Muzeum telekomunikacji-Angers, Francja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Muzeum telekomunikacji-Angers, Francja
Będąc na urlopie we Francji miałem możliwość zwiedzić muzeum telekomunikacji koło miasteczka Angers. Zgromadzono tam pewną ilość ciekawych eksponatów, takich jak stare radia, telefony, telegrafy czy telewizory, w tym z tarczą Nipkowa. Wykonałem dużo zdjęć, które udostępnię po zmniejszeniu. Teraz tylko pokażę kilka wyjątków.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Muzeum telekomunikacji-Angers, Francja
kolejnych kilka...
I jeszcze kilka...na razie starczy
.

-
- 1875...2499 postów
Bardzo ciekawe okazy
A te radyjka są tak rewelacyjnie odnowione, czy są to repliki? Chodzi o te pierwsze kilka fot, i o te "niebieskie" lampy.
Na pierwszej focie to radio po lewej ma takie coś z materiału, z cokołem lampowym. Jest to mikrofon?
Głównie części bakelitowe są idealne i bez ryski. Tak są wypolerowane, czy są nowe?
Bardzo mi się podobają takie bardzo stare radia.

A te radyjka są tak rewelacyjnie odnowione, czy są to repliki? Chodzi o te pierwsze kilka fot, i o te "niebieskie" lampy.
Na pierwszej focie to radio po lewej ma takie coś z materiału, z cokołem lampowym. Jest to mikrofon?
Głównie części bakelitowe są idealne i bez ryski. Tak są wypolerowane, czy są nowe?
Bardzo mi się podobają takie bardzo stare radia.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Z tego co się zorientowałem, eksponaty te nie były replikami.
-
- moderator
Z reguły w takich muzeach są oryginały, odpicowane wizualnie (a w środku potrafi być nawet zupełnie pusto). W każdym razie we Francji jest tych radyj naprawdę dużo, wystarczy nawet popatrzeć na francuski Ebay...Bobekmaster pisze:A te radyjka są tak rewelacyjnie odnowione, czy są to repliki? Chodzi o te pierwsze kilka fot, i o te "niebieskie" lampy.
Jest to cewka luzem. W odbiornikach z tego zakresu zmianę zakresu uskuteczniało się wymianą cewek (stąd reklamy typu 'radio odbiera fale długie i krótkie bez wymiany cewek'), i to jest właśnie jedna z nich zapewne długofalowa.Bobekmaster pisze:Na pierwszej focie to radio po lewej ma takie coś z materiału, z cokołem lampowym. Jest to mikrofon?
BTW - można wpaść w kompleksy...