Marshall 9005 -> Mesa poweramp

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pudl
100...124 posty
100...124 posty

Marshall 9005 -> Mesa poweramp

Post autor: pudl »

Taki temat z serii 'zrobiłem i chcę się pochwalić' :)
Jakiś czas temu dojrzałem na allegro końcówkę mocy Marshalla 9005, stary wielki kloc taki do racka zajmujący 4U, 2x50W, tak to wygląda
IMG_1735.JPG
w komplecie była jeszcze skrzynią rack 6U, za całość 900zł.. no raczej niedużo :) był wprawdzie pewien haczyk pod postacią uszkodzonego jednego kanału który rzekomo przycichał po paru minutach.. pomyślałem że nie może to być żadna poważna awaria, zapożyczyłem się i kupiłem potwora :D (przez to niestety, z braku funduszy musiałem się wstrzymać z budową peampu cyfrowego o którym pisałem w innym temacie)
Okazało się że zniknęło napięcie biasu przez uszkodzony kondensator, także naprawa nie była zbyt skomplikowana, szkoda tylko że lampy tak po dupie dostały.. Ale poza tym końcówka klasa, niesamowicie porządnie wykonana, mimo swojego wieku (chyba z 18lat) w środku wygląda prawie jak nowa, transformatory potężne, od Drake'a (niestety waży przez nie chyba z tonę)
Jednak był mały problem, okazało że jest strasznie cicha, tzn potrzebuje bardzo silnego sygnału żeby ją rozbujać porządnie, dlatego też trzeba było coś z tym zrobić - postanowiłem ją przerobić całkowicie, czyli z czegoś takiego
9005.gif
zrobić coś na wzór Mesy Simul Class
2902.gif
W rezultacie schemat wyglądał tak, nie ma tam wszystkich elementów bo to jest sama płytka drukowana ale większość tego co brakuje można na schemacie mesy odnaleźć.. I póki co pod nóż poszedł tylko jeden kanał, do drugiego brakło mi części
Protel Schematic.jpg
No i teraz jak to wygląda wszystko od środka
IMG_1737.JPG
IMG_1738.JPG
IMG_1740.JPG
IMG_1742.JPG
IMG_1743.JPG
IMG_1744.JPG
Po przeróbce przede wszystkim zniknął problem z małą głośnością, teraz nie da się rozkręcić na więcej jak połowe bo jest naprawdę głośno, poza tym poprawiło się brzmienie, jest jakby pełniejsze, przełączniki deep i ten drugi (jakkolwiek się nazywa 8) ) dają dodatkowe możliwości jego kontrolowania. Pozostaje tylko skończyć drugi kanał i będzie sprzęt jak marzenie :)
Jak ktoś chce to mogę wrzucić wzory pcb w formacie protela.

Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Marshall 9005 -> Mesa poweramp

Post autor: Wicker »

hoho sprzęcik 1 klasa ;)
gratuluje nie tylko umiejętności ale też odwagi wiele osób by chyba bało się tykać taki markowy sprzęt, ale skoro wszystko wyszło cacy to naprawdę gratuluję
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: TripleXXX »

Czy tam obok tego czarnego potwora nie czai się Peavey Wolfgang czasami?? :wink:
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

Co do wzoru płytki z przyjemnością poproszę :)
pudl
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: pudl »

W załączniku jest plik projektu protela. Tylko że jest tam mały błąd przy części sprzężenia zwrotnego, schemat powinien wyglądać jak w moim pierwszym poście. Trzeba to poprawić na płytce albo po prostu inaczej podłączyć przy montażu

:arrow: Triple xxx to jest Wolfgang 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.