer karty dźwiękowej są na tyle marne, że nie ma co sobie głowy zawracać.
Jest tylko jedno ale..... marniutkie pasmo.
pozdrawiam
Mariusz
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
Ale jest też na licytacji za 455PLN. jeżeli karta wpadła CI za darmo to nie ma co marudzić, natomiast jeżeli konieczny byłby zakup, to już te 100PLN różnicy warto chyba wydać na DSO - bardziej funkcjonalny. Jeżeli masz możliwość to obserwuj niemieckiego ebaya, tam sporo sprzętu Hamega poprzedniej generacji można kupić za niewielkie pieniądze. Sam używam HM8027 bez ramy, bo dorobienie zasilacza to pestka. Nie ma porównania do PMZ. Ostatnio był też kombajn pomiarowy audio, który nawet po sprowadzeniu z Azji był w rozsądnej cenie
Czy zbudował ktoś-lub ma zamiar -"Wzorzec zródła zniekształceń nieliniowych "
w skali od 30% do 0,2% ? I jak by to mogło wyglądac ?.
w skali od 30% do 0,2% ? I jak by to mogło wyglądac ?.
Matematycznie trzeba zsumować czyste sinusoidy o odpowiednich częstotliwościach i amplitudach.
Ale po jakiego grzyba taki wzorzec? Do kalibracji mierników zniekształceń? Przecież w każdej DTR miernika jest opis jak go kalibrować zwykłym generatorem.
Ale po jakiego grzyba taki wzorzec? Do kalibracji mierników zniekształceń? Przecież w każdej DTR miernika jest opis jak go kalibrować zwykłym generatorem.
Składam taki kalibrator -ale potrzebuje jeszcze inne schematy. Naprawiam PMZ11-JESTJUŻ NAPRAWIONY -i muszę mieć żródło wzorcowego sinusa oraz żródło wzorcowego zniekształcenia.
1-wzorcowy sinus -0,02% niby jest w schemacie -a realia sa 0,2%.
2-przykład PMZ9,czy też innych tej maści pokazuje ,że w układzie symetrycznym -a tak sa zasilane podzespoły PMZ -
należy zadbac o symetrie zasilacza .W opisach walk różnych forumowiczów nie doczytałem się ich walki o czyste i równe zasilanie w plusie i minusie ,że o wymianie elektrolitów nie wspomnę /sredni wiek 20lat /.
3-w moim przypadku PMZ11 pokazywał na zegarze asymetrię zasilacza -stały błąd -to wynik zastosowania układu symetrycznego pomiarowego we wzmacniaczu WP.
4-Niemcy w mierniku KM6 -GRUNDIG -mierzą ZNACZNIE mniejsze zniekształcenia -ale ich wymagania na symetrię zasilania sa b. wysokie.
5-i tu jest ten grzyb pochowany ....pozdr.
1-wzorcowy sinus -0,02% niby jest w schemacie -a realia sa 0,2%.
2-przykład PMZ9,czy też innych tej maści pokazuje ,że w układzie symetrycznym -a tak sa zasilane podzespoły PMZ -
należy zadbac o symetrie zasilacza .W opisach walk różnych forumowiczów nie doczytałem się ich walki o czyste i równe zasilanie w plusie i minusie ,że o wymianie elektrolitów nie wspomnę /sredni wiek 20lat /.
3-w moim przypadku PMZ11 pokazywał na zegarze asymetrię zasilacza -stały błąd -to wynik zastosowania układu symetrycznego pomiarowego we wzmacniaczu WP.
4-Niemcy w mierniku KM6 -GRUNDIG -mierzą ZNACZNIE mniejsze zniekształcenia -ale ich wymagania na symetrię zasilania sa b. wysokie.
5-i tu jest ten grzyb pochowany ....pozdr.
Ostatnio zmieniony pt, 12 września 2008, 14:52 przez KaW, łącznie zmieniany 1 raz.
Zobacz HM8027 na tej stronie:
http://www.akh.se/hameg/
Jest dokładna serwisówka i sposób kalibracji.
Używam go do pomiarów wzmacniaczy i raczej wolałbym ogolić 4 litery niż wrócić do PMZ, a że nie mam jeszcze ramy systemowej to chodzi na zewnętrznym zasilaczu.
Aktualnie jest razem z miernikiem nierównomierności do kupienia na niemieckim ebay'u ale sprzedający nie chce wysyłać do Polski
http://www.akh.se/hameg/
Jest dokładna serwisówka i sposób kalibracji.
Używam go do pomiarów wzmacniaczy i raczej wolałbym ogolić 4 litery niż wrócić do PMZ, a że nie mam jeszcze ramy systemowej to chodzi na zewnętrznym zasilaczu.
Aktualnie jest razem z miernikiem nierównomierności do kupienia na niemieckim ebay'u ale sprzedający nie chce wysyłać do Polski
Dziękuję za info .Ten miernik podobny jest do PMZ12.Tyle ,że dużo mniejszy w gabarytach i wadze.