Naprawa głośnika

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Naprawa głośnika

Post autor: _idu »

... z lat 60 -tych Saba - są rewelacyjne.
Chodzi o to że odkleił się resor ten przy magnecie od cewki. Czym najlepiej go przykleić?
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.
Przepraszam, że trochę odejdę od tematu. Czy Twoje głośniki są takie jak te?
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=9203
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Studi. Nie wiem , czy dobrze zrozumiałem, ale chodzi Ci o zawieszenie dolne, czyli resor. Jeżeli tak, to dobrej jakości Butapren. Pytanie , czy resor jest cały odklejony, czy miejscowo ? Jeżeli cały , to zwróć uwagę na to, czy cewka nie ociera sie o nabiegunniki . Tak, czy owak , należy w szczelinę a nabiegunniki wstawić zwijkę papieru o odpowiedniej grubości dla ustalenia poprawnego położenia cewki w tej szczelinie. Czym zwijka będzie ciaśniej wchodzić, tym lepiej.Potem kleić. Nie znam tej konstrukcji , ale jeżeli jest osłona przeciwpyłowa, to trzeba ą delikatnie usunąć, aby się dostać do cewki.
Lech S.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeszcze raz witam.
Ostatnio wymieniałem membrany z zawieszeniem górnym , a w jednym przypadku cały układ drgający w poczciwych tonsilkach. Na zdjęciu po głośniki po wymianie membran. Sa to 25 cm i 12 cm- średniotonowy.
Załączniki
Wiecej sczegółów na stronie:<br />http://diyaudio.pl/portal.php?show=11
Wiecej sczegółów na stronie:
http://diyaudio.pl/portal.php?show=11
Lech S.
_idu

Klej butapren.

Wycentrowanie jest doskonałe. Resor całkowicie się odkleił. Osłony przeciwpyłowej nie da się zdjąć bez zniszczenie membrany lub zdeformowania cewki.

Pierwsze klejenie. Teraz schnie. Potem dodam dodatkowa cienka warstwę na wierzch dla wzmocnienia połączenia. Resor nieco chłonie klej.

Podczas schnięcia głośnik położyłem membraną w dół - aby klej nie chciał powoli ściekać w kierunku szczeliny w magnesie.
_idu

A teraz inne pytanie. Starzenie się membrany.

Wszak to papier. Ten schnie. Staje się lżejsza, mniej elastyczna niż zaraz po opuszczeniu produkcji. Głośniki mają 50 lat. Fakt membrany " potężnie skaczą" pomimo sztywnego zawieszenie niczym w głośnikach do obudów zamkniętych.

Czy ktoś zastanawiał się nad tym problemem? Czy jest jakiś pomysł aby zregenerować stare membrany? NMp. delikatne spryskanie membrany jakimś środkiem?

Fakt głośniki Saby grają naprawdę głośno - mimo maleńkich magnesów!!!. W porównaniu z innymi głośnikami - np. od radia Nordmende te są prawie dwukrotnie głośniejsze.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Kiedyś wyczytałem, ze dobre rezultaty , jak w Twoim przypadku, jest pokrycie membrany lakierem bezbarwnym w aerozolu. Sam tego nie próbowałem, ale wydaje się , że zamierzony efekt uzyskamy.
Lech S.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Visaton sprzedaje specjalne lakiery do powlekania/impregnacji membran.
_idu

Udalo sie skleic - bez dodatkowego centrowania cewki - po prosty swietne resor oraz memebrana ktora nie ma tendencji do przesuwania swoje osi. Gra, dostaly juz solidnie po 4 literach.[/list]
Awatar użytkownika
piotr_malinowski
25...49 postów
25...49 postów

Re: Naprawa głośnika

Post autor: piotr_malinowski »

Odkurzę trochę wątek.
Problem dotyczy też głośników Saba (Greencone), tyle że o średnicy 20cm. W tych akurat dolne zawieszenie jest przyklejone do metalowego krążka, a ten jest przykręcony do kosza (dociskając również zawieszenie).
Kłopot w tym, że trzeszczą przy nawet najmniejszej ilości niskich tonów. Na 100% nie jest to winna złego wyosiowania. W największym stopniu trzeszczy dolne zawieszenie. Najprawdopodobniej zeschło się za bardzo (głośniki mają 53 lata...). W akcje desperacji nasączyłem delikatnie (pędzelkiem) dolne zawieszenie wodą. Problem w zasadzie zniknął. Obecnie słychać śladowe trzeszczenie (z uchem przy głośniku).
Czym nasączyć dolne zawieszenie aby efekt pozostał trwały?
Czy smarować też górne?
Głośniki (2 szt.) wylądują z powrotem w radiu. Końcówka mocy ma w porywach 5W (jedna EL84). STUDI wyżej pisał o starzeniu się papieru itp. Czy próbować coś z tym robić czy też zostawić w spokoju, moc radia raczej nie powinna pozałamywać membran?
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

W tym roku oddałem głosnik stary do naprawy -taki 50 letni.Obcierał cewką -i slychac było zniekształcenia .
Membrana miękka ,dobrze dopasowana do mocy .Otrzymałem głośnik z wymienioną membraną -twardsza... -zniknęłła
czułość głośnika .Nic nie powiedziałem -bo i po co.Otrzymałem grajacą atrapę.
W przypadku w/w głośników potrzebna jest bardzo dobra znajomość technologii produkcji i sposobów realizacji warsztatowej- nie wiem ,czy w obecnej chwili jest ktoś ,kto fachowo może w tej "działce" zrobić.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

:arrow: piotr_malinowski
A może powietrze w pomieszczeniu lub otoczeniu głośników jest zbyt suche?
Wilgotność względna poniżej 30% czasem powoduje problemy w starszych urządzeniach.
Sytuacja taka ma najczęściej miejsce zimą, przy grzejących kaloryferach. Jednak latem podczas dłuższych, bezdeszczowych upałów, wilgotność potrafi być równie niska.
785mm
traxman

Post autor: traxman »

Janusz pisze::arrow: piotr_malinowski
Jednak latem podczas dłuższych, bezdeszczowych upałów, wilgotność potrafi być równie niska.
Trochę OT. Z mojego doświadczenia i pomiarów wynika, że wilgotność powietrza spada poniżej 30% tylko zimą, podczas dłuższych mrozów - przy słonecznej pogodzie. W pozostałych przypadkach jest znacznie większa, latem potrafi stale utrzymywać się powyżej 70%, w wyniku czego czujemy się "sklejeni" do koszulek, spodni itp. Podczas takich dni jak dzisiaj potrafi stale przekraczać 90%, co przy względnie wysokiej temperaturze jest nieznośne. Lepsze jest +50'C przy 40% wilgotności w Egipcie.
Takie warunki jeszcze bardziej mogą wpływać na papier membran, staje się on wiotki i mogą się pojawić problemy z centrowaniem cewki. Wystarczy popatrzeć co dzieje się z drukarką laserową po wydrukowaniu 100 stron - jest praktycznie mokra od pary uwolnionej z papieru. Problemem jest też deformacja, jeżeli zbyt szybko osuszymy membranę. Stare głośniki rzadko były impregnowane w całości, najczęściej były impregnowane tylko w okolicach cewki i to tylko po to aby polepszyć przenoszenie wysokich - miejscowo usztywnioną membraną. (Dlatego ogrom ze starych głośników nie dotrwał do dzisiaj w znośnym stanie, po przechowywaniu w piwnicach, stodołach itp.)

03.08 7:10 25'C 65%RH już wilgotność przekroczyła poziom komfortu.
Awatar użytkownika
piotr_malinowski
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: piotr_malinowski »

Ciężko mi powiedzieć w jakich warunkach przebywało wcześniej radio (mam je ok. pół roku). W środku było mocno brudne.
Zawieszenie posmarowałem, symbolicznie, oliwą do maszyn (do szycia). Efekt, po miesiącu pozostał trwały. Głośniki sprawdzałem podłączone do współczesnego wzmacniacza tranzystorowego. Przy mocnych ruchach membrany i przy maksymalnie ściszonych wysokich tonach słychać (z bliska) delikatne trzeszczenie (chyba można to wybaczyć). Zawieszenie nasączyłem jeszcze raz wodą i nic to nie zmieniło (widocznie oliwa zrobiła swoje).
Zobaczę jak to będzie się sprawować w radiu.
Jeśli chodzi o wilgotność w pokoju to raczej jest u mnie obecnie wyższa niż zimą. Zasłony, które wieszałem zimą teraz prawie leżą na podłodze (w zimie podnoszą się).
Dzięki za zainteresowanie.
kiepura47-51
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: kiepura47-51 »

Nie zakladajac nowego tematu ,mam popekana membrane i jak najlepiej temu zaradzic??Glosnik nie obciera i dobrze odtwarza. Dzieki za uwage Janusz.
Załączniki
IMG_4612.JPG
IMG_4614.JPG
ODPOWIEDZ