Wkładka gramofonowa Uk 8

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

Wkładka gramofonowa Uk 8

Post autor: Roberto »

Witajcie w Nowym Roku!
Dwa dni temu kupułem sobie na Allegro gramofon walizkowy firmy Fonica z lat sześćdziesiątych przystosowany do podłączenia do radia. Posiada ramię wyposażone we wkładkę z dwoma igłami - przełączane czerwonym i zielonym przyciskiem. Z tego co wiem czerwony włącza igłę do płyt drobnorowkowych 33 i 45 obr., zielony do szerokorowkowych 78 obr. (patefonowe). Chciałbym się dowiedzieć czy igłą do płyt drobnorowkowych będzie można odtwarzać na tym gramofonie płyty stereofoniczne? Interesuje mnie również pasmo przenoszenia tej wkładki.
Pozdrawiam, Roberto
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Wkładka gramofonowa Uk 8

Post autor: tszczesn »

Roberto pisze:Chciałbym się dowiedzieć czy igłą do płyt drobnorowkowych będzie można odtwarzać na tym gramofonie płyty stereofoniczne?
Możesz odtwarzać na nim płyty stereo, oczywiście wyjście będzie monofoniczną sumą obu kanałów.

I jeszcze jeden drobiazg. Większość płyt 78 obrotów to nie są płyty patefonowe, tylko zwykłe, gramofonowe. Mało kto już dzisiaj pamiętam, że gramofon i patefon to dwa różne urządzenia. Zasada działania jest oczywiście identyczna, ale inne są detale (bardzo istotne zresztą). W gramofonach zapis dźwięku jest poprzeczny, tzn rowek się wygina na boki w tak sygnału dźwiękowego, podczas gdy w patefonie zapis jest wgłębny. Oznacza to, że w gramofonie igła chodzi na boki, a patefonie z góry na dół. Wymaga to oczywiście innego zamocowania membrany, innego kąta pochylenia i siły nacisku igły.

Odtworzenie płyty patefonowej na gramofonie powoduje jej natychmiastowe zniszczenie, w drugą stronę zresztą również. Co prawda płyt patefonowych jest dość mało, bo wynalazek firmy Pathe się jakoś nie przyjął, ale co jakiś czas się trafiają i niszczyć ich szkoda. Jako dodatkową ciekawoskę mogę powiedzieć, że płyty patefonowe były nagwyane 'odwrotnie' - tzn. początek nagrani był blisko środka płyty, a igła się przesuwała w stronę krawędzi.
Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

tszczesn pisze:Większość płyt 78 obrotów to nie są płyty patefonowe, tylko zwykłe, gramofonowe.
W takim razie rozumiem, że igła włączana zielonym przyciskiem - do płyt normalnorowkowych służy do odtwarzania płyt gramofonowych na 78 obr? Często na Allegro można spotkać takie z lat 50-tych i sprzedawane są jako patefonowe.
Pozdrawiam, Roberto
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Roberto pisze:
tszczesn pisze:Większość płyt 78 obrotów to nie są płyty patefonowe, tylko zwykłe, gramofonowe.
W takim razie rozumiem, że igła włączana zielonym przyciskiem - do płyt normalnorowkowych służy do odtwarzania płyt gramofonowych na 78 obr? Często na Allegro można spotkać takie z lat 50-tych i sprzedawane są jako patefonowe.
Bo tak jak napisałem - mało kto dziś pamięta o tym rozróżnieniu. A Patefony wraz z płytami to zanikły już całkowicie chyba jeszcze przed I Wojną.

BTW. Najstarsze płyty (zarówno patefonowe jak i gramofonowe) były odtwarzane przy jeszcze większej prędkości - nawet do 100 obrotów na sekundę.
TELERADIOMECHANIKA
5...9 postów
5...9 postów

GRAMOFON

Post autor: TELERADIOMECHANIKA »

WITAM kolegów.
Ja z pytaniem,czy jeszcze gdzieś można dostać wkładki UK8 ?
Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

Znalazłem na Allegro taką aukcję:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38218824
W opisie facet podaje, że ma na sprzedanie wkładkę do gramofonu Bambino. Do tego, który akurat sprzedaje na tej aukcji jest wkładka w bardzo dobrym stanie - dał za nią 30zł, a nówka jak twierdzi kosztuje 45zł.
Pozdrawiam, Roberto
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

Z całym szacunkiem, ale to 100 obrotów na sekundę to chyba przesada.
Tyle to nie każda szlifierka wyciągnie.
Mietek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

sp5hbt pisze:Z całym szacunkiem, ale to 100 obrotów na sekundę to chyba przesada.
Tyle to nie każda szlifierka wyciągnie.
No tak, tak to jest jak się w nocy nie spało i coś z sensem chce napisać :) Niniejszym kajam się i prostuję babola - oczywiście obroty były na minutę.
Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

tszczesn pisze:Patefony wraz z płytami to zanikły już całkowicie chyba jeszcze przed I Wojną.
Z tego wnioskuję, że przedwojenne płyty szklane i ebonitowe, a pod koniec lat 50-tych winylowe to były płyty gramofonowe - powiedzmy - starego typu zapisywane w systemie szerokorowkowym. Z kolei potem pojawiły się płyty zapisywane w systemie drobnorowkowym - w późniejszym czasie stereo i te produkowane są również dzisiaj. Chyba dobrze rozumuję?
Pozdrawiam, Roberto
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Roberto pisze:
tszczesn pisze:Patefony wraz z płytami to zanikły już całkowicie chyba jeszcze przed I Wojną.
Z tego wnioskuję, że przedwojenne płyty szklane i ebonitowe, a pod koniec lat 50-tych winylowe to były płyty gramofonowe - powiedzmy - starego typu zapisywane w systemie szerokorowkowym. Z kolei potem pojawiły się płyty zapisywane w systemie drobnorowkowym - w późniejszym czasie stereo i te produkowane są również dzisiaj. Chyba dobrze rozumuję?
Tak jest. Z tym, że płyty drobnorowkowe to już przed wojną były, wymyślone w AFAIR 1938 roku przez RCA.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Roberto pisze:
Z tego wnioskuję, że przedwojenne płyty szklane i ebonitowe
Płyty szklane czy szelakowe?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

jdubowski pisze:Płyty szklane czy szelakowe?
Chodzi mi o takie płyty jak sprzedawana na tej aukcji:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38470259
Pytałem sprzedającego i odpowiedział, że jest szklana.
Pozdrawiam, Roberto
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Roberto pisze:
To jest na 100% płyta ebonitowa. Sprzedający nie wie co sprzedaje...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

jdubowski pisze:
Roberto pisze:
To jest na 100% płyta ebonitowa. Sprzedający nie wie co sprzedaje...
Bo dal większości ludzi nie ma różnicy pomiędzy 'plastikiem', 'bakelitem', 'ebonitem' i innymi tworzywami. A dziś widziałem na aukcji garmofon tubowy który miał odtwarzać płyty długogrające i pocztówki... Albo opisy typu 'radio jest sprawne, tj. po włączeniu do prądu lampy świecą'. Czy opis składjący się z tekstu 'jak na zdjęciu' i zamazanej fotki wielkości znaczka pocztowego.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

tszczesn pisze: A dziś widziałem na aukcji garmofon tubowy który miał odtwarzać płyty długogrające i pocztówki...
Jakiś czas temu na Alllegro jakiś gostek usiłował kilkakrotnie sprzedać tonsilowski kołchoźnik jako przedwojenne radio. ;)
tszczesn pisze: Albo opisy typu 'radio jest sprawne, tj. po włączeniu do prądu lampy świecą'.
Tak, albo zdjęcie jakiejś presslerowskiej fotokomórki jako "stara lampa radiowa", z dopiskiem "w pełni sprawna, sprawdzona miernikem" ;)