Radio - zrób se sam
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Radio - zrób se sam
No właśnie, chciałbym zrobić taki odbiornik reakcyjny, o zasilaniu sieciowym. Na fale krótkie, bo najłatwiej cewki zrobić. Odbiornik oczywiście lampowy. I jeszcze jedno - da się do reakcyjnego doczepić oko magiczne?
-
- moderator
Re: Radio - zrób se sam
Dać się da, ale nie ma to sensu - wychylenie oka będzie zależne od nastawienia reakcji. A jak potrzebujesz schemat to zajżyj na moją stronę - masz tam schematy radiów, wybierz sobie coś - np. Kosmosa K85A - uprość go sobie z pozostałych fal, ewentualnie zasilanie lamp itp. i już masz działające radio.Jimi Hendrix pisze:No właśnie, chciałbym zrobić taki odbiornik reakcyjny, o zasilaniu sieciowym. Na fale krótkie, bo najłatwiej cewki zrobić. Odbiornik oczywiście lampowy. I jeszcze jedno - da się do reakcyjnego doczepić oko magiczne?
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Na dole mojej wypowiedzi jest przycisk 'www' - on prowadzi do mojej stronki. Gdy jednak nie da się go znalzeźć to podaję link tutaj: http://www.pay.com.pl/oldradio :) A oka tam nie ma co podłączać, bo po prostu będzie świecić, ale nic nie pokaże, bo w odbiorniku reakcyjnym nie ma nigdzie napięcia proporcjonalnego do siły sygnału.Jimi Hendrix pisze:Dobrze Tszczesn tylko jaki jest ten adres twojej stronki? I jak podłączyć to oko (może schemat)?
Jak zdecydujesz się robić bardziej zaawansowany odbiornik, z trzema lampami, to pamiętaj, że pierwsza lampa, która jest wzmacniaczem w.cz. musi być selektodą, czyli lampą o regulowanym nachyleniu charakterystyki - np. AF3 czy EF89. Lampa reakcyjna powinna być zaś lampą o stałym nachyleniu - np. AF7 czy EF80, może też być triodą.
Kosmos K85 którego schemat ci poleciłem ma na wejściu dwuobwodowy filtr pasmowy dla fal długich i średnich, dla krótkich pojedyńczy - tobie radzę zrobić tak samo, unikniesz problemów ze strojeniem, oraz możesz użyć znacznie łatwiej znajdowalnego kondensatora dwusekcyjnego.
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Tego się nie za bardzo da zrobić po prostu. Nie widzę takiej możliwości. A cichego strojenia nie ma jak dodać do reakcyjnego odbiornika - z tego samego powodu. Zresztą przy aktualnym poziomie zakłóceń pewnie i tak by kiepsko działał.Jimi Hendrix pisze:Kondensator mam - ze światowida. Ale Tomku, nie możesz mi powiedzieć jak podłączyć oko, by pokazywało jaka jest reakcja? Albo zamontuje układ cichego strojenia, też tam można oko zamontować. A jak obliczyć cewki?
Cewek jak policzyć to ci nie powiem - w radiach z lat 30-tych jest to kilka zwojów (5 - 10) o średnicy 3 - 4 cm. i takiej samej długości cewki. Cewka reakcyjna ma zbliżoną ilość zwojów. Wzór na częstotliwość rezonansową to F=1/(2*PI*SQRT (L*C)), gdzie F to częstotliwość w ㎐, L indukcyjność w H a C pojemność w F. Z tego wzoru możesz policzyć sobie indukcyjność cewki jak znasz pojemność kondensatora (zakres fal krótkich to 5 - 20㎒). W każdej trochę starszej książce z radiotechniki (a i na sieci pwnie też) znajdziesz nomogramy z których odczytasz ilość zwojów przy konkretnej długości, średnicy i indukcyjności cewki.
Jak nie masz kondensatora reakcyjnego (zmienny o pojemności kilkadziesiąt ㎊) to możesz zrobić reakcję regulowaną indukcyjnie - regulujesz sprzężenie cewki siatkowej detektora i reakcyjnej poprzez zmianę położenia tych cewek względem siebie.
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Zbliżona ilość zwojów co w cewce siatkowej, od ich ilości (i wzajemnego położenia) zależy siła sprzężenia z anteną. Nie może być zbyt silne, aby antena nie tłumiła za bardzo obwodu rezonansowego, ani za słabe, aby sygnał z anteny do siatki dochodził z jakimś mierzalnym poziomem :) Możesz zrobić kilka odczepów i próbować podłączać antenę do nich - wyczuj który działa najlepiej. No i pamiętaj, że przy zmianie anteny na inną (np. dłuższą) już inny odczep może być skuteczniejszy.Jimi Hendrix pisze:Aha. A jak z cewką antenową?
Zresztą nie musisz wcale robić sprzężenia z anteną indukcyjnego, możesz zrobić pojemnościowe za pomocą małego (kilkadziesiąt ㎊) kondensatorka.
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Tak, dla jednoobwodowego odbiornika. W przypadku, gdy będziesz robił radio dwuobwodowe, takie jak Kosmos K85A dla fal krótkich to będziesz potrzebował jeszcze jedną cewkę siatkową - pracuje ona na wejściu, pomiędzy anteną a pierwszą lampą. Gdy robisz radio jednoobwodowe, dwulampowe (jedna lampa - detektor reakcyjny, druga - końcówka mocy) to wystarczą ci tylko dwie cewki tak jak mówisz. W tym drugim przypadku możesz użyć lampy podwójnej - bp. ECL86. Trioda będzie wtedy detektorem a pentoda końcówką. Przypatrz się wtedy schematowi radia VE301 lub DKE38 (tzw. hitlerki) - są to bardzo proste radia w takim właśnie układzie, musisz tylko liczbę zwojów cewek dopasować do fal krótkich i zasilanie do posiadanych lamp.Jimi Hendrix pisze:Czyli Tomku, wystarczą dwie cewki - siatkowa i reakcyjna tak?
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Cewek na pamieć żadnych nie znam. Podałem ci gdzie szukać nomogramów, da się też wygooglać gotowy wzór na cewkę jednowarstwową. Na fale krótkie może ta cewka być za duża - jak wyjdzie ci np. 3 tylko zwoje. No i dobrze by było, aby rdzeń był sztywny, poprawi to stabilność cewek. Acha - cewki, a przynajmniej siatkową nawin grubym drutem srebrzanką. Od jakości tej cewki (dobroci i stabilności) zależą parametry odbiornika, więc musi być ona jak najepsza. A na tych megahercach to już naskórkowość przeszkadza.Jimi Hendrix pisze:Planuję radjo na lampach retro - AF7, AL4 i AZ1. Masz może jakieś konkretne dane cewek? Chcę nawinąć na rolce od papieru toaletowego, toto ma średnicę 45mm, cewki oczywiście powietrzne
Lampeczki do tego celu zacne, może tylko z kapturkiem na lampę AF7 możesz mieć problem. Czułości rewelacyjnej nie osiągniesz, przydałby się stopień wstępny na AF3, zawsze te 20 razy ci wzmocni sygnał, a i przy wzbudzeniu dragń nie zamienisz się w nadajnik.
BTW. Na tych lampach to masz u mnie na stronie schemat Philips 102A - dokładnie to co trzeba. Uprość go sobie tylko poprzez pozbycie się przełącznika i nadmiaru cewek i kondensatorów.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Jimi > Popełniłem swego czasu parę skryptów wspomagających obliczenia cewek. Może Ci się przydadzą
Link jest tutaj:
http://www.fonar.com.pl/bonus/programy/index.htm
Jimi > Popełniłem swego czasu parę skryptów wspomagających obliczenia cewek. Może Ci się przydadzą

Link jest tutaj:
http://www.fonar.com.pl/bonus/programy/index.htm
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 125...249 postów
Przekroje drutów jakie mam dostępne to DNE 0,8 i 0,3 czy to wystarczy?
Cewki obliczyłem z skryptu na stronie:
http://www.b-kainka.de/bastel95.htm
Tak mi wyszło:
La=4zw DNE 0.3 odczep na 1,2,3,4 zwoju Ind=2,7uH
Ls=4zw DNE 0,8 Ind=1,013uH
Lr=2zw DNE 0.8 (wewnątrz Ls regulowane sprzężenie) Ind=0.506uH
Jest poprawnie?
Tak mi wyszło:
Jest poprawnie?
-
- moderator
Zapewne tak, nie wiem jaki masz kondensator. Tylko czy te cewki będą miały różną średnicę? Bo jak nie, to czemu taka sama cewka antenowa ma większą indukcyjność od cewki siatkowej?Jimi Hendrix pisze:Przekroje drutów jakie mam dostępne to DNE 0,8 i 0,3 czy to wystarczy?
Tak mi wyszło:
Jest poprawnie?
A cewkę reakcyjną możesz sobrać eksperymentalnie - jak nie uzyskasz w maksymalnym nastawieniu reakcji wzbudzenia detektora to znaczy się, że jest za słaba i trzeba jej dowinąc kilka zwojów. Oczywiście pamiętaj o kierunku włączenia cewki reakzyjnej - sprzężenie ma być dodatnie!