bakelitowa podstawka octalowa

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
insectteam
25...49 postów
25...49 postów

bakelitowa podstawka octalowa

Post autor: insectteam »

Witam

Grzebiąc w znacznych zasobach wuja natrafiłem na mały składzik podstawek octalowych - z racji tego iż leciwe więc z bakelitu, nadające się do chassis .

Cały problem polega na tym że jedynym sposobem zamocowania ich w chassis jest drut blokujący - wywierciłem se zatem otwór ( prawie 30mm ) włożyłem zabezpieczyłem tym ustrojstwem i co ..... i d..a - nie dość że podstawka kręci się wokół osi to jeszcze da się ją wyjąć bez większego kłopotu.

Czy ktoś ma jakiś pomysł na to jak ją DOBRZE zabezpieczyć przed obracaniem i wypadaniem ( sprawdziłem silicon - nie , klej na ciepło - NIE !!! itd. ) - nie chcę ich wywalać bo są jak nowe a ktoś z Was bawił się już takowymi podstawkami.

Pozdrawiam
INSECTteam
Załączniki
2.jpg
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: bakelitowa podstawka octalowa

Post autor: Michał_B »

Podstawka ta ma takie rowki (jak np śrubokręt gwiazdkowy) Jeśli chcesz je mocować do chassi to dziura nie może być okrągła. Powinny wystawać z niej kawałki blachy wchodzące w te szczeliny w podstawce. Wtedy nie będize się obracać, a i pierścień będize mial na czym się trzymać.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
insectteam
25...49 postów
25...49 postów

no i zostałem oświecony - rzeczywiście tak być powinno - DZięki !!!

ja niestety musze mimo to rozwiązać ten problem , gdyż większość otworów to moich konstrukcji mam porobionych i nie da się tego odkręcić - jakby coś wszelkie sugestie mile widziane
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

No to masz problem..
Proponuje użyć ich w innej konstrukcji, lub wymienić się z kimś.
Ewentualnie byś musiał wyciąć takie podkładki na których by się to trzymało.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Z powodzeniem użyłem pierścieni Segera, po dwa na podstawkę, warunek tylko taki, że blacha musi być grubsza niż wysokość ranciku przy kołnierzu podstawki. U mnie była cieńsza, więc podstawki musiałem podpiłować.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

A nie mozesz z laminatu wyciac otwor z zabkami, a laminat od dolu przymocowac czy na srubke czy na nit do tej obudowy gdzie sa te otwory wieksze?
Pila wlosowa z laminatu nawet latwiej wyciac taki otwor niz w metalu.
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Ja poradziłem sobie (przypadkiem) tak, że otwór wykonałem wiertłem fi 4mm wiercąc ok 20 razy po obwodzie i obrabiałem pilnikiem - dziaby do mocowania same się porobiły :)
Trzyma, aż miło.
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
insectteam
25...49 postów
25...49 postów

Witam !

No troszkę pokombionwałem i porobiłem sobie gotowe laminaty z polami do elementów i z ząbkami pod te nieszczęsne podstawki - zdjęcie poniżej
także wkładam podstawki w chassis potem laminat i gotowe :)

Dzięki Wam wszystkim za podpowiedzi - myślę że nie tylko dla mnie będą brzemienne w doświadczenia
Załączniki
IMG_2146.JPG
ODPOWIEDZ