Oscyloskop Mini-4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Oscyloskop Mini-4
Witam, działał przez długi czas bez zarzutu i dziś stało się...Po uruchomieniu linia podstawy czasu straciła swoją jasność i stała się bardzo "rozmyta", co jakiś czas wszystko na krótko wracało do normy jednak po kolejnym włączeniu do sieci na ekranie nie widać kompletnie nic. Sprawdzałem napięcia ze schematu i w każdym punkcie się zgadzają, wszystkie lampy wizualnie wyglądają dobrze. Czy możliwe jest ,że lampa oscyloskopowa dokonała swego żywota? Na dole instrukcji znajduje sie schemat - pozdrawiam.
- Załączniki
-
- mini4_Instrukcja.pdf
- (3.65 MiB) Pobrany 178 razy
Re: Oscyloskop Mini-4
W ciemnym miejscu można zaobserwować na ekranie bardzo słabo widoczny przebieg, w położeniu przełącznika w tryb zewnętrzny tam gdzie kiedyś była kropka jest teraz bardzo słabo widoczny kształt prostokątny ( plamka jest tak nieostra, że wygląda jak prostokąt) , przy przełączaniu na wyzwalanie wewnętrzne jest ten sam kształt, który po regulacji "piłą" znika.
Sprawdz czy masz WN na lampie.
-
- 100...124 posty
Do sprawdzenia rezystory, potencjometr reg ostrosci oraz elektrolity od nap.ujemnego w obwodzie zasilania lampy oscyloskopowej.
Sprawdzałem, jedyne co zauważyłem to niezgodność z instrukcją która mówi, że na anodzie 2 napięcie powinno wynosić 160V a z moich pomiarów wyszło ok 260V, więc sporo za dużo. Napięcia anodowe i katodowe pozostałych lamp są ok - pozdrawiam.
Może pomiar został źle wykonany ( w stosunku do masy), przed rezystorem R33 powinno być 240V, bo takim napięciem są zasilane anody lamp.wolah12 pisze:na anodzie 2 napięcie powinno wynosić 160V a z moich pomiarów wyszło ok 260V
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
Napięcie przed R33 wynosi 246V a za rezystorem R33 czyli na anodzie 2- 244V.
Wydaje mi się, że chyba "wyparowało" wewnętrzne połączenie lampy anody2 z pinem w cokole. Oglądając lampę nie mogę zauważyć tego połączenia mimo, że w lampie nie ma żadnych pozostałości po połączeniu - zastanawiam się czy to możliwe bo jeśli tak to niepotrzebnie się męczę - pozdrawiam.
Z tego pomiaru wynika, że nie płynie prąd anody 2, czyli anoda straciła połączenie. Dodatkowo potwierdza to utrata jasności i rozmycie plamki na etapie postępującego uszkodzenia.wolah12 pisze:Napięcie przed R33 wynosi 246V a za rezystorem R33 czyli na anodzie 2- 244V.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
-
- 100...124 posty
Polutuj cokól B6S1.Sprawdź czy kontaktuje wyprowadzenie a2 na środku klucza cokołu.