Chciałbym zaprezentować Wam blok sterowania układem próżniowym typu BS08

ze "szklanym" układem próżniowym, w którego skład wchodzą: pompa obrotowa dwustopniowa typ 2RB-1 oraz szklana pompa dyfuzyjna PDS/P-1 PWL.
Sterownik czuwa nad poprawną pracą całego układu pompowego.
Ponadto będzie on współpracował z próżniomierzem oporowym PO2008 (obecnie w budowie).
Blok sterowania został zaprojektowany wg zasady "fail safe". Przykładowo jeśli w trakcie pracy zestawu pompowego w
układzie wystąpi nieszczelność blok poinformuje o tym zdarzeniu operatora i podejmie działanie zapobiegające uszkodzeniu awaryjnie wyłączając
zestaw pompowy.
Sterownik umożliwia uruchamianie układu w dwóch trybach:
Tryb I - nisko próżniowy (uruchamiana jest tylko pompa obrotowa i próżniomierz oporowy) - przydatne do pompowania rurek wyładowczych(lampa z krzyżem itp.), gdzie
wymagana jest próżnia rzędu E-2 Tr.
Tryb II - wysoko próżniowy (uruchamiany jest cały zestaw razem z pompa dyfuzyjną)
Na koniec chciałbym jeszcze skomentować ostatnie zdjęcie

laboratoryjnej kolby próżniowej. Połączenie z pompą przy użyciu węża gazowego. Przepusty zostały wprowadzone w korek gumowy.
Wszystkie łączenia uszczelniam smarem silikonowym. Wiem, że jest to bardzo prymitywna komora próżniowa, ale na razie jakoś spełnia
swoją funkcję umożliwiając mi testowanie systemów katodowych, detali lampowych, procesów produkcyjnych (odgazowywanie) oraz prostych konstrukcji lamp - głownie diod w próżni rzędu ~ E-5 Tr.
Ten oto zaprezentowany tu zestaw pompowy jest i będzie na razie moim jedynym poligonem doświadczalnym.
Wprawdzie posiadam pompę dyfuzyjną metalową PDO300 o której tak marzyłem, ale brak armatury próżniowej i jej ogromna cena w sklepach
skutecznie uniemożliwiają mi wykorzystanie jej w jakimkolwiek układzie próżniowym

Jeśli ktoś dysponuje jakąś niepotrzebną armaturą próżniową i chciałby ją sprzedać w rozsądnej cenie to proszę pisać do mnie na mail : ziemkiewicz.michal@gmail.com .
Pozdrawiam i zachęcam do komentowania

Michał