zakrzesiu pisze:A może przejrzycie to jak jesteście zainteresowani, taka zbieranka
No jesteśmy zainteresowani To Twojego autorstwa PCB?
O co chodzi z tym błędem zaznaczonym na czerwono? Tam jest już dobrze, czy to właśnie jest błąd?
Dwustronne płytki się ciężko w domu robi. Tak ciężko, że nawet nie próbowałem
EDIT: w tym przypadku dwustronna płytka nie jest przeszkodą, bo na drugiej stronie jest tylko żarzenie, fragment korektora i ze dwie jakieś drobne rzeczy, które można zrobić dłuugim jumperem.
Ostatnio zmieniony wt, 22 lipca 2008, 21:03 przez Marvel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Witam
Niestety płytki nie mojego autorstwa "zbieranka"
Jeżeli chodzi o elementy zakreślone na czerwono to pojawiają się w sieci pozmieniane te elementy co objawia się innym brzmieniem. Tam jest już dobrze.
Andrzej
Da się bez problemu. Gain na godz. 9.00-10.00 i Master Volume może nawet być na max i jest ładny clean. Albo więcej gainu ale zdejmujesz volume w gitarze. Ta druga opcja bardzo ładnie działa. Ostatnio wzmacniacz ogrywał muzyk, który tak właśnie gra. Do wzmaka się nie dotykał - ja mu coś tam ustawiłem na chybił-trafił a brzmienia sobie dobierał przełącznikiem przystawek i potencjometrem Volume w gitarze.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Projektuję, trochę na wzór tego gotowego, tylko najpierw muszę skończyć obudowę do combo. Gotowe jest z inną końcówką, której na razie nie planuję. No i te nieszczęsne trafa... Poczekaj aż uruchomię prototyp. Powinien zadziałać, a wtedy wyślę Ci gotową płytkę (jednej się nie opłaca trawić a mi to żadna różnica, czy jedna czy dwie).
Niektore pady sa dalej za male, a mase poprowadziles bardzo eklektycznie.
Postaraj sie elementy polaczyc jak najkrotsza droga.
Szczegolnie VR4 do masy jest fatalnie i chyba regulacja bedzie odwrotna, ale moze tak ma byc.
Nie widzac schematu nie wiem czy to blad czy celowo tak jest.
Ostatnio zmieniony pn, 28 lipca 2008, 22:15 przez pierwszy, łącznie zmieniany 1 raz.
Wygląda ok. Ale:
- jak chcesz położyć kondensatory, to zrób im miejsce, na stojaka wejdą bez problemu, ale warto jest dodać dwa pady ze 7mm na prawo, aby wyższe kondensatory wchodziły bez ścisku na leżąco,
- nie pchaj ścieżki z R12 pomiędzy padami podstawki, bo przy odrobinie kurzu i wilgoci mogą być problemy, daj R12 po prawej stronie podstawki, ścieżki same się ułożą,
- porozsuwaj R8, R9, C4 o kilka milimetrów, nie ma potrzeby takiego ich ściskania,
- jak dostaniesz inny potencjometr to będziesz miał problem z upchaniem C10, odsuń go jest miejsce.
- to już moja uwaga, dołożyłbym dodatkowe złącze do żarzenia i po parze padów tak aby pociągnąć skrętkę żarzenia pod płytką pomiędzy lampami, a doprowadzając ją do płytki tylko do jednego złącza , np. po prawej stronie tam gdzie zasilanie
Podeślij mi PCB+SCH, spróbuję coś nagmerać w wolnej chwili i odeślę Ci zwrotnie z moimi uwagami.
Teraz wygląda dobrze, jedynie powiększyć pady i sprawdzić rozmiary otworów. Jak robisz sam to nie jest istotne, ale jak zlecasz to musisz to sprawdzić. Średnice dla drobnicy to 30mils, średnie elektrolity 40mils, podstawki nawet 80mils. Raczej nie należy szaleć z ilością średnic bo zwiększa to koszty płytki.
painlust pisze:chyba korzystasz z błędnego schematu. widzę często powtarzany błąd.
Kurczę, na szczęście pierwszego Atoma robiłem patrząc na Twój schemat poprawiony. A tu faktycznie spojrzałem na jakiś inny (chyba Snake). Chodzi o rezystor siatkowy 220k i 330k do masy w trzeciej triodzie. Chociaż zdania są podzielone, która wersja jest poprawna