Ciekawe co z tego można zrobić ?!

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

kk84

Ciekawe co z tego można zrobić ?!

Post autor: kk84 »

Witam.

Wpadły mi w ręce dwie lampki GU-29, tetrody strumieniowe jak to wszem i wobec wiadomo. Cóż, lampy są, pomysłów jak na lekarstwo, brak :).
Załączniki
SIMG7403.JPG
SIMG7403.JPG (191.93 KiB) Przejrzano 895 razy
SIMG7400.JPG
SIMG7400.JPG (174.71 KiB) Przejrzano 881 razy
SIMG7396.JPG
SIMG7396.JPG (147.33 KiB) Przejrzano 904 razy
SIMG7394.JPG
SIMG7394.JPG (169.2 KiB) Przejrzano 988 razy
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

Gu 29 to typowa tetroda strumieniowa mocy do zastosowań w wzmacniaczach mocy w.cz.

Na mcz też by szło wykorzystac jedynie nie wiem co z liniowością charakterystyki.

Widzialem kiedyś wzmacniacz wykonany albo na GU 32 albo QQE 03/20 jako audio.
kk84

Witam.

Prawde mówiąc nie liczyłem, że ktoś sie odezwie w tym wątku :).
Lampka owszem jest z charakterku nadawcza.

Duo-tetroda ze wspólna katodą ........... aż sie błaga o zastosowanie w jakimś układzie PP. Tak też było, układ prototypowy napędzał przez (aż i tylko) 2 godziny małe kolumienki 8Ω, po czym został rozebrany.

Nosze sie z zamiarem zbudowania jakieoś stabilizatora lampowego na nich, ale póki co czasu brak, zajęć góra, no i sesja idzie :( :( :( ...
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Witam
kk84 pisze: Duo-tetroda ze wspólna katodą ........... aż sie błaga o zastosowanie w jakimś układzie PP. Tak też było, układ prototypowy napędzał przez (aż i tylko) 2 godziny małe kolumienki 8Ω, po czym został rozebrany.
Troche googlowałem, ale charakterystyk żadnych nie znalazłem.Na GU29 to Krzysiek dobrze wiesz, co ja bym zrobił.... :twisted: :twisted: ..,to samo co na GU50 :twisted: :twisted: .
kk84 pisze: Nosze sie z zamiarem zbudowania jakiegoś stabilizatora lampowego na nich, ale póki co czasu brak, zajęć góra, no i sesja idzie :( :( :( ...
Oj idzie,idzie sesja. :cry: .W moim przypadku w parze z lenistwem. :(

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

Witam pierwszy raz w Nowym Roku.
Na lampie GU29 produkowane są niezłe wzmacniacze audio np:http://www.cayin.de/amps_de/endverstarker/929D/929D.htm
Jako krótkofalowiec dawniej używałem je do wzmacniacza pracującego
na pasmach KF i polubiłem je bo były solidne i trudne do zniszczenia
mimo, że anody nie raz świeciły na czerwono. Lampa GU29 jest odpowiednikiem lampy RCA 829 i jest bardzo podobna do QQE06/40.
Jedna z wersji chyba ukraińskiego wzmacniacza audio PRIBOJ była na takich lampach.
Moim zdaniem całkiem dobrze nadaje się do audio. Nie gorzej niż tranzystory i jest wykorzystywana przez amatorów:
http://www.pmillett.addr.com/829b_amplifier.htm
Mietek
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

OTLlamp pisze: Troche googlowałem, ale charakterystyk żadnych nie znalazłem.Na GU29 to Krzysiek dobrze wiesz, co ja bym zrobił.... :twisted: :twisted: ..,to samo co na GU50 :twisted: :twisted: .
moze się przyda?
Załączniki
gu29_2.jpg
gu29_2.jpg (136.67 KiB) Przejrzano 882 razy
gu29_1.jpg
gu29_1.jpg (18.14 KiB) Przejrzano 909 razy
OTLamp

Witam

Staszku, na pewno się przydadzą.Wielkie dzieki :D

Pozdrawiam
kk84

Witam.

Swoją drogą, wpadło mi i OTLamp`owi do głowi pomysł niebywale ............. szalony - wzmacniacz w klasie D, oczywiście na lampach, koniecznie nadawczych :)..... zobaczymy co sie wyklaruje z tego :)
OTLamp

kk84 pisze:Witam.

Swoją drogą, wpadło mi i OTLamp`owi do głowi pomysł niebywale ............. szalony - wzmacniacz w klasie D, oczywiście na lampach, koniecznie nadawczych :)..... zobaczymy co sie wyklaruje z tego :)
Klasa D to chyba to samo co klasa S.Ponoć pierwsze wzmacniacze powstały na początku lat trzydziestych.Ma ktoś z szanownych forumowiczów jakieś wzmianki na ten temat w periodykach z ówczesnych lat?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze: Klasa D to chyba to samo co klasa S.Ponoć pierwsze wzmacniacze powstały na początku lat trzydziestych.Ma ktoś z szanownych forumowiczów jakieś wzmianki na ten temat w periodykach z ówczesnych lat?
NIe, w znanych mi pozycjach pisanych niczego takiego nie ma. Zresztą w latach 30-tych byłby problem ze zrobieniem odpowiedniego PWMa. No i chyba nie było takiej potrzeby. Zresztą o klasie S pierwszy raz słyszę, nie jest to przypadkiem czyjaś marketingowana nazwa?
OTLamp

Witam
tszczesn pisze:
NIe, w znanych mi pozycjach pisanych niczego takiego nie ma. Zresztą w latach 30-tych byłby problem ze zrobieniem odpowiedniego PWMa. No i chyba nie było takiej potrzeby. Zresztą o klasie S pierwszy raz słyszę, nie jest to przypadkiem czyjaś marketingowana nazwa?

O ile dobrze pamiętam,to pisali o tym w którymś z numerów Elektroniki dla wszystkich.Pisali tam, że klasa D to to samo co dawna klasa S, wymyślona w roku 1931 lub 1932.Możliwe, że sama idea powstała w tych latach, a pierwsze wzmacniacze trochę później.Zapytałem bo byłem ciekaw, jak rozwiązano właśnie PWM na lampach.Być może nie rozwiazano w ogóle.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

OTLamp pisze: O ile dobrze pamiętam,to pisali o tym w którymś z numerów Elektroniki dla wszystkich.Pisali tam, że klasa D to to samo co dawna klasa S, wymyślona w roku 1931 lub 1932.Możliwe, że sama idea powstała w tych latach, a pierwsze wzmacniacze trochę później.Zapytałem bo byłem ciekaw, jak rozwiązano właśnie PWM na lampach.Być może nie rozwiazano w ogóle.
Możliwe, że ktoś na to wpadł, bo pomysł nie jest zbyt skomplikowany, ale w tamtych latach nie za bardzo wykonalny i niezbyt chyba celowy - moce kilkudziesięciu czy kilkuset watów uzyskowano we wzmacniaczach PP pracujących w klasie B. A modulatror PWM da się zroić na każdej heptodzie, tyle, że nie uzyskasz odpowiedniej częstotliwości zegara.
Alek

Post autor: Alek »

Próby z generowaniem sygnału pwm już robiłem i schemat jest w którymś
z wątków. Nie miałęm czasu potem wrócić do sprawy i rzecz trochę umarła naturalnym zgonem.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Alek pisze:Próby z generowaniem sygnału pwm już robiłem i schemat jest w którymś
z wątków. Nie miałęm czasu potem wrócić do sprawy i rzecz trochę umarła naturalnym zgonem.
A na czym robiłeś? Ba ja bym klucz zrobił (ze współczesnych) na ECH84 (ewentualnie PCH200) klucz i na jakiejś ECC generator piły. Możliwe, że na klucz byłaby lepsza EQ80, ale jest zdecydowania rzadsza. A może lepiej by działał wzmacniacz różnicowy na dwóch EF184? - trzeba potestować :) Choć nie wiem, czy się da uzysakć na lampach dobry przebieg PWM o odpowiedniej częstotliwości (częstotliwość klucza musi być dość wysoka - ponad 100kHz).
Alek

Post autor: Alek »

o ile pamietam to robiłem na ECH81.
ODPOWIEDZ