Lampy- starte oznaczenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
Lampy- starte oznaczenia
Witam mam 3 lampy i chciałbym się dowiedzieć co to za lampy, Są one ze starego TV, więcej informacji nie mam- kolega mi je dostarczył. Jedną lampę chyba odszyfrowałem z fotografii jest to PCL805 ale nie jestem pewien (ta środkowa) . Zamieszczam zdjęcia:
http://www.portalnaukowy.edu.pl/teslalamp.htm. Przepraszam za link z innej strony, nie wiem jakie są tu zwyczaje. Proszę o pomoc.
Ta osobna na zdjęciu ma takie wyprowadzenie u góry, nie licząc go ma 9 pinów- wyprowadzeń. Pewnie jest jako dioda prostownicza a może nie, nie jestem pewien. Lampa na zdjęciu rodzinnym ma 10 wyprowadzeń. Każda z nich ma średnicę ok. 20mm, dwie lampki od lewej strony mają po ok. 7 cm wysokości od czubka do miejsca gdzie wychodzą piny czy są wyprowadzenia. Ta z wyprowadzeniem u góry ma ok. 77-78mm Z tych lamp chciałbym wykonać VTTC ( Vacum tube tesla coil) Lampowa cewka tesli coś przypominającego Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
-
- 10...14 postów
Re: Lampy- starte oznaczenia
No dobrze vttc zbuduję na tej podwójnej pentodzie, jaki ma być prąd żarzenia i jakie napięcie ? Jakie napięcie możemy podać na tą lampę ? Obmyśliłem to w ten sposób ale patrząc na to wydaje mi się że lampka nie wytrzyma tego więc chyba powinienem zamiast robić 2X może wszystko równolegle połączyć ? tzn:
Pierwsza opcja: i druga, lampa jest niby małej mocy... ]
Aha dziękuje za odpowiedź !
Pierwsza opcja: i druga, lampa jest niby małej mocy... ]
Aha dziękuje za odpowiedź !
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 75...99 postów
-
- 10...14 postów
Dziękuje, 17V, 300mA to się nie dziwie już czemu się nie jarzyła 

-
- moderator
Nie zniechęć się tylko, kiedy się narobisz i nie będzie działać.
A nie będzie na 110%. Poczytaj tu i ówdzie i próbuj dalej. Przy którymś razie szansa niepowodzenia spadnie poniżej 100%
ps. Mamy tu dział dla początkujących
A nie będzie na 110%. Poczytaj tu i ówdzie i próbuj dalej. Przy którymś razie szansa niepowodzenia spadnie poniżej 100%

ps. Mamy tu dział dla początkujących

-
- 125...249 postów
Mało tego.Kolego slu_1982. Stosując układ bez separacji od strony sieci wybierasz najlepszy i najefektowniejszy wizualnie sposób odejścia w zaświaty.
Grzegorz
-
- 10...14 postów
Oj Grzesiu wiesz co to jest W.cz i efekt naskórkowy ? Będe próbować na tym sprzęcie co mam
i będę szukać dalej innych lamp. Przynajmniej dzięki temu pomysłowi z tą vttc wiem że jest pentoda co to jest itd. każda próba uruchomienia czegoś nowego uczy nas tak ?
Fajnie że jesteście tacy życzliwi. Pozdrawiam.

-
- 1250...1874 posty
Ale mimo wszystko 50Hz od strony sieci nie powoduje efektu naskórkowegoslu_1982 pisze:Oj Grzesiu wiesz co to jest W.cz i efekt naskórkowy ? Będe próbować na tym sprzęcie co mami będę szukać dalej innych lamp. Przynajmniej dzięki temu pomysłowi z tą vttc wiem że jest pentoda co to jest itd. każda próba uruchomienia czegoś nowego uczy nas tak ?
Fajnie że jesteście tacy życzliwi. Pozdrawiam.

-
- 10...14 postów
GP-5 trioda Wn ze stabilizacji napięcia 25kV w Rubinie.
-
- 1250...1874 posty
-
- 6250...9374 posty
Bo mają ubaw.PFL200 z tymi pentodami równolegle (że też ja na ten sposób nie wpadłem) to transformator tesli nawet przez moment nie ,,zabździ",to nawet nie PL500 pracująca na trafko TVL 30 z jakiegoś elektrośmiecia,też układ słabosilny ale iskrę na kilka cm by dał.GP5 to lampa do stabilizacji (równoległej) wysokiego napięcia i innego zastosowania raczej nie widzę.Kup 6P45S i wtedy się pobaw.slu_1982 pisze: Fajnie że jesteście tacy życzliwi. Pozdrawiam.
-
- 10...14 postów
Nie widzę żeby ktoś miał ze mnie ubaw ale jak tak mówisz... Zresztą mało mnie to obchodzi ważne że dostaje szczegółowe odpowiedzi na pytanie i że te forum jest przykładem dla innych for internetowych. Będę miał więcej lamp z tego rubina i się zastanawiam czy będzie tam ta dioda prostownicza py88 chyba ta która ma ta właściwość że może być dobrym emiterem promieniowania x ale chyba oznaczenia pomyliłem jak tak to są bardzo podobne, pewnie wiecie o co mi chodzi. Co do efektów to wiem nie są jakieś super i sam na sstc miałem 30cm do powietrza ale nie o to chodzi, chodzi żeby spróbować czego innego. Może będzie też lampa która cały czas szukam chyba 6p45s a może jakaś inna w tym tv będzie która by się nadawała ?
Ostatnio zmieniony wt, 19 maja 2009, 21:51 przez slu_1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1875...2499 postów
A z resztą rubina co będzie?.. 

Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu