Scalony bufor wyjściowy....

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Scalony bufor wyjściowy....

Post autor: Romekd »

Witam.
traxman pisze:Dzisiaj znalazłem na allegro OPA454 +/-50V, 50mA do tego dwa tranzystory i chyba wystarczy. (całość 20PLN więc raczej przystępnie). Był też OPA2544 +/-35V,2A w połączeniu równoległym 4A za 12PLN.
Na Allegro jest również dostępny inny ciekawy układ scalony o symbolu LME49810, produkowany przez National Semiconductor. Układ ma bardzo dobre parametry i może być zasilany napięciem +/-100 V, lub niesymetrycznym o wartości 200 V, uzyskując na wyjściu 193 Vpp, przy prądzie do 50..60 mA. Szybkość narastania sygnału wyjściowego (Slew Rate=10..65 V/us) można zmieniać wartością jednego kondensatora. Układ cechuje się bardzo niskim poziomem wnoszonych zniekształceń nieliniowych (THD+N = 0,0007% przy 1 kHz), bardzo szerokim pasmem przenoszenia i banalnie prostą aplikacją:

http://cache.national.com/ds/LM/LME49810.pdf

Można wbudować go do generatora sygnałowego, uzyskując możliwość testowania nim niemal każdego lampowego stopnia mocy SE (przy dwóch układach można testować lampowe stopnie pracujące w układzie przeciwsobnym). Pewną wadą układu jest jego cena (20zł + koszt przesyłki).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
traxman

Post autor: traxman »

Właśnie w takim celu kupiłem 454, przy aplikacji katalogowej przy połączeniu ich 6szt w mostek, osiąga się takie same parametry jak dla LME. Szkoda, że nie było ich parę lat temu, gdy mordowałem się z ultradźwiękowym miernikiem przesłonięcia i generator musiałem składać z prymitywnych elementów w dużej ilości.
_idu

Post autor: _idu »

Piotr pisze:
STUDI pisze:prostego układu wzmacniacza hybrydowego
Prostego? Para MOSFETów. Ilość elementów zewnętrzynch porównywalna ze scalakiem, a wszystko inne lepsze ;)
Dodam jeszcze jedno - PARA z dwóch oddzielnych elementów dyskretnych ma jedną istotną wadę.... Nie jest jedną strukturą...
Tranzystory mocy elementy polaryzacji w jednej strukturze krzemowej. Po drugie struktura to minimalizacja pasożytniczych indukcyjności i pojemności - a to korzystnie wpływa na stabilność.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Chyba pozostał tylko.... UL1111 :lol:

MSPANC :wink:
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
_idu

Post autor: _idu »

Ale sensownej mocy z niego się nie da wydusić.... ;-)