Wredota buczy, brzęczy a nie gra... Maluch na ECC83 i EF80

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Wredota buczy, brzęczy a nie gra... Maluch na ECC83 i EF80

Post autor: Airnox »

Witam!
Jako że wybieram się na studia a lubię grać na gitarze, złożyłem sobie wzmacniacz taki malutki na ECC83 i EF80. Schemat preampa z tego wynalazku http://www.intensemetal.com/~aortizjr/p ... _schem.gif a końcówkę liczyłem sam (Ua = 250V, Rk = 90 Ohm, Ra 6,1 kOhm, Ug1 -2V <- takie założenia przyjąłem). Ale cóż jak to w życiu bywa coś zawsze pójdzie nie tak. Transformator głośnikowy jaki zastosowałem to TG2-20-666. Złożyłem... i buczy. Ale nie buczy jak to brum sieciowy - co to to nie. Tak jakby się wzbudzał. Wyjąłem więc ECC83 żeby zobaczyć skąd to wogóle jest, okazało się, że końcówka jest jak najbardziej ok, cichutko, zero brumu a przy pukaniu w nóżkę od siatki pierwszej pyka ładnie w głośniku. Niestety po włożeniu ECC83 jest ... nie tak jak powinno. Kable ekranowane, wszystko oparte na szynie masy, montaż zupełnie przestrzenny. Żeby było ciekawiej brumi i buczy jak helikopter albo traktor, po drobnych przeróbkach i próbach doszło do tego, że niczym vibrato startuje takie brum ciszej głośniej (z czego zmiana ma kształt sinusoidy z tego co słychać). Montaż sprawdziłem kilkakrotnie, pętli unikałem jak ognia i póki co żadnej nie dostrzegam. Ale co to może być? Pierwszy raz cos takiego mi się zdażyło. Czy ma ktoś jakąś radę co z tym zrobić?

Pozdrowienia
Airnox
pierwszy

Re: Wredota buczy, brzęczy a nie gra... Maluch na ECC83 i EF80

Post autor: pierwszy »

Ewidentnie wzbudza sie pierwszy stopien na ECC83, masz moze druga lampe na podmiane?
Mam taka ECC83 RFT ktora wzbudza sie na bank w pierwszym stopniu.
Moze byc tez inna przyczyna, bez fotek sie nie obejdzie :wink:
traxman

Post autor: traxman »

Składałeś dokładnie wg schematu? Nie widzę tam podłączenia grzejników do masy. I w szereg z pierwszą siatką 10k, tak na wszelki wypadek.
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Podmieniłem ze 3 lampy na miejsce ECC83 (RFT i 2 Tungsramy). Jestem w trakcie sprawdzania rezystorów, może jakiś coś jest nie teges. Żarzenie jest symetryzowane rezystorami a anodowe porządnie filtrowane. Jedyna zmiana w porównaniu do schematu to inne napięcie zasilania, zamiast 330V mam 250V.

Pozdrowienia
Airnox

P.S.
Fotki nie dużo tu dadzą, bo to jest bardzo poplątane ;) No i pełne 3D więc ciężko będzie to uchwycić...
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Porada moze nieco infantylna ale u mnie dała podobne efekty... Masz jeden koniec TG uziemiony?
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

megabit pisze:Porada moze nieco infantylna ale u mnie dała podobne efekty... Masz jeden koniec TG uziemiony?
O to jest dobre pytanie, czasem wstyd się przyznać, ale jedną konstrukcje rozmontowałem i dopiero wtedy se przypomniałem, że tego nie zrobiłem (a składać z powrotem mi się narazie nie chce :/ )

Może kwestia żarzenia ? z symetryzowane do masy ? Zawsze można spróbować stałym, ale bez tego powinno dobrze działać/
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Tyle, że umasienie jednego z końców TG powinno dać raczej efekt w końcówce wg mnie. A tutaj preamp coś kopie... Złożonie jest nie do końca dokładnie ze schematem - robię z czego mam. Rk w obu połówkach ECC83 mają po 2 kOhm, do nich równolegle wpięte kondy 22uF/25V. Poty to:
Volume 500k
Tone (oba) 200k.
W siatce drugiej EF80 mam 2k. Jak się obawiałem problemów z EF80 to wyszedł problem z ECC83...

Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
Wincenty
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wincenty »

Airnox pisze:Witam!
Jako że wybieram się na studia a lubię grać na gitarze, złożyłem sobie wzmacniacz taki malutki na ECC83 i EF80.
EF80 jako lampa mocy?
Czy jakaś literówka?
___//--RS--\\___
pierwszy

:arrow: Airnox
:) Zeby Ci nie bylo smutno, ta prowizorka ponizej nie wzbudza sie i nie buczy.
A powinna, montaz na predce, pierwowzor to High octan, porzadnego ekranu nie ma (35um folii miedzianej dla 50Hz to tyle co nic).
Ostatnio zmieniony sob, 16 sierpnia 2008, 22:59 przez pierwszy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ja tego nie rozumiem, człowiek stara się zrobić ładnie, układa nawet płytki robi, a tutaj pająk i działa od razu :( nic tylko sie pochlastać:(
btw. gdzie tam trafo zasilające ?
pozdrawiam,
Paweł
pierwszy

Z tylu, w obudowie zasilacza komputerowego, musialem ukryc, bo to toroid i KaKa zbesztal mnie za to kiedys :D
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Problem zniknął dzięki pomocy jethrotulla :) Poprawienie lutów i dodanie dwóch rezystorów (szereg w siatkę drugiego stopnia i umasienie przez opór 1M ślizgacza od volume) załatwiło sprawę. Daję linka do galeryjki gdzie będę wrzucał zdjęcia z "ewolucji" malucha ;) To co widać to taki jakby evalboard lampowy. Wiem, porządek... brak w sumie, długie połączenia, kable, ustawienia... wiem, wiem, ale musiałem sprawdzić jak to działa i muszę przyznać że wyśmienicie. No i EF80 w końcu z jako takiej lampy do preampa w końcu znalazła się w końcówce :) Gra wcale nie gorzej od EBL21 czy EL84. Jedyne co mnie czeka to zmiana potków na "odwrotne" bo aktualne niektóre mają złą charakterystyke i regulacja jest taka sobie... Dzięki wszystkim za pomoc, problem rozwiązany :) Jak skończę to pewnie wrzucę wygląd końcowy z próbkami brzmienia ;)

http://galeria.airnox.pl/v/studiowy/ <- galeryjka

Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Airnox pisze: http://galeria.airnox.pl/v/studiowy/ <- galeryjka

Pozdrowienia
Airnox

:shock: :shock: :shock: :shock:

widząc coś takiego to od razu nóż mi się w kieszeni otwiera, że mi wszystko brumi nawet jak ładnie poukładam :evil: a tutaj ?? ehhhh...
Nie ma bata, jutro siadam ponownie za swoją konstrukcje :twisted:
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

macska pisze:Z tylu, w obudowie zasilacza komputerowego, musialem ukryc, bo to toroid i KaKa zbesztal mnie za to kiedys :D
I tak dobrze, że nie zbudowałeś zasilacza impulsowego do tego :mrgreen: .

Airnox:arrow: powiedz, potrafi to narobić hałasu? Myślałem o równolełym połączeniu dwóch EF80, tak dla większego huku

Wincenty:arrow: Do grania w domu taki marne ułamki watów wystarczą. Sam zresztą wiesz :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Wincenty pisze: EF80 jako lampa mocy?
Czy jakaś literówka?
Nie, czemu? 8)
Airnox :arrow: montaż faktycznie nieortodoksyjny. Podoba mi się Twoja EF80, taką samą widziałem chyba tylko na zdjęciu Karolinki 2.