Już przetwornica działa, choć nie bardzo wiem czemu, bo na złączach E-B T1 i T2 jest po 1,8V, ale działa
Jednak mam tylko kropkę, ale chyba dojdę co nie działa
Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Czyli jak powinienem to mierzyć? Na zakresie AC przez kondensator?
Mam jeszcze pytanie, bo nie bardzo wiem jak się za tą podstawę czasu zabrać... Pomożecie?
Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Pomiar oscyloskopem na zakresie stałoprądowym a następnie zmiennoprądowym. Różnica wskaże wartość napięcia polaryzacji tranzystorów B-E.
Problem z podstawą czasu niekoniecznie musi wynikać z usterki, sprawdź położenia elementów manipulacyjnych na płycie czołowej oscyloskopu.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
mukoki pisze:
Problem z podstawą czasu niekoniecznie musi wynikać z usterki, sprawdź położenia elementów manipulacyjnych na płycie czołowej oscyloskopu.
To znaczy, że mam sprawdzić przełączniki i potencjometry?
Pomiar oscyloskopem na zakresie stałoprądowym a następnie zmiennoprądowym. Różnica wskaże wartość napięcia polaryzacji tranzystorów B-E.
To znaczy jak to zmierzyć? Nie zabardzo kumam jak to zrobić...
Pozdrawiam
komornik12 pisze:To znaczy, że mam sprawdzić przełączniki i potencjometry?
Miałem na myśli ich położenie a zwłaszcza przełacznik rodzaju podstawy czasu "Wyczekująca/Automatyczna". W położeniu "Wyczekująca" nie będzie widoczna podstawa czasu bez podania sygnału na wejście Y.
Oscyloskop ma wewnętrzny kalibrator, który włącza się w pozycji oznaczonej trójkątem dzielnika wejściowego Y. Po jego załączeniu oraz wybraniu automatycznej podstawy czasu powinien być widoczny przebieg o amplitudzie ok.11V i częstotliwości 50Hz, o ile oscyloskop jest sprawny.
komornik12 pisze:To znaczy jak to zmierzyć? Nie za bardzo kumam jak to zrobić...
Wejście Y ustawiamy na sprzężenie zmiennoprądowe [~] a sondę przykładamy pomiędzy bazę i emiter. Mierzymy wartość amplitudy przebiegu. Następnie przełączamy wejście Y na sprzężenie stałoprądowe [=], podstawę czasu ustawiamy na linii zerowej i ponownie przykładamy sondę pomiędzy bazę i emiter. Teraz krzywa przebiegu będzie przesunięta w stosunku do linii zerowej o napięcie polazyzacji B-E.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
Nadal walczę z tym oscyloskopem i podstawa czasu nadal milczy... Popsikałem pstryczki WD40, sprawdziłęm przewodzenie i gra, ale podstawa czasu nadal milczy... Na elektrodzie poradzili mi wymienić T30 (KP303). Ten jest dobry... Gdzie teraz uderzyć?
Pozdrawiam
Mam instrukcję, ale po rosyjsku. Przejżałem tą, którą mam i nie ma schematu z napięciami. Jeśli miałbyś jakieś pomocne materiały, to bardzo chętnie zobaczę Narazie nie bardzo mam zapału do pracy przy tym sprzęcie...
Pozdrawiam
Jeżeli masz taką samą instrukcję jak ja to tablica nr.1 jest wykacem napięć.
kolejno rubryki idą.
Poz/oznaczenie!typ tranzystora!napięcie V
w rubryce napięcia idą kolejno: kolektor,emiter,baza,
napięcia oprócz oddzielnie wymienionych w stosunku do korpusu przyrzadu
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
W mjej instrukcji jest to strona 26... Są wymienione po koleji tranzystory i 3 kolumny z napięciami. Nawet mogłoby się zgadzać Dzięki wielkie!
Pozdrawiam
w mojej instrukcji strona 37 i dokończenie na str 38.
Dalej u mnie tabela2 z napięciami na lampie oscyloskpowej.
Przy ltablicy uwaga,że pomiar również w stosunku do korpusu za wyjątkiem styków 1 i 14 lampy gdzie pomiar wykonany jest w stosunku do potencjału katody.
przed tabelą na str 36 jest załącznik1 gdzie podane są warunki pomiarów,
czyli ustawienie oscyloskopu
Jest też uwaga,że napięcia na elektrodach tranzystorów odchylania T4 i T6
mierzone są w stosunku do wspólnego punktu diod D2 i D3 przy przełączniku ustawionym na AUTO.
Napięcie +/- 12V powinno być ustawione z dokładnością +/-0.1 przy napięciu sieci 220 +/-4V
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/