Papier do termotransferu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Papier do termotransferu
Mam pytanie odnoście Waszych doświadczeń z papierem do termotransferu "specjalnym" dostępnym na allegro.
Zastosowałem i wyniki beznadziejne od czasu lakieru do paznokci tak źle jeszcze mi płytki nie wyszły. Po przeprasowaniu płytki wyglądają idealnie, papier dobrze się odkleja, można przemyć płytkę i do trawienia. Po wytrawieniu i zmyciu niespodzianka, duże podtrawienia i to pod idealną warstwą tonera. Co jest grane? Toner ten sam, którego używałem wcześniej z bardzo dobrymi efektami nacisk przy prasowaniu ten sam. Niespodzianka tak jak przy metodzie fotochemicznej. Trawiona w B327 tak jak wcześniej, a jednak coś jest nie tak.
Zastosowałem i wyniki beznadziejne od czasu lakieru do paznokci tak źle jeszcze mi płytki nie wyszły. Po przeprasowaniu płytki wyglądają idealnie, papier dobrze się odkleja, można przemyć płytkę i do trawienia. Po wytrawieniu i zmyciu niespodzianka, duże podtrawienia i to pod idealną warstwą tonera. Co jest grane? Toner ten sam, którego używałem wcześniej z bardzo dobrymi efektami nacisk przy prasowaniu ten sam. Niespodzianka tak jak przy metodzie fotochemicznej. Trawiona w B327 tak jak wcześniej, a jednak coś jest nie tak.
-
- 1250...1874 posty
Re: Papier do termotransferu
Ja tez uzywam tego z allegro i płytki wychodza mi znakomicie
Może ustawiasz za wysoka/za niska temperature? Może trawisz w zbyt wysokiej temperaturze? Spróbuj jako papieru uzyć kolorowych babskich pism, u mnie efekty tez byly dobre.
pozdr

pozdr
Tak na pewno następnym razem użyję zwykłego papieru kredowego. Wszystko inne zachowane, tylko dlaczego można ten wydruk skrobać myć i nic nie schodzi dopiero po trawieniu?
-
- 625...1249 postów
Witam!
Miałem kiedyś kilka kartek tego papieru z allegro.
Nie zaobserwowałem żadnych podtrawień, płytka wyszła idealnie.
Może płytka była niedostatecznie oczyszczona ?
(zauważyłem, że toner z tego papieru klei się dobrze nawet do nie do końca oczyszczonej płytki)
Ja zawszę czyszczę płytkę papierem 800, a następnie przemywam acetonem.
Jedyne co wypływa wtedy na jakość płytki jest jakość wydruku.
Pozdrawiam
Matizz
Miałem kiedyś kilka kartek tego papieru z allegro.
Nie zaobserwowałem żadnych podtrawień, płytka wyszła idealnie.
Może płytka była niedostatecznie oczyszczona ?
(zauważyłem, że toner z tego papieru klei się dobrze nawet do nie do końca oczyszczonej płytki)
Ja zawszę czyszczę płytkę papierem 800, a następnie przemywam acetonem.
Jedyne co wypływa wtedy na jakość płytki jest jakość wydruku.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 3125...6249 postów
Mnóstwo osób w sieci poleca zamiast papieru do termotransferu właśnie kartki z "prasy menstruacyjnej".
Laminatu nigdy nie czyszczę szmerglem, ponieważ zanadto go rysuje, nawet 1200 daje widoczne ryski.
Cif rulez!
Laminatu nigdy nie czyszczę szmerglem, ponieważ zanadto go rysuje, nawet 1200 daje widoczne ryski.
Cif rulez!
_
Płytki były wyczyszczone tak, proszek ścierny+Cif+aceton.
-
- 3125...6249 postów
Traxman, metoda fotochemiczna też ci nie wychodziła? Napisałeś "Niespodzianka tak jak przy metodzie fotochemicznej".
_
-
- 625...1249 postów
Po zdarciu papieru na płytce pozostaje taka cienka warstewka białego badziewia... Pokrywa ono i toner i gołą miedź, ponadto bardzo źle przepuszcza wytrawiacz. Można się go pozbyć przecierając palcami po wilgotnej płytce.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

Metodę fotochemiczną już dawno porzuciłem (10lat) ze względu koszty i problemy z dostępnością. Zdarzały się wpadki typu czysty laminat. Natomiast stopień zaczernienia wydruku udawało się podnosić przez chwilową kąpiel kliszy w acetonie. Kolega robi tą metodą do dziś, jak dla mnie zbyt śmierdząca metoda, można wypluć własne płuca.
Bardziej zastanawia co jest nie-teges, bo takie wpady to nie zaliczyłem dawno przy termotransferze (zrobiłem już pewnie z 1000szt płytek przez te 10 lat. (Zachciało mi się poprawiać to co nie jest zepsute, to mnie pokarało). Po jakiego grzyba sięgałem do tego tego pudełka, jak obok 100szt zwykłego papieru kredowego.
Co do prasy podpaskowej, to mam dwie gazety, ale nie ma tam ani jednej czystej kartki?! Na czym Ty to drukujesz?
Bardziej zastanawia co jest nie-teges, bo takie wpady to nie zaliczyłem dawno przy termotransferze (zrobiłem już pewnie z 1000szt płytek przez te 10 lat. (Zachciało mi się poprawiać to co nie jest zepsute, to mnie pokarało). Po jakiego grzyba sięgałem do tego tego pudełka, jak obok 100szt zwykłego papieru kredowego.
Co do prasy podpaskowej, to mam dwie gazety, ale nie ma tam ani jednej czystej kartki?! Na czym Ty to drukujesz?
-
- 3125...6249 postów
Kartka nie musi być czystatraxman pisze:Co do prasy podpaskowej, to mam dwie gazety, ale nie ma tam ani jednej czystej kartki?! Na czym Ty to drukujesz?

Koledzy, a może żeby nie było skuchy, to konkretne tytuły tych pism podrzucicie?

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 1875...2499 postów
Podejdzie. Równie dobrze jak 'Viva' i podobne bardziej ekskluzywne
P.S. Kiedyś w akcie desperacji zimą w górach próbowaliśmy rozpalić ognisko (nadchodziła noc, do schroniska, daleko, mieliśmy namiot, i chcieliśmy nocować na szlaku). Oczywiście jednym papierem jaki mieliśmy był Playboy kolegi. Oj ale się na wściekałem że to gówno nie chce się palić

P.S. Kiedyś w akcie desperacji zimą w górach próbowaliśmy rozpalić ognisko (nadchodziła noc, do schroniska, daleko, mieliśmy namiot, i chcieliśmy nocować na szlaku). Oczywiście jednym papierem jaki mieliśmy był Playboy kolegi. Oj ale się na wściekałem że to gówno nie chce się palić

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- moderator
Bo za dobry papier - mocno kredowany
Na CKM'ie można rozpalić (wypróbowane na obozie). 

Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- 1875...2499 postów
Do prasowania używam laminatora i lepiej mi wychodzi na grubszym papierze, dlatego używam okładek "Claudii".Marvel pisze:[...] to konkretne tytuły tych pism podrzucicie?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
-
- 250...374 postów
Mi najlepiej wychodzą płytki na papierze z różnych katalogów, które zdobywam tu i ówdzie po sklepach lub targach. Ostatnio dzielnie służy mi stary katalog Fendera. Akurat więszkość stron ma białe tło, łatwiej jest centrować warstwy pod światło. Nieźle wychodziły mi też płytki na papierze z ulotek informacyjnych AnalogDevices. Co jakiś czas dostaczają mi je pocztą 

-
- 3125...6249 postów
Niestety, podejrzewam spisek wydawców prasy menstruacyjnej, którzy uparcie odmawiają (ja ich obserwuję od wielu lat!) dołączania paru pustych stronek dla radioamatorów!traxman pisze: Co do prasy podpaskowej, to mam dwie gazety, ale nie ma tam ani jednej czystej kartki?!

A poważnie to termotransfer, jak sama nazwa wskazuje, przenosi tylko mozaikę utworzoną z termotopliwego tonera, farby drukarskiej nie przenosi, dlatego Tomek Gumny nie uzyskuje miedziorytów z nogami anorektycznych modelek a jedynie PCB.

"Claudia" właśnie i "Pani domu". Faktycznie częściej jednak używam czystego papieru kredowego z uwagi na rzadkie i nieregularne zaopatrzenie w w/w prasę.traxman pisze:Na czym Ty to drukujesz?

Papier z ryzy ma też tą przewagę, że jest niedotykany nakremowanymi łapkami (zdarza się również rosół). Z tego też względu w przypadku czasopism warto unikać brzegów stron.
Ostatnio zmieniony czw, 28 sierpnia 2008, 21:42 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_