Skoro są takie dobre, to może napisz, jakie mają oznaczenie?
Może ktoś jeszcze skorzysta, jeśli są one jeszcze dostępne.
Szum "biały", też da sie z tego zrobić? Ponad 1 GHz, to dla mnie trochę dużo.
Cały czas myślę o analizatorze do m.cz, chyba, że Macska opublikuje obiecany wobulator ze znacznikami
----------------------------------------------------------------------------------------------
Korzystając z sytuacji, że wątek jest również o rowerach, napisze kilka słów od siebie.
I tak –
Odnośnie mierzenia, zawsze nurtował mnie pomiar zniekształceń TIM. Czy ktoś już próbował to robić? Tzn. mierzyć?
Bardzo mało na ten temat (konkretnie) się pisze, a sporo mówi. Może by tak pomierzyć i zadać audiofilom "bobu"? Wiadomo, że ich poziom ( zniekształceń, nie audiofili), proporcjonalny jest do głębokości pętli NFB. Można jednak go skutecznie zmniejszyć, powiększając szybkość wzmacniacza, czyli jego pasmo przenoszenia. Dla wzmacniaczy operacyjnych, istotny w tej kwestii, jest podawany w katalogach parametr S/R – prędkość narastania sygnału na wyjściu wzmacniacza. Niestety w moim wzmacniaczu na lampie 6S33S, nie pomierzyłem tego parametru. Może zrobię to po zmontowaniu na czysto. Zmierzając do powiększenia szerokości pasma, zmniejszenia zniekształceń harmonicznych oraz TIM, można by spróbować sterować lampy wyjściowe ( przez driver lampowy) ze wzmacniacza operacyjnego np. takiego jak LME 49860. Jego parametry, to naprawdę TOP- HI FI. Chodzi mi o to, by uzyskać lampowe, ciepłe brzmienie, przy znikomej zawartości niekorzystnych zniekształceń, a jednocześnie nie pójść całkowicie w półprzewodniki. Mam zamiar, spróbować tego rozwiązania, oczywiście wyniki opiszę.
Innym problemem jest fakt, że stosując dobry op-amp, a tym samym powiększając szybkość wzmacniacza napięciowego, bez poszerzenia pasma końcówki mocy, sami doprowadzamy do sytuacji, powiększania zniekształceń typu TIM. Może właśnie należy zastosować dobry wzmacniacz operacyjny i ograniczyć jego pasmo, kompensacją wsteczną? Tak czy siak, by czegoś się dowiedzieć, należy rozwiązać problem z pomiarem TIM’ów . Czy ktoś z Was , już zajmował się tą tematyką?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie sądzicie, że na forum elektronicznym , to ciekawszy temat niż np. temat dotyczący proporcji pojemności pęcherza moczowego kobiety i mężczyzny? Oraz zagadnienia związane z (rzekomo) fallicznym kształtem instrumentu szarpanego ( jakim jest gitara) i dywagacjami na temat, czy owe kształty, pasują kobiecie do twarzy , czy do ręki?
Jeśli nie wierzycie, proszę zerknąć -
viewtopic.php?f=5&t=11310
Można to wszystko traktować jedynie w dziedzinie żartu, tak zresztą jak zareagował np. Marek SCO, w wymienionym wątku.
Ale sam już nie wiem , świat tak szybko pędzi, wszystko się zmienia….
Może to ja jestem w błędzie? Jeśli tak, proszę mnie poprawić, uświadomić, naprowadzić, będę wdzięczny.