Czy ktoś z was posiada dane nawojowe i pomiarowe (indukcyjność!) tego transformatora oraz zna wielkość szczeliny? W paru miejscach na triodzie pisze się o wykorzystaniu TWOP22 jako dławika ale zastanawiam się, czy będzie z niego naprawdę dobry dławik czy "lepszy rydz niż nic". Niestety nikt nigdy nie napisał ile on ma henrów, no i sprawa tej szczeliny... on pracował w telewizorze w układzie "odchylania ramki". Nic mi to nie mówi, nie wiem jaka tam częstotliwość i jaki prąd płynął przez uzwojenie pierwotne TWOP (stąd szczelina) itd.
Acha i jeszcze rezystancja uzwojenia pierwotnego. Czy w dławiku powinna być jaknajmniejsza, żeby zminimalizować spadek napięcia?
Mogę kupić parę sztuk dość tanio ale jeśli to kiepska namiastka prawdziwego dławika, to nie wchodzę w to.
Dziękuję, pracusiu.
Pewnie użyłem za dużo albo za mało albo nie tych co trzeba słów-kluczy, że mi ta tabela nie wyskoczyła (za to dużo o przewijaniu na głośnikowiec). 20H to dużo, nadal jednak nie wiadomo jaki tam drut, ile go no i co z tą szczeliną
Nadaje się to takie jakie jest do filtrowania wyprostownego ale tętniącego prądu bardzo dobrze czy zaledwie jako-tako ?
TWOP22 ma 0,16 DNE na pierwotnym. Jak Ty to liczyłeś że Ci wyszło 90mA dopuszczalnego prądu? Przy 2,5A/mm2 0,18 DNE można dać 63mA a przy 0,16 DNE 50mA. W jakiej cenie możesz dostać tego TWOP22? Może bym się skusił to bym dławika nie musiał nawijać
Fajnie, 90mA to akurat pod dwie EL84 (mniejsza o kilka mA dla triodek sterujących). Drut 0.18 dla tego prądu troszkę chyba zbyt cienki, z obliczeń wychodzi 0,21mm ale może 90mA to wartość maksymalna a nie nominalna.
Co z tą szczeliną? Czy jest na sali lekarz od telewizorów? Jak własciwie się ustala jej wielkość? W moich skromnych materiałach jest tylko napisane że "przyjmujemy szczelinę a=0,5mm".
Czy wielkość szczeliny jest różna dla rdzeni EI i RZC?
EDIT: nie zauważyłem że w międzyczasie Beier też zwrócił uwagę na grubość drutu.
A co do ceny - mogę wziąć za piątkę/szt.
Ostatnio zmieniony wt, 9 września 2008, 13:05 przez elektro_nowy, łącznie zmieniany 2 razy.
Dane wziąłem z artykułu o transformatorach w RE3/93. Widocznie autor artykułu założył większą gęstość prądu rzędu 5A/mm2, nie zwróciłem na to uwagi, ale faktycznie wartość chyba zbyt optymistyczna.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
elektro_nowy pisze:Co z tą szczeliną? Czy jest na sali lekarz od telewizorów? Jak własciwie się ustala jej wielkość? W moich skromnych materiałach jest tylko napisane że "przyjmujemy szczelinę a=0,5mm".
Czy wielkość szczeliny jest różna dla rdzeni EI i RZC?
Obliczenie szczeliny jest dość żmudne i zależy od wielu parametrów. Również producent nie umieszcza tej wartosci w danych katalogowych swoich wyrobów. Na podstawie doświadczeń nad trafami TWOP można stwierdzić, że ich szczelina nie przekracza grubości 0,1mm a indukcyjność uzwojenia piewrotnego zależy od wartości przepływającego prądu. Dla TWOP22 wynosi ona 20H dla Io=0 i jest równa lub większa od 7H dla prądu 80mA (30V~/50Hz).
Dla prądu rzędu 100mA i grubości rdzenia 5-6cm* można zwiększyć szczelinę do 0,3mm natomiast dla większych prądów zwykle ma ona wartość 0,5mm i więcej ( przy odpowiednio większym przekroju rdzenia).
Wielkość szczeliny dla rdzeni EI i RZC, przy tym samym przekroju rdzenia, będzie oczywiście różna ale nie wynika to z faktu zastosowania różych typów rdzeni ale ich właściwości magnetycznych.
Ps. Dla prądu 100mA jest wskazanym nawinąć uzwojenie dławika drutem o średnicy 0,22. Spełnia się tym samym warunek obciążalności przewodu a jednocześnie zapewnia się mały spadek napięcia na dławiku.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
Thereminator pisze: Widocznie autor artykułu założył większą gęstość prądu rzędu 5A/mm2, nie zwróciłem na to uwagi, ale faktycznie wartość chyba zbyt optymistyczna.
.
Ostatnio zmieniony śr, 10 września 2008, 22:01 przez KaKa, łącznie zmieniany 1 raz.
Thereminator pisze: Widocznie autor artykułu założył większą gęstość prądu rzędu 5A/mm2, nie zwróciłem na to uwagi, ale faktycznie wartość chyba zbyt optymistyczna.
Leszno. A co, chciałbyś uszczknąć coś? Przepraszam ale właśnie poczytałem o przewijaniu TWOPów na fajne głośnikowce i będę siedział na nich jak smok na skarbach.
KaKa pisze:Bo tak.
KaKa, nie bądź taki i powiedz, my też chcemy wiedzieć!
mukoki pisze:Na podstawie doświadczeń nad trafami TWOP można stwierdzić, że ich szczelina nie przekracza grubości 0,1mm a indukcyjność uzwojenia piewrotnego zależy od wartości przepływającego prądu. Dla TWOP22 wynosi ona 20H dla Io=0 i jest równa lub większa od 7H dla prądu 80mA (30V~/50Hz).
Z tego wynika że szczelina nie jest optymalna, zaś jeżeli chodzi o prąd, to bardziej ten dławik będzie pasować do gitarowego singielka gdzie Ia~48mA niż stereo z dwa razy większym prądem anodowym.
W jaki sposób praktycznie określić skuteczność działania dławika w filtrze zasilacza? Pewnie trzeba zmierzyć napięcie pulsacji. Jak to się robi?
elektro_nowy pisze:
W jaki sposób praktycznie określić skuteczność działania dławika w filtrze zasilacza? Pewnie trzeba zmierzyć napięcie pulsacji. Jak to się robi?
Podłączasz oscyloskop do wyjścia filtru i mierzysz amplitudę napięcia zmiennego.
Współczynnik tętnień to stosunek zmierzonej amplitudy napięcia zmiennego do napięcia stałego z wyjścia zasilacza, czyli Uz/Uo.
Zasilacz należy obciążyć takim rezystorem żeby płynął prąd taki jakie pobierają lampy.