Przetwornice na napięcie anodowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Przetwornice na napięcie anodowe
Temat w ogóle przeze mnie nierozpoznany a być może pokuszę się o zasilanie anod pojedyńczych małosygnałowych lampek z baterii.
Jakie są możliwe warianty i co warto oraz co łatwo zbudować? Wiem tylko, że ludzkość wymyśliła generator samodławny i multiwibrator a wcześniej przetwornicę wibratorową. Coś jeszcze? Jakieś nowoczesne impulsowe rozwiązania?
A może jest możliwość wykorzystania (patenty. kniffy, tricki...) czegoś gotowego, bo ja wiem, jakichś przetwornic do-czegoś-tam, które można wydłubać z jakiegoś złomu albo kupić za 5 zł na allegro? Ma być małe, wypróbowane, bezawaryjne, dawać 230V a może i 300V oraz parę miliamperów.
Jakie są możliwe warianty i co warto oraz co łatwo zbudować? Wiem tylko, że ludzkość wymyśliła generator samodławny i multiwibrator a wcześniej przetwornicę wibratorową. Coś jeszcze? Jakieś nowoczesne impulsowe rozwiązania?
A może jest możliwość wykorzystania (patenty. kniffy, tricki...) czegoś gotowego, bo ja wiem, jakichś przetwornic do-czegoś-tam, które można wydłubać z jakiegoś złomu albo kupić za 5 zł na allegro? Ma być małe, wypróbowane, bezawaryjne, dawać 230V a może i 300V oraz parę miliamperów.
_
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Przetwornice na napięcie anodowe
Polecam do tego celu układy scalone typu UC3842 i UC3843. Przy niewielkich ilościach elementów zewnętrznych można zrobi przetwornice mające bardzo dobre parametry.
Ratujmy stare tranzystory!
Zobacz wątek:
"(Prawie)przenośny miernik lamp"
przetwornica na 250V/50mA sprawdzona i działająca (w poprzednim wcieleniu zasilała 2xPCL86)
"(Miniaturowy Powerman)"
Uwaga na cewkę - 250kHz oraz na tranzystor wykonawczy jak najniższe RDSon
"(Prawie)przenośny miernik lamp"
przetwornica na 250V/50mA sprawdzona i działająca (w poprzednim wcieleniu zasilała 2xPCL86)
"(Miniaturowy Powerman)"
Uwaga na cewkę - 250kHz oraz na tranzystor wykonawczy jak najniższe RDSon
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
W Re 06-60 znalazłem coś takiego, może Szarotkę z tego da radę zasilić? Mały samodławny generatorek powinien dać radę.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Na takiej przetwornicy (w elektronicznym układzie zapłonowym zrobionym wg schematu ze "Zrób Sam") przejechałem maluchem sporo kilometrów... Była tam nawet namiastka stabilizacji napięcia wyjściowego.marcin_oizo pisze:W Re 06-60 znalazłem coś takiego, może Szarotkę z tego da radę zasilić? Mały samodławny generatorek powinien dać radę.
Tomek
Nie mam takich wymagań, jak wspomniałem przetwornica ma dotarczać dosłownie pojedyńcze miliampery, poniżej 10mA, dlatego nawet propozycja traxmana z wątku o Powermanie jest na wyrost. Nie, PCL-ek nie bedę tym ciągnąć...marcin_oizo pisze:W Re 06-60 znalazłem coś takiego, może Szarotkę z tego da radę zasilić?

Urocze są te starodawne przetwornice ale mają dwie wady: nieosiągalny tranzystor germanowy i konieczność samodzielnego nawijania elementów indukcyjnych.

W wątku jest jeszcze schemat zamieszczony przez popiol17. Co to jest?

_
Poszukaj wątku Miniaturowy Powerman jest tam kilka innych przetwornic. UC jest jak najbardziej sensowny masz kilka elementów, które załatwiają całość i sam UC kosztuje 3PLN, dla mniejszego prądu tranzystor też będzie kosztował podobnie. Największy problem to dławik. Ale decyzja jest po Twojej stronie.
Zanim wgryzę się w układy do samodzielnego wykonania chciałbym jeszcze przystanąć na moment przy gotowych rozwiązaniach.
Autor tej strony http://www.electronixandmore.com/nixieclocks/3.html pisze o wykorzystaniu do zasilania Nixie jakiejś przetwornicy od lampy błyskowej z aparatu fotograficznego-jednorazówki.
Możecie napisać coś więcej o tych przetwornicach?
Autor tej strony http://www.electronixandmore.com/nixieclocks/3.html pisze o wykorzystaniu do zasilania Nixie jakiejś przetwornicy od lampy błyskowej z aparatu fotograficznego-jednorazówki.
Możecie napisać coś więcej o tych przetwornicach?
_
Z tego co grzebałem to przetwornice do lamp są albo na jednym tranzystorze, albo na jednym specjalizowanym scalaku. Innych nie spotkałem. Jak by się nie zabierać do zrobienia to zawsze jest trafo do nawinięcia.
Tranzystory i wszystkie elementy dobrane mocno na styk bo pracują przez kilka max sekund potem przerwa.
Tranzystory i wszystkie elementy dobrane mocno na styk bo pracują przez kilka max sekund potem przerwa.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Z tranzystorem ni powinno być problemu, myślę że jakiś TG50 powinien sobie dać radę, zawsze można kupić na allegro albo zapytać kolegów z forum. Co do cewki to nie jest ona tragiczna w wykonaniu, trzeba jedynie pamiętać o izolacji między sekcjami. Podobną przetwornicę zrobiłem do świetlówki i radziła sobie bardzo dobrze.
Jeśli chodzi o przetwornicę do Nixie to polecam tą ze strony Bruna. Zrobiłem ten zegarek i chyla jak złoto. Przetwornica będzie się nadawać do zasilania lamp bateryjnych: http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/projekt/nixieclock/
Jeśli chodzi o przetwornicę do Nixie to polecam tą ze strony Bruna. Zrobiłem ten zegarek i chyla jak złoto. Przetwornica będzie się nadawać do zasilania lamp bateryjnych: http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/projekt/nixieclock/
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
... która to przetwornica ma tę zaletę, że wszystkie elementy mam w szufladzie.marcin_oizo pisze: Jeśli chodzi o przetwornicę do Nixie to polecam tą ze strony Bruna. Zrobiłem ten zegarek i chyla jak złoto. Przetwornica będzie się nadawać do zasilania lamp bateryjnych: http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/projekt/nixieclock/

Marcin_oizo, traxman czy nie ma żadnych przeszkód abym w razie potrzeby uzyskania wyższego napięcia (400-450V) na wyjściu przetwornicy na 555 i tej na UC3843 zastosował podwajacz napięcia?
_
A masz podwajacz napięcia stałego? Na wyjściu przetwornicy jest stałe, którego część przez dzielnik wraca do układu regulacji. Z przetwornicy dławikowej nie udało mi się wyciągnąć więcej 300V, a to i tak sporym kosztem (zaleca się nie więcej niż 10 krotność zasilania). Przy większych przełożeniach lepiej dać już transformator. Z jakiego napięcia masz zamiar to uruchomić?
Oooops, ale strzeliłem glupotkę.
Przecież podwajacz to rodzaj prostownika. Jeszcze nie wstałem z łózka do końca. 
Z jakiego napięcia chciałbym brać zasilanie? Waham się pomiędzy 9V a 1,5V. Da się uciągnąć (na jakiejkolwiek przetwornicy) z 1,5V?

Z jakiego napięcia chciałbym brać zasilanie? Waham się pomiędzy 9V a 1,5V. Da się uciągnąć (na jakiejkolwiek przetwornicy) z 1,5V?
_
Z przykrością stwierdzam, że 1,5V jest raczej nierealne.
Polecam raczej akumulator żelowy 12V/3Ah lub 7Ah inaczej zbankrutujesz na baterie. A najlepiej dwa 1,2Ah połączone w szereg.
Polecam raczej akumulator żelowy 12V/3Ah lub 7Ah inaczej zbankrutujesz na baterie. A najlepiej dwa 1,2Ah połączone w szereg.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
W tej przetwornicy na NE555 zastosowałem dławik osiowy, 100uH ale nie wiem z czego pochodził bo mam go od kolegi. Kupić się kupi ale jak zastosujesz inny dławik też powinno działać byle nie odchodzić daleko od zadanej wartości. Dławik jest trochę mniejszy niż kondensator w tej przetwornicy 22uF/250V z resztą pooglądaj zdjęcia zegara to sam zobaczysz. Moja przetwornica daje około 140V.
To sama przetwornica... http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/pro ... /index.htm
To sama przetwornica... http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/pro ... /index.htm
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU