W katalogu lampy ECC83 jest podana informacja:
przy żarzeniu równoległym napięciem 6.3V mamy prąd 300mA
przy żarzeniu szeregowym napięciem 12.6V mamy 150mA
Z prawa Oma wynika że rezystancja grzejnika pojedynczej lampy powinna być 42 (czyli 84 dla obu lamp połączonych w szereg). Jednak po zmierzeniu mam 17 omów dla pierwszej lampy (piny 4 i 9) i 17 dla drugiej (5 i 9).
Chyba coś nie do końca zrozumiałem?
Rezystancja grzejników
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 25...49 postów
-
- 625...1249 postów
Re: Rezystancja grzejników
Rezystancja zimnego żarnika jest kilkukrotnie niższa od gorącego. Wynika to z właściwości wolframu użytego na wykonanie żarnika.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- 25...49 postów
Ok, czyli zaraz po włączeniu zasilania mogę się spodziewać że będzie płynąć prąd 2 razy większy czyli rzędu 600mA.
-
- 25...49 postów
Jeszcze jedna rzecz - na stronce http://www.stareradia.pl znalazłem podział na lampy żarzone szeregowo i równolegle.
W lampach żarzonych szeregowo istotnym parametrem jest prąd żarzenia, a w równoległych napięcie. Tzn ważne żeby ten parametr zgadzał się z katalogiem, drugi może odbiegać. Do której grupy zalicza się ECC83?
W lampach żarzonych szeregowo istotnym parametrem jest prąd żarzenia, a w równoległych napięcie. Tzn ważne żeby ten parametr zgadzał się z katalogiem, drugi może odbiegać. Do której grupy zalicza się ECC83?
-
- 625...1249 postów
Do obumammoth_hunter pisze:Do której grupy zalicza się ECC83?

Myślę, że najprościej jest manewrować napięciem.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

Zimny grzejnik ma temperaturę otoczenia, podczas pracy rozgrzewa się w zależności od typu lampy. Jako, że skrętka grzejnika wykonana jest z metalu podlega wzrostowi w funkcji temperatury:
RT = Ro [1 + alfa(T - To)]
RT - rezystancja przewodnika w temperaturze T
Ro - rezystancja przewodnika w temperaturze odniesienia To = 293K
T - temperatura
a - współczynnik temperaturowy rezystancji, dla wolframu = 0,0052 [1/K]
RT = Ro [1 + alfa(T - To)]
RT - rezystancja przewodnika w temperaturze T
Ro - rezystancja przewodnika w temperaturze odniesienia To = 293K
T - temperatura
a - współczynnik temperaturowy rezystancji, dla wolframu = 0,0052 [1/K]
Dokładnie tak i dlatego przy większej ilości lamp połączonych szeregowo konieczne są elementy ograniczające prąd udarowy w momencie załączenia zasilania np. termistor. W przeciwnym wypadku może dojść do uszkodzenia grzejników, przy pojedynczych lampach objawia się to rozbłyskiem żarnika po włączeniu zasilania - lecz niekoniecznie jest to szkodliwe, przynajmniej tak twierdza niektórzy producenci.mammoth_hunter pisze:Ok, czyli zaraz po włączeniu zasilania mogę się spodziewać że będzie płynąć prąd 2 razy większy czyli rzędu 600mA.
-
- 25...49 postów
Ok, dzięki za informacje.