nowe szerokopasmowce

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

nowe szerokopasmowce

Post autor: nuncjusz1 »

Witajcie
Majowe" wekendy" są sprzymierzeńcem DIY.Jako ,że zostałem szczęśliwym posiadaczem następnych Fostexów(moja ulubiona firma)F120A 4" rozpocząłem kleić nowe pudła wielkości szaf gdańskich przeznaczone do nich właśnie.Chciałem się z Wami podzielić relacją z budowy owych kolosów.Konstrukcja jest zaprojektowana przez znanego DIY-owca Pass"a(J-low http://www.passdiy.com/speakers.htm).Pragnąłem w końcu coś zrobić na swój użytek(inne szerokopasmowce się jakoś "rozeszły")i pomyślałem,że jak szaleć to szaleć,a że konstrukcje szerokopasmowe najbardziej trafiają w mój gust ,te zawsze za mną "chodziły".Konstrukcja jest z MDF 19mm,kształt będę się starał na bieżąco pokazywać za pomocą zdjęć podczas kolejnych etapów.Rozumiem ,że wielu z Was nazwie kolumny "osobliwymi" z racji gabarytów i ułomności szerokopasmowej,ale cóż, ja taki dźwięk uwielbiam.Wszelkie wskazówki mile widziane.
Jako komplecik z tej samej stajni zrobiłem ZEN"a na tranzystorkach oczywiście,w moim ulubionym lakierku "skóra"
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: nowe szerokopasmowce

Pomerdałem zdjęcia w kolejności,wybaczcie.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Następny etap klejenia.Mam prośbę ,powiedzcie czym najlepiej wytłumić wnęki widoczne po wklejeniu skośnych płyt na dole i górze u ujścia tuby(między nimi a dnem i górą powstają puste wnęki).Jeśli ktoś mógłby pomóc w przetłumaczeniu tekstu Pass'a (link który podałem o J-low)pisze on chyba o wytłumieniu tylnej(pisze o mat. o nazwie Dacron) ścianki bezpośrednio za głośnikiem ,ale moja nieznajomość tego języka nie pozwala mi tego stwierdzić na 100%,a korzystając z internetowych tłumaczy wychodzą idiomy.
Pozdrawiam
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Imponujace :)
a Dacron to http://portalwiedzy.onet.pl/105357,,,,dakron,haslo.html
mysle, ze sie nadaje do tego celu welna mineralna rownie dobrze.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Też myślałem o wełnie ,ale czy dobrze rozumiem tekst,chodzi gł. o ściankę za głosnikiem i ten tunel za,bo te wnęki pod kątem na dole i górze to wiadomo,ze wytłumić trzeba i tam napcham właśnie wełny.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Nareszcie się pojawiły :)
A zamiast wełny filc, Nuncjuszu 8)
Podeślij mi fragmenty artykułu, które chcesz dokładnie przetłumaczyć.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję z góry.Najbardziej interesuje mnie tekst z linku http://www.passdiy.com/pdf/j-low.pdf zdanie zaczynające się od "Going back to figure 3" ,które jest na zdjęciem gdzie Pass stoi obok kolumny,choć przyznam szczerze ,ze pokrótce wypadało by znać trochę więcej tego tekstu,ale nie śmiem prosić o przetłumaczenie całości.Najważniejsze są dla mnie porady KONSTRUKCYJNE.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Wieczorkiem zrobię ile zdążę.
Przypomniało mi się, że w tekście rozmiar obudowy jest uzasadniony wielkością drzwi u konstruktora :)
Powiedz jeszcze jakie masz zamiar zastosować wykończenie? Jakiś elegancki fornir, czy spartańsko w stylu "to nie wygląda, tylko gra"?
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

W związku z tym,że trudno było to ofornirować ,nie przeliczając wszystkich wymiarów ciecia,wykończenie planuję tak:wnęki tuby,plecy -czarny matowy nakładany pistoletem(brat ma sprężarkę i umiejętności),panel przedni z załamaniami dokąd oko sięga oraz boki ,góra i spód w jakimś ładnym fornirze z ciemnych gatunków ,ale nie modyfikowany,ma ładniejsze o wiele bardziej wyraziste słoje.He,he jeśli chodzi o drzwi mam nadzieję ,że wniosę je do swojej pracowni(drzwi 80),choć termin "wniosę "już nieaktualny,sam już nie daję rady ich podnieść.

Piotrze jeśli zaś chodzi o "to nie wygląda tylko gra" to różnie z tym bywa ,bywało ,ze wygląd mi wyszedł a "gra" niekoniecznie :D
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Proszę bardzo. Nie daję w formie załącznika, lecz jako tekst, bo tak zajmie mniej miejsca.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wracając do rys.3, widać komorę za przetwornikiem, która przechodzi w górny i dolny wlot tuby. Owa komora tworzy filtr dolnoprzepustowy ograniczający ilość wysokich tonów wydostających się z tuby. Jest to ważne, gdyż promieniowanie tylnej strony membrany powyżej 100Hz może nakładać się na promieniowanie przedniej strony powodując interferencje. Komora powinna być również wypełniona materiałem pochłaniającym takim jak Dacron, wełna bądź włókno szklane. (wybrano Dacron)

Można w łatwy sposób dostroić powstały akustyczny filtr dolnoprzepustowy poprzez zmianę objętości komory za przetwornikiem. W naszym przypadku zmienialiśmy gęstość wytłumienia.

Rezultat był łatwy do przewidzenia, a sposób okazał się skuteczny. JX92S nie osiągnie niższej częstotliwości, niż poprzednio, natomiast zyskuje 10dB skuteczności w okolicach 70Hz. W efekcie niskie tony stają się zbyt masywne. I o to chodziło J
Rys.6 pokazuje pomiar bliskiego pola. Rys.7 przedstawia wygładzony przebieg w całym pasmie mierzony w miejscu odsłuchu. Z pomiarów i odsłuchów wynikało, że dół pasma był podbity o około 6dB w okolicach 70Hz.

To pozwala na zastosowanie w układzie filtru górnoprzepustowego. Wypróbowaliśmy filtry pierwszego rzędu o częstotliwościach 50, 100, 130 i 180Hz, ostatecznie wybierając 100Hz jako najodpowiedniejszy. Rys.8 pokazuje szczegółowo przebieg pasma mierzony z miejsca odsłuchowego przy zastosowaniu kolejnych filtrów.
Poprzednio głośniki oferowały przyzwoity dół pasma, jednak nie mogły grać głośno.
Obecnie z tylną tubą i filtrem górnoprzepustowym otrzymujemy podobną charakterystykę, lecz 10dB głośniej. W dodatku niskie tony zyskały na dynamiczności.
Od wielu miesięcy słucham właśnie tych głośników.

Dana wrócił projektować wieżowce dla Microsoftu, ale Kent kontynuuje próby uzyskania przetwornika pełnopasmowego. Rozpoczęliśmy pracę nad większymi zestawami z grubsza wzorowanymi na opisanej konstrukcji, które jednak muszą być montowane w miejscu odsłuchu, gdyż nie mieszczą się w typowych drzwiach.
Będziemy testować je niebawem, na początek z użyciem przetworników Mangera, co opiszemy w kolejnym artykule.

By Nelson Pass and Dana Kruse, (c) 2003 Pass Labs
Tłumaczenie: LoudBassoon&co.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Dacron to materiał m.in. używany obecnie do produkcji żagli - np. nasz polski Dar Młodzieży, ORP Iskra, Fryderyk Chopin, Pogoria czy Zawisza Czarny mają żagle z Dacronu :)
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Serdeczne dzięki Piotrze za przetłumaczenie,właśnie ten "kawałek" mnie nurtował,okazało się ,że właśnie chodzi o wytłumienie tej komory,co propnujecie na wytł. komory za głośnikiem,filc,szara wełna syntetyczna(zostało mi po B200),czy może coś innego.Filc łatwo dostać na Allegro i to w formie płyt z naniesionym klejem,lub z podkładem z maty bitumicznej(wytł. samochodów).
Pozdrawiam
Można jeszcze prosić o oświecenie z tymi filtrami,tu mam mizerną praktykę.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Filc najlepiej nadaje się do wykładania płaszczyzn. Jeżeli chcesz wypełnić pewną objętość, to najlepsza jest wełna naturalna bądź sztuczna. Ja z powodzeniem stosuję bazaltową 8)

Co do filtrów na pewno będzie dużo eksperymentowania. W każdym razie coś po drodze musi być i będzie to szeregowy kondensator, na mój gust może być jeszcze rezystor równoległy do tego kondensatora. Częstotliwość graniczną tego filtru Nelson proponuje ustalić na 100Hz, ale co dobre w jego pokoju nie koniecznie musi być najlepszym rozwiązaniem w Twoim.

Swoją drogą ja wolę dwa głośniki tak dobrane, że łączy się je jednym kondensatorem i pokrywają całe pasmo bez wysiłku, zamiast jednego głośnika wymagającego dziesięciu elementów korekcyjnych i wyrozumiałego podejścia do skrajów pasma :P
traxman

Post autor: traxman »

Można też spróbować owczej wełny lub wełny mineralnej akustycznej do wytłumiania ścianek gipsowych-akustycznych. Dostępna jest w arkuszach i belach w każdym składzie budowlanym. Koniecznie akustyczna, bo zwykła jest tylko termoizolacją. Maty bitumiczne przyklejone do ścianek wytłumią Ci drgania obudowy poprzez zwiększenie masy drgającej czyli przeniesienie rezonansu poniżej użytecznego dla nas zakresu - niebagatelnie zwiększą też masę konstrukcji - to tak na wypadek przeprowadzki. Ja stosuję maty bitumiczne jako pierwszą warstwę do zwiększenia sztywności konstrukcji wraz z wełną owczą do wypełnienia.

Co do zwrotnicy, to przy podłączeniu głośnika bezpośrednio do wzmacniacza nie obędzie się bez kompensacji cewki głośnika filtrem RC - znacząco ulży to wzmacniaczowi na wysokich częstotliwościach.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

traxman pisze:Co do zwrotnicy, to przy podłączeniu głośnika bezpośrednio do wzmacniacza nie obędzie się bez kompensacji cewki głośnika filtrem RC - znacząco ulży to wzmacniaczowi na wysokich częstotliwościach.
Tranzystorowemu? eee...
Z drugiej strony nie powinno zaszkodzić :)