tolerancja napięcia żarzenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
tolerancja napięcia żarzenia
Nie do końca dobrze nawinąłem transformator i teraz napięcie żarzenia pod docelowym obciążeniem mam 13.4[V] a powinno być 12.6
Czy taka odchyłka będzie już szkodliwa dla lampy? Jakie tolerancje powinno się przyjmować w ogólności? Bo jeszcze nie sprawdziłem uzwojenia 6.3[V]
Czy taka odchyłka będzie już szkodliwa dla lampy? Jakie tolerancje powinno się przyjmować w ogólności? Bo jeszcze nie sprawdziłem uzwojenia 6.3[V]
Re: tolerancja napięcia żarzenia
Najlepiej sprawdzić w karcie katalogowej, a zwyczajowo 10% (czyli +/-5%)
-
- 75...99 postów
Informacje o dopuszczalnych napięciach żarzenia są w niektórych kartach katalogowych. Z tym napięciem żarzenia 13.4V działać będzie, ale nie wiem, czy nie wpłynie na długość czasu eksploatacji lampy. Zresztą chyba mniejszym złem jest wyższe napięcie żarzenia niż niższe 

-
- 625...1249 postów
Cześć!
Tolerancję można przyjąć na poziomie +/- 5%. Czasami jest podana w prametrach lampy.
Z tego wynika że 13.4V mieści się w granicy (za dużo o 0.17V)
ale należy jeszcze uwzględnić spadek napięcia pod obciążeniem.
Gdy znamy prąd jaki będą pobierały żarniki lamp, to możemy policzyć jaki rezystor należy wstawić by napięcie spadło do poziomu mieszczącego się w tolerancji.
Pozdrawiam
Matizz
Tolerancję można przyjąć na poziomie +/- 5%. Czasami jest podana w prametrach lampy.
Z tego wynika że 13.4V mieści się w granicy (za dużo o 0.17V)

Gdy znamy prąd jaki będą pobierały żarniki lamp, to możemy policzyć jaki rezystor należy wstawić by napięcie spadło do poziomu mieszczącego się w tolerancji.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 250...374 postów
dzięki za odpowiedzi, w karcie katalogowej nie mam nic na temat tolerancji, ale chyba najlepsze będzie rozwiązanie z szeregowym rezystorem jeśli znajde gdzieś 2R 2W. Czy jakieś znaczenie ma czy będe miał rezystor przed lampami czy "podniosę" lampy o ten jeden wolt?
m.
m.
-
- 3125...6249 postów
To może zależeć od konstrukcji lampy. Alek kiedyś podawał, że najlepszy stosunek żywotności do spadku nachylenia w porównaniu z nominalnym napięciem żarzenia lampa EF80 ma przy Uż=5.5V.browarinho pisze:Zresztą chyba mniejszym złem jest wyższe napięcie żarzenia niż niższe
-
- 625...1249 postów
Z tego co rozumiem, chodzi Ci o to czy będzie miało znaczenie czy dasz rezystor od strony "+" czy od strony masy?mkali pisze:dzięki za odpowiedzi, w karcie katalogowej nie mam nic na temat tolerancji, ale chyba najlepsze będzie rozwiązanie z szeregowym rezystorem jeśli znajde gdzieś 2R 2W. Czy jakieś znaczenie ma czy będe miał rezystor przed lampami czy "podniosę" lampy o ten jeden wolt?
m.
Jeśli tak, to w tym przypadku nie ma znaczenia.
Ps.Napisz co to za lampa, bo bez tego to można tylko wróżyć jaki powinieneś wstawić rezystor...
Pozdrawiam
Matizz
-
- 250...374 postów
lampy to dwie 1626, z tym rezystorem palnalem staszna gafe bo żarze zmiennym, to przez liczenie tych wszystkich układów na UE 

-
- 1875...2499 postów
A czemu gafę? To nie można stosować rezystorów przy prądzie przemiennym? 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 625...1249 postów
1626mkali pisze:lampy to dwie 1626, z tym rezystorem palnalem staszna gafe bo żarze zmiennym, to przez liczenie tych wszystkich układów na UE
Uż 12.6V Iż 0.25A
Dla 0.5A rezystor wychodzi 1.6 ohm i tracimy na nim moc 0.4W(majbliższy w szeregu to 1.5 ohm), proponuję jednak wcześniej sprawdzić czy po podłączeniu lamp napięcie nie spadnie do tolerancyjnej wartości.
Pozdrawiam
Matizz
-
- 250...374 postów
podałem napięcie pod obciążeniem,
teraz mam jeszcze jeden problem, zmierzyłem napięcie na uzwojeniu anodowym i po wyprostowaniu dostałem 240[V]. Trafo kupiłem jako TS z radia tatry i przewinąłem uzwojenia żarzenia, ale anodowego nie ruszałem. Na schemacie po prostowniku(selenowym) jest zaznaczone 280[V] - jak to możliwe?
teraz mam jeszcze jeden problem, zmierzyłem napięcie na uzwojeniu anodowym i po wyprostowaniu dostałem 240[V]. Trafo kupiłem jako TS z radia tatry i przewinąłem uzwojenia żarzenia, ale anodowego nie ruszałem. Na schemacie po prostowniku(selenowym) jest zaznaczone 280[V] - jak to możliwe?
-
- 625...1249 postów
Transformator w OR Tatry miał na uzwojeniu pierwotnym 3 odczepy dopasowywujące dla różnych napięć sieci.
Może jedno z nich podłączyłeś odwrotnie niż pozostałe?
Pozdrawiam
Matizz
Może jedno z nich podłączyłeś odwrotnie niż pozostałe?
Pozdrawiam
Matizz
-
- 250...374 postów
ale skąd wtedy w miarę prawidłowe napięcia żarzenia?
-
- 625...1249 postów
Jutro mam egzamin z chemii, siedzę w notatkach i powoli przestaje myśleć.
Przyczyn moze być kilka, np. wewnętrzne zwarcie pewnej ilości zwojów na uzwojeniu wtórnym.
Czy traffo nie grzeje się bez obciążenia?
Prostujesz napięcie lampą czy krzemem?
Ile wynosi napięcie zmienne na wyjściu traffa?
Pozdrawiam
Matizz
Przyczyn moze być kilka, np. wewnętrzne zwarcie pewnej ilości zwojów na uzwojeniu wtórnym.
Czy traffo nie grzeje się bez obciążenia?
Prostujesz napięcie lampą czy krzemem?
Ile wynosi napięcie zmienne na wyjściu traffa?
Pozdrawiam
Matizz
-
- 250...374 postów
jutro mam egzamin z teorii sygnałów i musze dojść co jest nie tak bo nie dam rady normalnie myśleć 
możliwa jest wersja ze zwarciem zwojów, bo prostuje krzemem więc powinienem uzyskać napięcie wyższe niż 280[V], szkoda trochę, bo włożyłem troche pracy w dowinięcie tych dodatkowych wtórnych a potrzebuje 290V na końcówke mocy

możliwa jest wersja ze zwarciem zwojów, bo prostuje krzemem więc powinienem uzyskać napięcie wyższe niż 280[V], szkoda trochę, bo włożyłem troche pracy w dowinięcie tych dodatkowych wtórnych a potrzebuje 290V na końcówke mocy