Giełdowe trofeum

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wladl
250...374 postów
250...374 postów

Giełdowe trofeum

Post autor: wladl »

Witam
Sobotnia wyprawa z kolegą po rower na rupieciarnię obok giełdy samochodowej w Lubinie zaowocowała DDR-owskim olbrzymim "radyjkiem". Za jedyne 50 zł trafił się "Rossini G 6010" :D . Ciężkie, niosąc je do auta przeklinałem Honnekera. Szyba zbita, skrzynka obita, pozbijana gwoździami. Brak ferrytowej anteny obrotowej. Gra tylko na UKF, ale za to jak gra. Zaskoczony jestem jakością dźwięku (basu) z takich głośników. Czy takie radyjo można zaliczyć już do zabytków ?. Bo powiem szczerze, trochę łapy mnie świerzbią aby je skanibalizować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

Re: Giełdowe trofeum

Post autor: _idu »

Oprócz wieku decyduje też dostępność. To radio jest z okresu mniej więcej po 1963roku. Wtedy pojawił sie w zachodnich Nimczech styl takiej obudowy.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Tam są dwie końcówki PP na EL95? Jakie są średnice głośników?
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Dokładnie tak, dwa razy PP na EL95. Reszta mcz. czyli odwracanie fazy i stopień wstępny z regulacją barwy na ECC83. Wszystko na RFT Głośniki szerokopasmowe to 18x26 cm plus wysokie tony coś koło 8cm. Lampy nawet śladu przykopcenia nie mają. Musiało większość czasu sobie przestać.
Warto nawiedzać tą giełdę, sam jestem jakieś raz na 2-3 tygodnie. Za każdym razem można jakąś Sabę albo inną Nordmendę przytaszczyć. Takie meble stereo to raczej rodzynki. No i cena raczej nie przekracza "symbolicznych " pięciu dych. W podobnym dizajnie, ale małe i mono DDR na EL 84 mogłem zabrać za 30 zł. Ale wyznaczam sobie nie przekraczalny budżet :( .
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Po długiej przerwie znów zrobiłem sobie małą wycieczkę po rupieciarni. Jej efektem jest za symboliczne pieniądze Saba, jak myślałem model Schwarzwald W5 - 3D. Tak było napisane na tylnej ściance. Po otworzeniu w domu, konsternacja, inna liczba i obsada lamp wg. opisu na pleckach. Po przekopaniu googla okazało się ze jest to Freudenstadt W5 3D. Ktoś zamienił dyktę, a żeby było jeszcze śmieszniej w środku był włożony oryginalny schemat właśnie od Schwarzwalda. Radyjko po wymianie EZ80 pięknie na UKFie zagrało. Na średnich łapie słabiutko parę stacji, ale na długich milczy. Czy trzeba dać zewnętrzną długą antenę ?.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Widzę ze w Lubiniu urodzaj :wink: Muszę się tam kiedyś wybrać. We Wrocławiu rzadko możan znaleźć takie fajne radyjka, i w takiej cenie.

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

No, to tylko pogratulować tej Saby, bo zachowała się w świetnym stanie. Fotkę środka robiłeś "jak leci", czy po odkurzaniu?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Kurzu było na prawdę nie wiele, symboliczna ilość. Radyjko poczeka na długie zimowe wieczory. Chyba będzie miało ofiarowaną drugą młodość :)
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Hehe u mnie nie wytrzymałby do zimy :twisted: Jak już mam radio to odrazu muszę sie do niego dobrać... :lol:
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
wladl
250...374 postów
250...374 postów

...... kolejna sobota z pamiętnika młodego (szkoda że tylko stażem :twisted: ) napaleńca. Mróz, nie mróz, w końcu po jakieś radio jechać trzeba. Tą razą szpetnie pomalowana skrzynka na czerwono, ale za to kompletne Loeve Opta Truxa stereo 4741W. Stereo oczywiście tylko tor mcz. Ku przestrodze, to naprawdę działa, poprzedni właściciel oprócz machania pędzlem grzebał również przy głośnikach na włączonym odbiorniku !. W efekcie EL84 Valvo ubite. Dobrze że transformatory głośnikowe ocalały. Wymiana paru lampek, i gra i świeci. Niestety jednak nie jest to takie brzmienie jak poprzednia Saba.
Jeśli wątek zmierza w kierunku prywatnego bloga, to powiedzcie: STOP :D .
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Widzę, że warto się na tą giełdę lubińską wybrać - zwłaszcza że od 3.01 mieszkam w tym mieście :-) Jak dokładniej tam trafić?
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Widzę że będę miał konkurencję w poszukiwaniu skarbów :D . W każdą sobotę na terenie giełdy samochodowej przy stadionie.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

wladl pisze:Widzę że będę miał konkurencję w poszukiwaniu skarbów :D . W każdą sobotę na terenie giełdy samochodowej przy stadionie.
Iii tam zaraz konkurencję :-) Ja muszę sobie co najwyżej jakieś jedno-dwa fajne radyjka z UKF-em wyhaczyć (jedno do pokoju, drugie do kuchni) i mi wystarczy :-) W każdym razie dzięki za wskazówkę :-)

PS.: A zdarzają się może klawisze? (w sensie instrumenty)?
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Wybrałem się dziś z samego rana na lubińską giełdę. Radyjek jak na lekarstwo (może mróz je wystraszył ;-) , ale udało mi się nabyć za 60zł Sabę Wildbad 12 :-) Radio było strasznie zakurzone, brakowało jednej lampy (ECH81), EBF89 walała się pod chassis (co ona tam robiła??) oraz kabla sieciowego, jednakże po wyczyszczeniu i uzupełnieniu brakujących lamp radyjko zagrało i to całkiem ładnie. Na UKF na wewnętrznej antenie łapie sporo stacji, na długich ładnie Jedynka, pozostałych zakresów na razie nie sprawdzałem.

Ciekawostka - w środku do skrzynki były przybite gwoździem oryginalne karty gwarancyjne na lampy (Telefunken), i poza ECH81 której brakowało, reszta lamp jest oryginalna od nowości :-)

Zakresy: D,S,K,U + gniazdo gramofonowe i magnetofonowe.

Pasmo UKF w tym radiu to 87-104 czyli całkiem ładnie (radyjko jest z sezonu 1962/63).

Obsada lamp: ECC85, ECH81, EBF89, ECL86, EM84

Heptalowa podstawka na płytce to "Messbuchse" czyli jakieś gniazdko serwisowe.

Mankamenty: Brak plecków, powyłamywane częściowo szczebelki w bocznych kratkach, oraz niesprawny jeden z dwóch głośników wysokotonowych. Ogólnie, myślę że bilans korzystny :-)

Zdjęcia kiepskie bo z telefonu.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Ja niestety dziś nie mogłem. Cieszę się że łowy udane :D . Może warto jeszcze spróbować wyegzekwować gwarancję skoro jest :lol: . Mam nadzieję że radyjko nabyłeś w rozsądnych pieniądzach. Nie można dopuścić do eskalacji cen !!!. :mrgreen: