Urwany kapturek

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

merk1
375...499 postów
375...499 postów

Urwany kapturek

Post autor: merk1 »

Ma ktos sprawdzony sposób naprawy urwanego kapturka lampy? .Lutowanie nic nie dało :(
KS....
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Urwany kapturek

Post autor: gachu13 »

Najpierw oczyszczasz kapturek z cyny, do wystającego ze szkła lampy wyprowadzenia dolutowujesz drucik, zakładasz kapturek, sprawdzasz czy pasuje, potem podlać pod niego Kropelką albo czymś podobnym i docisnąć. Po wyschnięciu kleju zalutować drucik (lutować krótko, przypalony klej wydziela paskudne opary) i obciąć naddatek.
SQ9KQZ
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: merk1 »

Cały problem w rtym ,że drucik jest urwany równo ze szkłem, a piłowac sie boje, bo i tak nie opiłuje dokładnie, a drucik moze sie urwać.A co sądzisz o kleju przewodzącym ??
KS....
Alek

Post autor: Alek »

Trzeba przynajmniej trochę upiłowac. Nie sądzę, aby kleje przewodzące miały tu rację bytu. Ostatnio (w sobotę) kleiłem kapturek na kit gliptalowy i sprawdza się o wiele lepiej niż klejenie na kropelkę lub inne kleje cyjanoakrylowe.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

merk1 pisze:Cały problem w rtym ,że drucik jest urwany równo ze szkłem, a piłowac sie boje, bo i tak nie opiłuje dokładnie
Oczywiście że opiłujesz dokładnie. Będzie Ci potrzebny dobry drobny pilnik iglak, oraz kilka odpowiednio spreparowanych PY88, PL504 do poćwiczenia :) Gdy już dojdziesz do wprawy, naprawisz właściwą lampę. W przypadku braku kitu giptalowego można sporządzić dobrą masę z dwuskładnikowego kleju epoksydowego zmieszanego ze zmielonym (w małym moździerzu) oryginalnym kitem.
Alek

Post autor: Alek »

Ale przecież ten kit jest dostępny :D. Jeden z kolegów po jego użyciu co prawda uskarżał się, że źle zacokołował lampkę i ma kłopot z odklejeniem, ale trudno to poczytywac za wadę :P
ODPOWIEDZ