Problem z preampem Vox'a AC30 (SE EL84)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Problem z preampem Vox'a AC30 (SE EL84)
Witam kolegów,
ostatnimi czasy postanowiłem sprawić sobie mikrusa gitarowego do grania klasycznych rockowych utworów (Zeppelini, Stonesi etc.) Wybór padł na preamp od Voxa AC30 (w którym sie zakochałem). Korzystając ze schematu następującego:
http://www.el34world.com/Hoffman/images/AC30.gif
zbudowałem sobie ten preampik z EL84 SE i niestety nie działa jak powinien :/ . To co najważniejsze, to to, że kanał Top Boost jakby w ogóle nie działał (liczyłem na brzmienie np jak tu: http://www.youtube.com/watch?v=jI4tuvWAyys a tu nici), przełączać z clena na przesterowany słychać niewielka różnicę (może troszkę głośniej). Wydaje mi się również że nie gra on za głośno (wcześniej miałem złożonego atomica z tą samą końcówka i wydaje mi się że był głośniejszy). Dodatkowo wzmacniaczyk szumi (i idzie to z preampu, bo ze zwartym do masy sygnałem jest cisza) a przy regulacji głośności.gaina (zwłaszcza gwałtowniej) zaczyna stukać i hałasować nieprzyjemnie (zimny lut ?). Może koledzy poradzą co zrobić z tym, na razie głównym problem to ten nieszczęsny przester
ostatnimi czasy postanowiłem sprawić sobie mikrusa gitarowego do grania klasycznych rockowych utworów (Zeppelini, Stonesi etc.) Wybór padł na preamp od Voxa AC30 (w którym sie zakochałem). Korzystając ze schematu następującego:
http://www.el34world.com/Hoffman/images/AC30.gif
zbudowałem sobie ten preampik z EL84 SE i niestety nie działa jak powinien :/ . To co najważniejsze, to to, że kanał Top Boost jakby w ogóle nie działał (liczyłem na brzmienie np jak tu: http://www.youtube.com/watch?v=jI4tuvWAyys a tu nici), przełączać z clena na przesterowany słychać niewielka różnicę (może troszkę głośniej). Wydaje mi się również że nie gra on za głośno (wcześniej miałem złożonego atomica z tą samą końcówka i wydaje mi się że był głośniejszy). Dodatkowo wzmacniaczyk szumi (i idzie to z preampu, bo ze zwartym do masy sygnałem jest cisza) a przy regulacji głośności.gaina (zwłaszcza gwałtowniej) zaczyna stukać i hałasować nieprzyjemnie (zimny lut ?). Może koledzy poradzą co zrobić z tym, na razie głównym problem to ten nieszczęsny przester
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 3125...6249 postów
Re: Problem z preampem Vox'a AC30 (SE EL84)
Zazwyczaj jeśli nie gra tak, jak powinien, to jest to albo pomyłka przy montażu (coś źle podłączone) albo błąd na schemacie. Przy tym sposobie montażu ("na Turgona"
) ciężko będzie znaleźć błąd.
Co masz na myśli mówiąc, że hałasuje i stuka? Jeśli są to głośne trzaski, to powodem będą przebicia między za blisko położonymi elementami o dużej różnicy potencjałów i słabej albo braku izolacji.

Co masz na myśli mówiąc, że hałasuje i stuka? Jeśli są to głośne trzaski, to powodem będą przebicia między za blisko położonymi elementami o dużej różnicy potencjałów i słabej albo braku izolacji.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
No właśnie są to trzaski :/ ...cholera tak myślałem ze pomysł z chassis z nagrywarki dvd może być nie trafiony. Na zdjęciach to może wygląda tragicznie, w rzeczywistości nie jest aż tak źle (a może ?). Porównałem ten schemat z oryginalnym i schemat jest ok, elementy parę razy sprawdzałem, ale musiałem sie gdzieś pomylić, bo przecież by grało :/
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 9375...12499 postów
Ja bym się nie odważył stosować takiej integracji. Dla mnie to za ciasne.
-
- 1250...1874 posty
Dobra, dałem zły kondensator w 1 stopniu boosta, podpiąłem obydwie katody 1 lampy do rezystora 220k (i czy to robi różnicę czy rezystor ma 2W albo 0.5W ?) i kondensatora 25uF i pojawił się delikatny przesterek, i wydaje mi się że stuki przy regulacji zniknęły, ale to jutro sprawdzę, bo dziś już za póżno by rozkręcać na maxa. Jutro jeszcze powalczę z tym wszystkim (i brumiem, notabene nie mam kable z 0 więc częściowo pewnie dlatego brumi)
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 500...624 posty
Jak masz gniazdko bez bolca to będzie brumieć tylko gdy nie dotykasz strun. Oczywiście wcale nie musi, mam hi-gaina który nic sobie nie robi z braku bolca 
Pierwsza rada, popraw montaż

Pierwsza rada, popraw montaż

-
- 3125...6249 postów
Chyba chodzi Ci o anody a nie katody? Jeśli o anody, to ja tam daję zawsze 2W na wszelki wypadek. Jak dasz za mały rezystor, to możesz mieć po prostu pożar w domu. Ten kondensator, to mam nadzieję, że na odpowiednio wysokie napięcie, min. 250V?Wicker pisze:podpiąłem obydwie katody 1 lampy do rezystora 220k (i czy to robi różnicę czy rezystor ma 2W albo 0.5W ?)
I może pokaż schemat tego sprzętu, ale nie montażowy.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
Marvel pisze:"na Turgona"![]()

Był turet board, teraz wchodzi Turgon board

-
- 1250...1874 posty
Właśnie przeczytałem co napisałem i się za głowę złapałem, chodziło o rezystor 1.5k i kondensator 22uF, tutaj schemat:Marvel pisze:Chyba chodzi Ci o anody a nie katody? Jeśli o anody, to ja tam daję zawsze 2W na wszelki wypadek. Jak dasz za mały rezystor, to możesz mieć po prostu pożar w domu. Ten kondensator, to mam nadzieję, że na odpowiednio wysokie napięcie, min. 250V?Wicker pisze:podpiąłem obydwie katody 1 lampy do rezystora 220k (i czy to robi różnicę czy rezystor ma 2W albo 0.5W ?)
I może pokaż schemat tego sprzętu, ale nie montażowy.
http://www.tone-lizard.com/images/AC30input1.gif
zaraz biorę się za poprawianie montażu
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 1250...1874 posty
pół dnia spędzone nad tym układem zaowocowało różnymi wnioskami, po primo, przerobiłem na Atomica (no prawie, mniejsze rezystory katodowe preampu), zaczęło grać głośniej i jednocześnie hałasować, brumy głośniejsze (to logiczne, bardziej wzmacniane) powróciły stuki (podejrzewam że jeden z potencjometrów jest troszkę zalany cyną bo coś szwankuje) i ogólnie rzecz ujmując-nie fajnie :/ . Ale pomijając kwestie brumów (która wynika z montażu ofc..) to jednak chce uzyskać brzmienie Voxa a nie Atomica, i tutaj właśnie się głowie, kanał Top Boost w tym wzmacniaczu składa się w sumie z 3 stopni, w tym z wtórnika, na dodatek po zmontowaniu tego w całość sygnał był nawet niewystarczający do przesterowania końcówki, połączenia sprawdzałem 5x i jestem pewien że preamp dobrze polutowałem, więc gdzie się kryje błąd/problem ? Może brzmienie tego wzmacniacza to kwestia końca mocy i inwertera ?
ps. może trzeba pokombinować z żarzeniem stałym jeśli chodzi o brum, ale z 2 strony, nie wiem już gdzie miałbym to zmieścić...
ps. może trzeba pokombinować z żarzeniem stałym jeśli chodzi o brum, ale z 2 strony, nie wiem już gdzie miałbym to zmieścić...
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 125...249 postów
1) dlaczego nie skopiowałeś layoutu z Hoffmana? Miałbyś dużo łatwiejWicker pisze:pół dnia spędzone nad tym układem zaowocowało różnymi wnioskami, po primo, przerobiłem na Atomica (no prawie, mniejsze rezystory katodowe preampu), zaczęło grać głośniej i jednocześnie hałasować, brumy głośniejsze (to logiczne, bardziej wzmacniane) powróciły stuki (podejrzewam że jeden z potencjometrów jest troszkę zalany cyną bo coś szwankuje) i ogólnie rzecz ujmując-nie fajnie :/ . Ale pomijając kwestie brumów (która wynika z montażu ofc..) to jednak chce uzyskać brzmienie Voxa a nie Atomica, i tutaj właśnie się głowie, kanał Top Boost w tym wzmacniaczu składa się w sumie z 3 stopni, w tym z wtórnika, na dodatek po zmontowaniu tego w całość sygnał był nawet niewystarczający do przesterowania końcówki, połączenia sprawdzałem 5x i jestem pewien że preamp dobrze polutowałem, więc gdzie się kryje błąd/problem ? Może brzmienie tego wzmacniacza to kwestia końca mocy i inwertera ?
2) aby zabrzmiało jak Vox - powinien być głośnik Celestion Alnico Blue - to _znaczący_ składnik brzmienia
niestety - głośniki eminence alnico mają bardziej amerykańskie brzmienie - nie zastąpią celestiona blue...
3) preamp Vox TB _bez__problemu_ wysteruje pojedynczą EL84
Rada:
Rozłóż złóż od początku, wykorzystując layout Hoffmana, z którego z powodzeniem korzystają tysiące hobbistów

___//--RS--\\___
-
- 1250...1874 posty
Dobra, pogrzebałem troszkę, polutowałem rezystory/kondensatory od podstawek lamp do "turreta" i są efekty, po primo, jest lepiej, nie buczy, nie strzela (imho jednak cos nie tak jeszcze z kontrolą bas/sopran) gra głośniej (musiałem gdzieś dać jakiś zły rezystor) ale brzmienie mnie nie satysfakcjonuje jeszcze do końca :/, troszkę słaby przesterek, brak mu tego czegoś (nie mówię, że chce typowe mieso, ale więcej gaina by sie przydało) i co z tym zrobić ? Zwiększyć wzmocnienie 1/2 (?) stopnia ? Mniejsze rezystory w katodach ?Większe kondensatory ?
Tak się zastanawiam, w torze sygnału są rezystory 220k, jakby je tak wyrzucić/zmniejszyć?
Tak się zastanawiam, w torze sygnału są rezystory 220k, jakby je tak wyrzucić/zmniejszyć?
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 125...249 postów
Jaki masz głośnik? Jaką gitarę?Wicker pisze:Dobra, pogrzebałem troszkę, polutowałem rezystory/kondensatory od podstawek lamp do "turreta" i są efekty, po primo, jest lepiej, nie buczy, nie strzela (imho jednak cos nie tak jeszcze z kontrolą bas/sopran) gra głośniej (musiałem gdzieś dać jakiś zły rezystor) ale brzmienie mnie nie satysfakcjonuje jeszcze do końca :/, troszkę słaby przesterek, brak mu tego czegoś (nie mówię, że chce typowe mieso, ale więcej gaina by sie przydało) i co z tym zrobić ? Zwiększyć wzmocnienie 1/2 (?) stopnia ? Mniejsze rezystory w katodach ?Większe kondensatory ?
Pierwszy stopień odpowiada za charakter AC30 - sprawdź, czy wszystko jest zgodne ze schematem,
jeśli masz tylko jeden kanał - 220k możesz wyrzucić. Dopal wzmacniacz jakimś boosterem albo overdrivem
z gainem na minimum, a volumem na max - B.May dopalał swojego AC30 (korzystał zresztą z kanału "normal")
___//--RS--\\___
-
- 1250...1874 posty
Właśnie głośnik jest pięta achillesową :/ ... dziś wpadnie kumpel ze swoim fenderem to zobaczę jak brzmi
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 1250...1874 posty
Doszedłem do wniosku ze Atomic był lepszy, więc na takiego przerobie ponownie ten wzmacniacz 

pozdrawiam,
Paweł
Paweł