Bateryjny Kenotron
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Bateryjny Kenotron
Zdobyłem takie radio jak widać na załączonych obrazkach. Stan, jak to z wiejskiego strychu. Mam podejrzenia, że skrzynka jest dorabiana przez stolarza, głośnik niemiecki, chyba dołożony. Brak lamp, wydaje mi się, że mogłaby być obsada: KF, KC, KC, KL. Czy ktoś ma może podobny egzemplarz? Czy znane są może typowe dla tej wytwórni gałki? Te które są, zapewnie zostały podmienione. Szukam wszelkich wiadomości o radiu i jego producencie. Aktualnie nie potrafiłbym go nawet datować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Bateryjny Kenotron
Czujnik pisze:Zdobyłem takie radio jak widać na załączonych obrazkach. Stan, jak to z wiejskiego strychu. Mam podejrzenia, że skrzynka jest dorabiana przez stolarza, głośnik niemiecki, chyba dołożony. Brak lamp, wydaje mi się, że mogłaby być obsada: KF, KC, KC, KL. Czy ktoś ma może podobny egzemplarz? Czy znane są może typowe dla tej wytwórni gałki? Te które są, zapewnie zostały podmienione. Szukam wszelkich wiadomości o radiu i jego producencie. Aktualnie nie potrafiłbym go nawet datować.
Skąd ty bierzesz takie rzeczy? Fajne radyjo.
A oto foty gałek Kenotrona z 1939 roku (z ciekawostek - na skali podpisany jest inż. Czerwiński)
Nie masz może nadmiarowego pierwszego kubka filtru wejściowego (cewki wraz z kubkiem) do Kenotrona?
-
- 250...374 postów
Fajne, zgadza się. Szkoda tylko, że bateryjne. mam jakąś dziwną awersję do takich odbiorników. No ale do rzeczy. Skąd biorę? Ano tak jak wszyscy penetruję wszelki rupiecie, mam dobre stosunki ze śmieciarzami, zresztą sam często grzebię w śmieciach. Coż taka szajba i tyle. Do niedawna w Krakowie palono w pewnej cegielni sprzętami z likwidowanych mieszkań. Szkoda pisać co tam się niszczyło. No ale trochę udało się uratować.
Rozumiem, że masz odbiornik z którego zdjęcia gałek zamieściłeś. Czy ma on skalę podobną do tego mojego? Czy skrzynka jest sklejkowa, czy może z litego drewna? Pytam, bo ostatnio pojawił się na allegro Kenotron o zupełnie innym układzie skali i bardzo typowym dla końca lat 30 liternictwie napisu firmowego. Czy Twój też ma taką skalę?
No i jeszcze jedna rzecz. Osie na które mają być te gałki mają 6 i 4 mm średnicy, a Twoje?
Ja w swoich rupieciach wygrzebałem takie polskie gałki jak widać na fotce, ale muszę przyznać, że Twoje zdjęcia dają nowe światło w tej sprawie. Tylko wydaje mi się, że w takim radiu oprócz gałek powinien gdzieś w wystroju skrzynki element, bądź elementy z aluminium. No, ale w moim radiu nic takiego nie ma.
Może pokazałbyś fotkę swojego okazu?
Rozumiem, że masz odbiornik z którego zdjęcia gałek zamieściłeś. Czy ma on skalę podobną do tego mojego? Czy skrzynka jest sklejkowa, czy może z litego drewna? Pytam, bo ostatnio pojawił się na allegro Kenotron o zupełnie innym układzie skali i bardzo typowym dla końca lat 30 liternictwie napisu firmowego. Czy Twój też ma taką skalę?
No i jeszcze jedna rzecz. Osie na które mają być te gałki mają 6 i 4 mm średnicy, a Twoje?
Ja w swoich rupieciach wygrzebałem takie polskie gałki jak widać na fotce, ale muszę przyznać, że Twoje zdjęcia dają nowe światło w tej sprawie. Tylko wydaje mi się, że w takim radiu oprócz gałek powinien gdzieś w wystroju skrzynki element, bądź elementy z aluminium. No, ale w moim radiu nic takiego nie ma.
-
- moderator
No to z chęcią cie go pozbawię np. za PLNy, lampy czy inne radio?Czujnik pisze:Fajne, zgadza się. Szkoda tylko, że bateryjne. mam jakąś dziwną awersję do takich odbiorników.
Zdjęcie mogę zrobić, ale nie od razu, bo wywleczenie tego radia jest dość trudne.Czujnik pisze: Rozumiem, że masz odbiornik z którego zdjęcia gałek zamieściłeś. Czy ma on skalę podobną do tego mojego? Czy skrzynka jest sklejkowa, czy może z litego drewna? Pytam, bo ostatnio pojawił się na allegro Kenotron o zupełnie innym układzie skali i bardzo typowym dla końca lat 30 liternictwie napisu firmowego. Czy Twój też ma taką skalę?
Osie zmierzę po powrocie do domu. Takie gałki jak na środkowym zdjęciu (grubo karbowane) mam na Tekafonie.Czujnik pisze:No i jeszcze jedna rzecz. Osie na które mają być te gałki mają 6 i 4 mm średnicy, a Twoje?
-
- 250...374 postów
Na zdjęcia cierpliwie poczekam. Swoją drogą to marzy mi się taki system przechowywania odbiorników, bym mógł do każdego mieć zawsze łatwy dostęp. U mnie niestety stoją w trzech rzędach na głębokość i ( o zgrozo ) jeden na drugim. Nie potrafię sobie na razie z tym poradzić.
Co do pozbawienia mnie kłopotu, gdybyś miał na zbyciu wnętrze PZT Olympic, nie zawahałbym się ani chwili. No a waluta, cóż, tę jakoś organizuję sobie sam.
Co do pozbawienia mnie kłopotu, gdybyś miał na zbyciu wnętrze PZT Olympic, nie zawahałbym się ani chwili. No a waluta, cóż, tę jakoś organizuję sobie sam.
-
- moderator
Jakbym miał wnętrze Olimpica to pozbyłbym się go tylko wtedy, gdybym miał drugiego Olimpica. Tak więc taka zamiana odpada.Czujnik pisze:Na zdjęcia cierpliwie poczekam. Swoją drogą to marzy mi się taki system przechowywania odbiorników, bym mógł do każdego mieć zawsze łatwy dostęp. U mnie niestety stoją w trzech rzędach na głębokość i ( o zgrozo ) jeden na drugim. Nie potrafię sobie na razie z tym poradzić.