Muzeum telekomunikacji-Angers, Francja

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

Muzeum telekomunikacji-Angers, Francja

Post autor: Alek »

Będąc na urlopie we Francji miałem możliwość zwiedzić muzeum telekomunikacji koło miasteczka Angers. Zgromadzono tam pewną ilość ciekawych eksponatów, takich jak stare radia, telefony, telegrafy czy telewizory, w tym z tarczą Nipkowa. Wykonałem dużo zdjęć, które udostępnię po zmniejszeniu. Teraz tylko pokażę kilka wyjątków.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Re: Muzeum telekomunikacji-Angers, Francja

kolejnych kilka...
Alek

I jeszcze kilka...na razie starczy 8) .
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Bardzo ciekawe okazy :D
A te radyjka są tak rewelacyjnie odnowione, czy są to repliki? Chodzi o te pierwsze kilka fot, i o te "niebieskie" lampy.
Na pierwszej focie to radio po lewej ma takie coś z materiału, z cokołem lampowym. Jest to mikrofon?
Głównie części bakelitowe są idealne i bez ryski. Tak są wypolerowane, czy są nowe?

Bardzo mi się podobają takie bardzo stare radia.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Alek

Z tego co się zorientowałem, eksponaty te nie były replikami.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Bobekmaster pisze:A te radyjka są tak rewelacyjnie odnowione, czy są to repliki? Chodzi o te pierwsze kilka fot, i o te "niebieskie" lampy.
Z reguły w takich muzeach są oryginały, odpicowane wizualnie (a w środku potrafi być nawet zupełnie pusto). W każdym razie we Francji jest tych radyj naprawdę dużo, wystarczy nawet popatrzeć na francuski Ebay...
Bobekmaster pisze:Na pierwszej focie to radio po lewej ma takie coś z materiału, z cokołem lampowym. Jest to mikrofon?
Jest to cewka luzem. W odbiornikach z tego zakresu zmianę zakresu uskuteczniało się wymianą cewek (stąd reklamy typu 'radio odbiera fale długie i krótkie bez wymiany cewek'), i to jest właśnie jedna z nich zapewne długofalowa.

BTW - można wpaść w kompleksy...