Rubin 714p :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Rubin 714p :)
Na największym naszym serwisie aukcyjnym jest właśnie wersja olimpijska 714. W Polsce zapewne rzadka. Wyobraźcie sobie, że kupujecie "wieżę" w markecie, a tam obok loga firmy dumny napis "Beijing 2008".
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 6250...9374 posty
-
- 50...74 posty
Witam dużo osób dyskutuje co tego telewizora nie serwisowało promieniował Rubin 707 który miał lampę stabilizacji GP5 i jak była rozkręcona na max przy słabym kineskopie to promieniowała. Powielacz polski był odpowiednikiem radzieckiego i nic sie nie działo.Kineskopy ich wszystkie były wadliwe(miękkie promieniowanie rentgenowskie bo nie miały w szkle dodatku ołowiu które temu zapobiegało).Podstawki do lampy 6P45C były wyłącznie ceramiczne!!! Kolega mówi 45KV czym to sprawdzał po takim komentarzu rubin pływa hihi Zasilanie WN ostatni bezpiecznik po prawej stronie sprawdź nie może być większy niż 800mA jak były większe zdarzały się papiaki (gwoździe) to telewizory musiały płonąć.
Pozdrawiam! stary serwisant hi 73!
Pozdrawiam! stary serwisant hi 73!
Osobiście wymieniałem bakielitowe podstawki i to we własnym egzemplarzu, tak więc nie wszystkie były ceramiczne, pomiary multimetrem z sondą WN kalibrowanym. Zresztą nie tylko w tym modelu były problem z wartością wysokiego napięcia. Tak czy owak lepiej nie stać bezpośrednio za szyjką. A że coś jest na rzeczy to wystarczy porozmawiać z serwisantami, na temat tego telewizora, bolące oczy, zaczerwieniona skóra itp.
-
- 50...74 posty
I twierdzę że kolega nie naprawiał w/w telewizorów.Ja wiem co to jest 45kV i jak sie przy tym układ zachowuje totalne przebicia ze względu na jakość materiałów izolacyjnych radzieckich i lampy kineskopowej która takiego szoku na pewno by nie wytrzymała.Mierzyłem sondami WN i nigdy takich napiec nie stwierdziłem naprawiałem w/w otv ponad 15lat do fizycznego zmęczenia tego sprzętu na rynku.W dalszym ciągu podtrzymuje nie było podstawek bakielitowych!!! w układzie WN . Była jedna jako podstawka kineskopu i tu przy wilgoci w domu mogło się zadymić przez 15 lat co nieco tych OTV przewaliłem przez ręce hi. Co do oczu zgadza się jak koledzy za dużo piw wypili hihi nie miałem takiego problemu.Przy rubinie 714 nie ma takich napięć. Problem ze zdrowiem zaczął sie jak pracować zacząłem przy radarach-strojenie. I co to są mikrofale i jakie skutki przynoszą to dokładnie sprawdziłem i bardzo szybko z tej instytucji sie wyniosłem Do chwili obecnej zajmuję sie serwisem RTV i siłowni -zasilaczy impulsowych.
Pozdrawiam 73!!
Pozdrawiam 73!!
Uczyłem się na tych telewizorach w ZSEE w Bytomiu, trochę też przeszło później przez moje łapki, ale skoro kolega wie lepiej to niech tak zostanie. Kończę dyskusję.
PS.A kto mówi, że materiały wytrzymały.
PS.A kto mówi, że materiały wytrzymały.
-
- 6250...9374 posty
Kurde spokój Panowie bo wniosę o zamknięcie tematu!
Mogły być i podstawki bakelitowe i ceramiczne, jest to możliwe, w Polsce montowali z tego co było pod ręką a że im zabrakło kiedyś paru sztuk podstawek ceramicznych to założyli bakelitowe...
Co do napięcia przyspieszającego to 45kV to chyba trochę za dużo, jak napisał Traxman, mierzył to multimetrem. Pytanie jakim? Elektronicznym czy ze wskazówką? Jeśli elektronicznym to przy słabej baterii mierniki te bardzo zawyżają otrzymane wartości (kiedyś miałem 270V w gnieździe!). Rubin to taki sprzęt że gdy się kiedyś spierniczy to pewnie nie będę potrafił go naprawić. I tak już się naczytałem i nasłuchałem o tych telewizorach, że przy włączaniu mojego okazu zachowuję szczególną ostrożność. Teraz już wiem dlaczego jest metalowa maska z tyłu!
Mieliśmy kiedyś Rubola i był dość długo w naszym domu. Nikt nie narzekał na jakość obrazu ani na problemy ze wzrokiem. Potem był już Elektron czy jakiś inny Jowisz. Najwięcej problemu stwarzał N424 bo notoryczne paliła się PCL805 
Ot na wspomnienia mnie wzięło...
Mogły być i podstawki bakelitowe i ceramiczne, jest to możliwe, w Polsce montowali z tego co było pod ręką a że im zabrakło kiedyś paru sztuk podstawek ceramicznych to założyli bakelitowe...
Co do napięcia przyspieszającego to 45kV to chyba trochę za dużo, jak napisał Traxman, mierzył to multimetrem. Pytanie jakim? Elektronicznym czy ze wskazówką? Jeśli elektronicznym to przy słabej baterii mierniki te bardzo zawyżają otrzymane wartości (kiedyś miałem 270V w gnieździe!). Rubin to taki sprzęt że gdy się kiedyś spierniczy to pewnie nie będę potrafił go naprawić. I tak już się naczytałem i nasłuchałem o tych telewizorach, że przy włączaniu mojego okazu zachowuję szczególną ostrożność. Teraz już wiem dlaczego jest metalowa maska z tyłu!

Ot na wspomnienia mnie wzięło...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
No to byłbyś szczęśliwcem mając w 80 latach dostęp do miernika cyfrowego. Na pracowni były to chyba ERY + jakieś wielgachne czeskie z sondami WN, bo w technikum byli też elektrycy, którzy potrzebowali czegoś takiego.
-
- 6250...9374 posty
No to przepraszam, myślałem że młodszy kolega jesttraxman pisze:No to byłbyś szczęśliwcem mając w 80 latach dostęp do miernika cyfrowego. Na pracowni były to chyba ERY + jakieś wielgachne czeskie z sondami WN, bo w technikum byli też elektrycy, którzy potrzebowali czegoś takiego.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 2500...3124 posty
Eeee tam mierników nie było. Ja mam od okolo 30 lat miernik UNI11E wraz z oryginalną sonda WN do 30KV.
Ale fakt jesli chodzi o rubiny 707, 710 to faktycznie, brakowało nieraz skali miernika przy pomiarze WN w tych telewizorach.
Ale fakt jesli chodzi o rubiny 707, 710 to faktycznie, brakowało nieraz skali miernika przy pomiarze WN w tych telewizorach.
CYFROWYCH, analogowe oczywiście były. Jeden cyfrowy polski był na pracowni, ale do oglądaniaBoguś pisze:Eeee tam mierników nie było. Ja mam od okolo 30 lat miernik UNI11E wraz z oryginalną sonda WN do 30KV.

UNI11E to analogowiec ze wzmacniaczem, tylko kto projektował zakresy, część do przeliczania, na skali 0-25/100 a zakres 50, mordęga. UNI21 służy mi do dzisiaj, w sumie niezły miernik, trzeba tylko czyścić przełącznik zakresów bo lubi śniedzieć.
Ostatnio zmieniony sob, 23 sierpnia 2008, 22:50 przez traxman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
Eee tam nie było cyfrowych... a na skali to cyferek nie było...........?

-
- 625...1249 postów
Mimo wielu wad takiego telewizora i tak chciałbym takiego mieć
! Muszę się za takim rozejrzeć w okolicy. Ponadto koloru to obecnie już i tak nie odbierze
. To odbiornik wyłącznie SECAM. Można jednak dopiąć tam na pewno modół dekodera na TDA4555 i matrycę na TDA3305 od jakiegoś polskiego TV (np. Helios TC400/500/700 itp).